Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Θόδωρο Αγγελόπουλο

Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Θόδωρο Αγγελόπουλο. Τα μηνύματα του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγώνΤον μεγαλύτερο Έλληνα σκηνοθέτη, Θεόδωρο Αγγελόπουλο, αποχαιρετούν με δηλώσεις τους ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και οι ηγέτες όλων των κομμάτων, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας και ο πολιτισμός της έγιναν φτωχότεροι. Στα συλλυπητήρια μηνύματά τους για τον αδόκιμο χαμό του «ποιητή των εικόνων», αναφέρουν:

Ο πρωθυπουργός

«O πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για τον θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου, του σκηνοθέτη που με την πρωτοπόρα ματιά του άνοιξε νέους δρόμους και αναδείχθηκε σε κορυφαία μορφή του παγκόσμιου κινηματογράφου. Στις ταινίες του, αποτύπωσε το δράμα της μετεμφυλιακής Ελλάδας και συνέβαλε στην βαθύτερη κατανόηση της σύγχρονης ιστορίας. Η χώρα σε μια δύσκολη στιγμή, χάνει έναν μεγάλο δημιουργό της. Το έργο που αφήνει ως παρακαταθήκη θα αποτελεί πάντα ένα πολύτιμο κεφάλαιο στην πολιτιστική μας ιστορία».
Ο Γ. Παπανδρέου
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, δήλωσε:
«Ένας μεγάλος δημιουργός, ένας μεγάλος Έλληνας, έφυγε από κοντά μας.
Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, με το έργο του παρακολούθησε βήμα - βήμα και σε βάθος την ανθρώπινη πορεία και τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Ανέδειξε την κοινωνική πραγματικότητα με μοναδικό τρόπο.
Και μαζί, διαμόρφωσε νέα δεδομένα στον Ελληνικό κινηματογράφο, έθεσε νέους κανόνες, σήκωσε ψηλά το μέτρο των απαιτήσεών μας.
Με τις αναζητήσεις του, για τον άνθρωπο και την τέχνη, μέσα από το «μάτι της κινηματογραφικής μηχανής», έσπασε τα όρια του μικρόκοσμού μας και κατέκτησε την προσοχή και τον σεβασμό σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η τραγική απώλειά του μας γέμισε όλους θλίψη. Στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου
συλλυπητήρια».

Ο Α. Σαμαράς
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε:
«Η είδηση του απροσδόκητου θανάτου του Θόδωρου Αγγελόπουλου προκαλεί παγκόσμια θλίψη και συγκίνηση. Ο κόσμος της Έβδομης Τέχνης και του σύγχρονου κινηματογράφου έγινε φτωχότερος και έχασε ένα σπουδαίο δημιουργό.
Μέσα από τις ταινίες του, ο κορυφαίος και πολυβραβευμένος διεθνής Έλληνας σκηνοθέτης ανήκει σε εκείνους που κράτησαν το όνομα της Πατρίδας μας ψηλά και μετέφεραν σε όλη την υφήλιο τον Πολιτισμό της.
Η Ελλάδα έχασε, έναν από τους σημαντικότερους πρεσβευτές της στο εξωτερικό.
Στις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε, τέτοιες απώλειες κάνουν πιο πυκνή την "ομίχλη" που έχει πλημμυρίσει τη ζωή μας. Στους οικείους του, εκφράζω τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά μου».
Η Α. Παπαρήγα
Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, δήλωσε:
«Εκφράζω τη θλίψη και τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του Θεόδωρου Αγγελόπουλου για τον τραγικό και αναπάντεχο χαμό του. Το έργο του έχει κατακτήσει μια σημαντική θέση στην ιστορία του ελληνικού και του παγκόσμιου κινηματογράφου».
Ο ΛΑΟΣ
Από το Γραφείο Τύπου του ΛΑΟΣ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Ένας μεγάλος άνθρωπος της Έβδομης Τέχνης, πρωτοπόρος του ποιοτικού κινηματογράφου, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, έφυγε απροσδόκητα από τη ζωή. Ο αδόκητος θάνατός του συγκλονίζει τον καλλιτεχνικό κόσμο και όχι μόνο.
Το «μετέωρο βήμα του Πλούτωνα» στη μέση της οδού, μας πήρε έναν άνθρωπο που μας είχε συγκλονίσει, συγκινήσει και προβληματίσει βαθειά».
Ο Α. Τσίπρας

«Η τέχνη και ο πολιτισμός έχασαν μία μεγάλη μορφή. Ο κινηματογράφος έχασε την ποιητική ματιά και την πραγματική αφήγηση. Η χώρα έχασε έναν από τους πιο καταξιωμένους δημιουργούς της σε διεθνές επίπεδο.
Με την «Αναπαράσταση» έδωσε ώθηση στο νέο ελληνικό κινηματογράφο.
Με τον «Θίασο» και τις «Μέρες του 36» αφηγήθηκε τη νεότερη ιστορία του τόπου.
Στις επόμενες ταινίες του όχι μόνο αποτύπωσε το παρόν της Ελλάδας και των γειτονικών χωρών, αλλά έδωσε και εικόνες από το μέλλον.
Μου έκανε την τιμή να τον συναντήσω από κοντά και να μου διατυπώσει τις αγωνίες και τις προτάσεις του για το πάθος του, την τέχνη και τον κινηματογράφο.
«Αν κάνω ένα βήμα, είμαι αλλού» λέει ένας χαρακτήρας του στο «Μετέωρο βήμα του πελαργού». Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος μπορεί να είναι πια αλλού, αλλά πήγε πολλά βήματα μπροστά τον πολιτισμό σε αυτή τη χώρα. Στους συγγενείς και στους φίλους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».
Η Ντ. Μπακογιάννη
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε:

