Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Διαφωνεί με τα μέτρα 11,5 δισ. ο Γιάννης Ραγκούσης


 

Διαφωνεί με τα μέτρα 11,5 δισ. ο Γιάννης ΡαγκούσηςΔυσβάσταχτα και χωρίς ίχνος διαρθρωτικών πρωτοβουλιών χαρακτηρίζει τα μέτρα 11,5 δισ. ευρώ που θα λάβει η κυβέρνηση ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης.
Παράλληλα στέκεται στο γεγονός ότι αντί να προχωρήσει ένα είδος «Καλλικράτη» σε όλους τους τομείς της δημόσιας διοίκησης, τιμωρείται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπου, όπως λέει, έγινε νοικοκύρεμα.

Όλο το άρθρο του κ. Ραγκούση από τον πρσωπικό του δικτυακό τόπο:

«Βασική συνισταμένη των προεκλογικών δεσμεύσεων των δυο πρόσφατων εκλογικών αναμετρήσεων ήταν ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα συνεχιστούν να ασκούνται άδικες οριζόντιες πολιτικές καθώς θα επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.

»Τελικά, νέα, δυσβάσταχτα μέτρα είναι προ των πυλών, χωρίς ίχνος διαρθρωτικών πρωτοβουλιών.

» Αν επρόκειτο έτσι να διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στην ζώνη του Ευρώ τότε ανεπιφύλακτα και πρώτος θα έλεγα ναι σε κάθε μέτρο, ακόμα και αν- όπως συμβαίνει τώρα- θα έθετε σε κίνδυνο την ίδια την υπόσταση της αυτοδιοίκησης .

» Ωστόσο, δεν πρόκειται περί αυτού. Ζητούνται σήμερα μέτρα σε βάρος της αυτοδιοίκησης, η οποία έκανε τις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές, για να μην αναληφθεί το πολιτικό κόστος να υλοποιηθούν οι αντίστοιχες απαραίτητες διαρθρωτικές πολιτικές στην Υγεία, την Παιδεία, την Άμυνα, τη Δημόσια Τάξη και τη Δικαιοσύνη.

» Προκειμένου δηλαδή να αποφευχθεί ο κόπος να προχωρήσει, τώρα που πάση θυσία πρέπει, ο αναγκαίος 'Καλλικράτης' σε αυτούς τους τομείς.

» Αυτή όμως είναι μια Πολιτεία που 'τιμωρεί' αντί να επιβραβεύει τις διαρθρωτικές αλλαγές. Και αυτό συνιστά ένα βαρύτατο πολιτικό λάθος, πέραν της δημοσιονομικής και διοικητικής αστοχίας των μέτρων.

» Γιατί έτσι καθηλώνεται η χώρα σε πολιτικές που στην πραγματικότητα συμφύρονται με τις ελάχιστες μεταρρυθμιστικές προόδους που έγιναν.

» Πολιτικές που υιοθετούνται για να συγκαλύψουν την πολιτική απόφαση να μην αλλάξουν οι ανορθολογικές και σπάταλες δομές που οικοδόμησε όχι το κοινωνικό συμφέρον ή οι ανάγκες της χώρας, αλλά το πελατειακό πολιτικό σύστημα μαζί με τις μικρές ολιγαρχίες του συντεχνιασμού και του κακώς εννοούμενου τοπικισμού κατά τη διάρκεια της σκοτεινής πλευράς της μεταπολίτευσης .

» Δομές που προσέφεραν και προσφέρουν χαμηλοτάτου επιπέδου υπηρεσίες στους πολίτες και στη χώρα ακριβώς γιατί δεν μπορούν να υποστηριχθούν δημοσιονομικά εδώ και πολλά χρόνια πόσω μάλλον τώρα που η Ελλάδα της δάνειας ευημερίας δεν υπάρχει πια. Υπηρεσίες που σε τελική ανάλυση προσβάλλουν την αξιοπρέπεια των πολιτών που τις χρησιμοποιούν αλλά και όσων εργάζονται σε αυτές.

» Είναι απολύτως απαράδεκτο και πρέπει με κάθε τρόπο να καταδικαστεί η εξέλιξη που οδηγεί στον αφανισμό και τη διάλυση τις αναγκαίες υπηρεσίες που εκατομμύρια Ελλήνων λαμβάνουν από τους θεσμούς της αυτοδιοίκησης- με όλα τα αναντίρρητα προβλήματά τους.

» Όλα αυτά μάλιστα την ίδια στιγμή και από το ίδιο πολιτικό προσωπικό που επανίδρυσε το, κατά τα άλλα άνευ λόγου ύπαρξης, υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, τροποποίησε το νόμο για τα ΑΕΙ γιατί έτσι ήθελε το λόμπι των καθηγητών της εκπαιδευτικής παρακμής καθώς και υπέκυψε στις πιέσεις και στις απειλές επαγγελματικής συντεχνίας που 'διεκδίκησε' και πέτυχε (σπάζοντας γραφεία βουλευτών και ρίχνοντας λάδια στον προβλήτα του Πειραιά όταν διέρχονταν λεωφορεία με τουρίστες ) να θεσμοθετηθεί πριν από λίγους μήνες -στην Ελλάδα της χρεοκοπίας -το 'δικαίωμα' της συντεχνίας αυτής στη φοροδιαφυγή και στην ιδιοποίηση δημόσιας περιουσίας όπως είναι οι άδειες δημοσίας χρήσης επιβατηγών αυτοκινήτων.

» Πάντα σύμφωνα με τις επιχώριες έξεις του πολιτικού μας κατεστημένου, παλιού και νέου.

» Το διαρθρωτικό νοικοκύρεμα που χρειαζόταν η αυτοδιοίκηση έγινε. Και ασφαλώς πρέπει να συνεχιστεί σε κάθε επιμέρους πτυχή της. Αλλά έχει ήδη πραγματικό αποτέλεσμα για τον Έλληνα φορολογούμενο. Τώρα χρειάζεται να σπάσουμε τα κατεστημένα αλλού. Χρειαζόμαστε λιγότερα και καλύτερα νοσοκομεία. Πολύ λιγότερα και πιο αποτελεσματικά στρατόπεδα και αστυνομικά τμήματα .Πανεπιστημιακά τμήματα σε πολύ λιγότερες πόλεις για να είναι πιο οργανωμένα τα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα και δικαστικά μέγαρα πολύ πιο κοντά όχι σε κάθε πόλη αλλά στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

» Αντί λοιπόν να τιμωρείται η αυτοδιοίκηση που έκανε ήδη αποτελεσματικές διαρθρωτικές αλλαγές, ας προχωρήσουμε επιτέλους παντού.

» Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο, δεν γίνεται να αποφύγουμε τις αλλαγές, δεν αντέχονται άλλο τυφλά οριζόντια μέτρα.

» Η χώρα χρειάζεται τώρα ένα σαρωτικό πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών. Οτιδήποτε άλλο είναι αδιέξοδο, άδικο και μη συμβατό με την κοινή συνισταμένη των εκλογών .

» Η χώρα τώρα χρειάζεται να προχωρήσει ο Καλλικράτης παντού κι όχι να γονατίσει ο μόνος Καλλικράτης που έχει θεμελιωθεί.»
new post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...