Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Στουρνάρας: Όχι πια απολύσεις, μόνο αναγκαστικές αποχωρήσεις

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM ο Γιάννης Στουρνάρας είπε συγκεκριμένα ότι ”δεν προβλέπονται απολύσεις. Για το δημόσιο τομέα έχουμε τις 15.000 υποχρεωτικές αποχωρήσεις μέχρι το τέλος του 2014” και στη συνέχεια πρόσθεσε ότι “η κινητικότητα περιλαμβάνει σύνολο 25.000, που δεν σημαίνει ότι θα απολυθούν. Οι υποχρεωτικές αποχωρήσεις είναι 15.000 για τις οποίες μπορούμε να κάνουμε 15.000 νέες προσλήψεις”.
Όσον αφορά στο άλλο μεγάλο θέμα, το πρωτογενές πλεόνασμα, γύρω από το οποίο άλλωστε κινήθηκε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Οικονομικών σε ερώτηση για το που θα διατεθούν τα όποια χρήματα από υπέρβαση του στόχου απάντησε : “Δεν θα μπω στη συζήτηση αυτή γιατί δεν ξέρω
αν θα έχουμε και πόσο θα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα”. Σημείωσε, δε,
υπενθυμίζοντας την έλευση της τρόικας, ότι “έχουμε μπροστά μας μία πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση, που αφορά και το δημοσιονομικό κενό για τα επόμενα χρόνια”.
Για το θέμα των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ είπε ότι “οι τρεις επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα βιωσιμότητας” και ότι “κατά μέσο όρο τα τρία τελευταία χρόνια χρειάστηκαν περίπου 150 εκατ. ευρώ”. Όπως τόνισε η πρόταση της κυβέρνησης είναι εκκαθάριση εν λειτουργία, “δηλαδήνα μείνουν ζωντανές οι επιχειρήσεις, να εκκαθαρίζονται τα μέρη που δεν είναι βιώσιμα και δεν μπορούν να διατηρηθούν εν ζωή – να πωληθούν τα στοιχεία ενεργητικού, ώστε να επιστραφεί στο Δημόσιο κρατική βοήθεια”.
Διευκρίνισε επίσης ότι “οι επιχειρήσεις αυτές αναδιαρθρούμενες μπορούν να επιβιώσουν χωρίς κρατική βοήθεια” ενώ παραδέχθηκε καθυστερήσεις. “Συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Άμυνας, αλλά καθυστερήσαμε. Ενώ αυτό το πρόβλημα είναι παλιό, δεν κάναμε τίποτε”.
Πάντως όσον αφορά στο πόσες απολύσεις πρέπει να γίνουν απάντησε ότι “περιμένουμε με το υπουργείο Άμυνας να καθορίσουμε ποιες είναι οι ανάγκες του, για να δούμε στο βιώσιμο κομμάτι πόσοι εργαζόμενοι χρειάζονται.”
Ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε ακόμα ότι δεν θα υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα το 2014, διέψευσε τα σενάρια λύσης αλά ΕΡΤ στον ΟΣΕ και δήλωσε ότι ψάχνουν “με νηφαλιότητα” τον επόμενο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ υποστηρίζοντας ότι “δεν υπάρχει πρόβλημα με τις αποκρατικοποιήσεις αυτή τη στιγμή”.
Τέλος σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία” και τις δηλώσεις του περί “κουρέματος” του χρέους είπε: “Εννοεί ότι θα κουρέψει το χρέος μονομερώς. Εξάλλου, προβλέπεται μείωση του χρέους. Το πετύχαμε στη διαπραγμάτευση, έχει μπει ως νομική βάση, στο Eurogoup της 27ης Νοεμβρίου” και συνέχισε: “Δεν καταλαβαίνω, λοιπόν, τι εννοεί . Θα το μειώσει μονομερώς; Δηλαδή θα έρθει μια μέρα και θα πει «χαίρεται, μειώνω τα οφειλόμενα κατά 50%»;. Σας πληροφορώ ότι, εάν γίνει κάτι τέτοιο, στα επόμενα 10 δευτερόλεπτα η Ελλάδα θα απομονωθεί πλήρως από την Ευρωζώνη”.
Enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

13ος-14ος μισθός: Πού θα βρεθούν τα 2,4 δισ. που ζητούν οι δικαστές;

Αρκετές φορές στο παρελθόν έχουμε δει τους δικαστές να παίρνουν αποφάσεις που αφορούν στην εισοδηματική πολιτική της κάθε κυβέρνησης, δίνοντ...