Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Γιατί και πόσο θα πέσουν οι τιμές ακινήτων


Μπορεί το "χαράτσι" (ΕΕΤΗΔΕ) να μειωθεί ελαφρά για κάποιες κατηγορίες φορολογουμένων, αν τελικά ισχύσουν όσα υπόσχονται τις τελευταίες ημέρες κυβερνητικοί παράγοντες, αλλά η "μεγάλη εικόνα" για τα ακίνητα είναι σκοτεινή: Περισσότεροι φόροι στην κατοχή ακινήτου, σε ένα περιβάλλον κατάρρευσης των τιμών και μείωση εισοδημάτων, έστω και αν τον επόμενο χρόνο μειωθούν οι συντελεστές για τις μεταβιβάσεις, είναι το πικρό “κοκτέιλ” που θα γευτούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, με βάση τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που έχουν γίνει γνωστοί, γράφει το money-money.gr.
Εάν, μάλιστα, η ελάφρυνση του ΕΕΤΗΔΕ "συμψηφιστεί" με μείωση του αφορολόγητου για το Φόρο
Ακίνητης Περιουσίας (σήμερα είναι 200.000 ευρώ) για το 2013 τότε η πίεση θα ξεκινήσει ταχύτατα για όσους διαθέτουν περισσότερα από ένα ακίνητα, ειδικά σε περιοχές με υψηλή αντικειμενική αξία.

Πολύ περισσότερο που ήδη, οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν μέσα στη χρονιά τους Φ.Α.Π. του 2010, του 2011 και του 2012.

Σήμερα το αφορολόγητο είναι 200.000 ευρώ και ισχύει από το 2011, ενώ για το 2010 το αφορολόγητο ήταν 400.000 ευρώ.

Επομένως, ακόμα και εάν μειωθεί το ΕΕΤΗΔΕ, αυτό θα αφορά κυρίως περιοχές με χαμηλές τιμές ζώνης (αντικειμενικές αξίες) και όχι τις περιοχές οι οποίες είδαν μεγάλη ανάπτυξη την προηγούμενη δεκαετία, όπου υπάρχει μεγάλο απόθεμα ακινήτων αλλά και... πολλά στεγαστικά δάνεια. Στις περιοχές αυτές, λοιπόν, υπάρχει αρκετή πίεση η οποία δεν έχει ακόμη εκτονωθεί.

Τα στεγαστικά δάνεια

Αν προσθέσουμε σε αυτά ότι πολλοί δανειολήπτες δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους και η πίεση για είσπραξη των οφειλομένων θα αυξηθεί αμέσως μετά την ανακεφαλαίωση των τραπεζών, γίνεται φανερό ότι η πτωτική τάση στις τιμές των ακινήτων πιθανότατα θα αυξηθεί, καθώς πολλοί Έλληνες δεν θα μπορούν να "υπερασπιστούν" την ακίνητη περιουσία τους.

Το "χαράτσι"

Το "χαράτσι" (ΕΕΤΗΔΕ) αναμορφώνεται και ενδεχομένως να υπάρξει μικρή μείωση της επιβάρυνσης, 10-15%, ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλή αντικειμενική αξία, η οποία θα ανακοινωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων.

Αυτό δεν αλλάζει, όμως, τη γενική τάση, την οποία άλλωστε έχουν εκφράσει επίσημα κυβερνητικοί παράγοντες το τελευταίο διάστημα, για επιβάρυνση της κατοχής ακινήτων (φόρος ακίνητης περιουσίας) και μείωση των φόρων στη μεταβίβαση (μείωση φόρων μεταβίβασης). Οι αλλαγές αυτές θα επέλθουν με το "μεγάλο" φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης μέσα στο 2013 και θα ισχύσει από του χρόνου.

Ο διπλός στόχος -που δεν ομολογείται, βέβαια- των μέτρων είναι να αυξηθούν τα έσοδα, αλλά και να κινηθεί και πάλι η αγορά ακινήτων, ώστε να υποχωρήσουν ακόμα περισσότερο οι τιμές.

Το σίγουρο είναι, επίσης, ότι το Κράτος από τον επόμενο χρόνο θα επιβαρύνει περαιτέρω την κατοχή ακινήτου αυξάνοντας τη φορολόγηση, ενώ θα μειώσει τους συντελεστές μεταβίβασης.

Καθοριστικό ρόλο στα πιθανά οφέλη ή τις ζημιές των ιδιοκτητών θα παίξει το αν θα εξισωθούν ή όχι οι αντικειμενικές με τις αγοραίες τιμές ακινήτων.
proto thema online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για ένα νέο σχέδιο στεγαστικής πολιτικής

Πριν από λίγες μέρες ο Παύλος Γερουλάνος, του ΠΑΣΟΚ, παρουσίασε έναν αριθμό που προκαλεί έκπληξη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν, ανά τη χώρα, 72.0...