«Από χθες το βράδυ η Ελλάδα έγινε πιο φτωχή μετά τον ανεπάντεχο θάνατο του Θεόδωρου Αγγελόπουλου.
Ενός διεθνούς φήμης Έλληνα δημιουργού που με το έργο του τίμησε την πατρίδα μας στα πέρατα του κόσμου.
Δημιουργικός και πρωτοπόρος έφτιαξε σχολή σκέψης για το σύγχρονο κινηματογράφο.
Ποιητής των κινηματογραφικών εικόνων και της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και κοινωνικής πραγματικότητας, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος υπήρξε χωρίς αμφιβολία, ο Έλληνας σκηνοθέτης με τη μεγαλύτερη διεθνή αποδοχή τα τελευταία τριάντα χρόνια, ενώ το έργο του αποτελεί αντικείμενο μελετών και αφιερωμάτων.
Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».
Ο Φ. Κουβέλης
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, δήλωσε:
«Ο τραγικός θάνατος του Θόδωρου Αγγελόπουλου, του μέγιστου σκηνοθέτη, του παγκόσμιου κινηματογραφιστή, του γνήσιου δημοκράτη, που περπάτησε συνεπής πάντα τους δρόμους της αριστεράς, μας γεμίζει θλίψη, οδύνη. Η Ελλάδα πενθεί.
Στεκόμαστε όλοι δίπλα στους οικείους του».
Επίσης σε ανακοίνωση του Τομέα Πολιτισμού της Δημοκρατικής Αριστεράς, τονίζεται:
... «Ο Θ. Αγγελόπουλος υπήρξε πάντα ενεργός και δημοκρατικά ευαίσθητος πολίτης. Συμπορεύτηκε με τις δυνάμεις της ανανεωτικής και δημοκρατικής αριστεράς, βάζοντας τη σφραγίδα του στις διεκδικήσεις των ανθρώπων της τέχνης και της διανόησης. Το έργο του κέρδισε διεθνές κύρος, όχι μόνο με τα βραβεία που του απονεμήθηκαν αλλά κυρίως με την ευρεία αναγνώριση που απέκτησε σε εκατομμύρια θεατών.
Ενώνοντας την εικόνα με το λόγο σε μια ιδιάζουσα φιλμική αφήγηση, ο Θ. Αγγελόπουλος υπήρξε ένας ποιητής-στοχαστής που ανανέωσε την κινηματογραφική γραφή, βάζοντας την Ελλάδα στο χάρτη της παγκόσμιας πολιτιστικής δημιουργίας. Το δυσαναπλήρωτο κενό της απουσίας του μας υποχρεώνει, για να τιμήσουμε ουσιαστικά τη μνήμη του, να σκεφτούμε ακόμα πιο αποφασιστικά το ρόλο του πολιτισμού στις σημερινές συνθήκες της κρίσης. Και κυρίως, μας υποχρεώνει να μελετήσουμε σε βάθος το έργο ενός δημιουργού, που μας έμαθε να κοιτάζουμε το παρελθόν και το παρόν με το «βλέμμα του Οδυσσέα».
Οι Οικολόγοι Πράσινοι
Σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν:
«Ο θάνατος του Θόδωρου Αγγελόπουλου αποτελεί μια τεράστια απώλεια, όχι μόνο για τον ελληνικό, αλλά και γενικότερα για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Από τους πιο ταλαντούχους Ευρωπαίους σκηνοθέτες, άνοιξε νέους δρόμους στον κινηματογράφο και μπορούμε με σιγουριά να πούμε πως έχει σήμερα δημιουργήσει τη δική του κινηματογραφική ''σχολή''. Οι Οικολόγοι-Πράσινοι εκφράζουμε τη θλίψη μας για το θάνατό του, που βρίσκει την Ελλάδα πολιτισμικά σε μια περίοδο ιδιαίτερης παρακμής. Χρέος μας είναι τώρα να διαφυλάξουμε τη μνήμη και τις αξίες του και να αγωνιστούμε ώστε ο ελληνικός πολιτισμός, που σήμερα κάνει ένα ''μετέωρο βήμα'', να ορθοποδήσει ξανά».
Ο Γ. Δημαράς
Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Άρματος Πολιτών κ. Γιάννης Δημαράς δήλωσε:
«Ο άνθρωπος που άφησε στον Ελληνισμό κληρονομιά για την αιωνιότητα, έφυγε σε μία μέρα.
Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος δεν είναι πια μαζί μας. Κεραυνοβολημένος έμαθα την απώλεια του φίλου ζωής και του συνοδοιπόρου στους αγώνες.
Τέτοιες μέρες δεν αρκεί να πω ότι, φτωχαίνει ο Ελληνισμός από αυτήν την απώλεια ενός μεγάλου Έλληνα.
Χάθηκε ένας άνθρωπος που κουβαλούσε την Ελλάδα μέσα του σε κάθε του βήμα, που τιμούσε τον Ελληνισμό στην πράξη, που ήταν μια όαση σκέψης και αντίστασης και μάλιστα σε μία ιδιαιτέρως κρίσιμη για την Πατρίδα περίοδο.
Δε βρίσκουμε λόγια, να αποχαιρετήσουμε το φίλο Θόδωρο.
Για όλους εμάς, στο Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών, ο Θόδωρος θα είναι πάντα παρών μέσα απ’ ότι μας κληροδότησε».
eklogika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η σημασία της αναδιάρθρωσης του χρέους το 2012 - Η συμβολή του Τσαρλς Νταλάρα

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους που συντελέστηκε το 2011 - 2012 εξακολουθεί να είναι επίκαιρη, κρίσιμη και ενεργός. Οι διεθνείς...