Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Θα βαθύνει η ύφεση με τις μειώσεις μισθών


Σαμαράς: Θα βαθύνει η ύφεση με τις μειώσεις μισθών

Συμμαχία με τη ΓΣΕΕ επιχειρεί να...χτίσει ο κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος το μεσημέρι της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε στα γραφεία της Ν.Δ. με το προεδρείο της συνομοσπονδίας, διαβεβαίωσε ότι το κόμμα δεν θα στηρίξει παράξη νομοθετικού περιεχομένου για την περικοπή των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
 
Ο πρόεδρος της Ν.Δ., λίγες ώρες πριν από την κοπή της πίτας της ΔΑΚΕ που έχει υψωμένο το αντιμνημονιακό λάβαρο, επεσήμανε στους εκπροσώπους των εργαζομένων, ότι το κόμμα δεν συμφωνεί, ούτε με τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ούτε με την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και του κατώτατου μισθού.

«Αν αφαιρέσεις χρήματα από τον κόσμο με τις μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα θα βαθύνει την ύφεση και θα χάσεις τα όποια οφέλη από το PSI» φέρεται να είπε στο προεδρείο της ΓΣΕΕ ο κ. Σαμαράς, που είχε την ευκαιρία να επισημάνει την ίδια άποψη και στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της τρόικας το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.

Στη συνάντηση, διάρκειας περίπου μιάμιση ώρας, ο κ. Σαμαράς ενθάρρυνε τα μέλη του προεδρείου της ΓΣΕΕ να επιδιώξουν μια συμφωνία στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου με τους εργοδότες, κάτι όμως που απέρριψε ουσιαστικά ο κ. Ι. Παναγόπουλος.

«Το μπαλάκι δεν μπορεί να έλθει στον κοινωνικό διάλογο. Συζητάμε μέτρα για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, αλλά όχι μείωση του μισθολογικού κόστους» ήταν η δημόσια δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ που θεωρήθηκε και ως αιχμή για τη στάση της Ν.Δ.

Η ΓΣΕΕ έλαβε και τη στήριξη της Ν.Δ. στο θέμα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων και άκουσαν με ικανοποίηση τον αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας κ. Χρ. Σταϊκούρα να αναφέρει, ότι ενώ στο μνημόνιο υπάρχει πρόβλεψη για περικοπές 700 εκατομμυρίων ευρώ, ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης εμφανίζεται να ζητεί «ψαλίδι» 1,12 δισ.ευρώ.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της Συνομοσπονδίας υποστήριξαν, ότι «η όποια συμφωνία θα πρέπει να κινείται στο πλαίσιο της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους και να περιλαμβάνει μια διασφάλιση πως θα κατανεμηθεί ισόποσα σε εργοδότες και εργαζόμενους περνώντας ως όφελος στην πραγματική οικονομία και να μην αξιοποιηθεί μονομερώς από τους εργοδότες για την αύξηση της κερδοφορίας τους».
Το προεδρείο της ΓΣΕΕ ζήτησε από τον κ. Σαμαρά, η Ν.Δ. να μη στηρίξει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου για να εισπράξει την απάντηση, ότι δεν λύνονται αυτά τα θέματα με νομοθετικές παρεμβάσεις και ότι προσδοκά από τον διάλογο των κοινωνικών εταίρων.

Στη συνάντηση ο κ. Σαμαράς και τα στελέχη της Ν.Δ. εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη συνταγή της συνεχιζόμενης λιτότητας που αυξάνει την ύφεση, ενώ για την κατάργηση ή μείωση του 13ου και 14ου μισθού, επισημάνθηκε η άποψη, πως εάν αυτό προωθηθεί θα είναι το απόλυτο υφεσιακό μέτρο και θα συμπιέσει ακόμη περισσότερο την εγχώρια ζήτηση και ενδεχομένως θα οδηγήσει σε ύφεση ακόμη μεγαλύτερη από αυτή του 2011.

Για τις επικουρικές συντάξεις, ο κ. Σαμαράς διαβεβαίωσε ότι δεν είναι λύση η μείωσή τους. Για τη Ν.Δ. παραμένει «κόκκινη γραμμή» τα 300 ευρώ στις επικουρικές και αρνείται να δεχθεί μειώσεις κάτω από τα 1.200 ευρώ (κύρια και επικουρικά).

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Παναγόπουλος ρωτήθηκε εάν τη ΓΣΣΕ την καλύπτει η θέση της Ν.Δ. για να απαντήσει, ότι «πήραν διαβεβαίωση ότι η ΝΔ δεν θα στηρίξει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αναφορά του κ. Παναγόπουλου για «τους κουκουλοφόρους, οι οποίοι πηγαίνουν στους "τροικανούς" και καταδίδουν πολλά, όπως π.χ. για τη μετενέργεια των συμβάσεων, θέμα που το γνώριζαν πολλοί λίγοι».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ απευθύνθηκε και στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι «περιμένουμε από τον κ. Παπαδήμο να ορθώσει το ανάστημά του, αφού, άλλωστε, ξέρει ότι η μείωση των μισθών δεν ενισχύει την ανταγωνιστικότητα».
Όμως, ο γ.γ. της ΓΣΕΕ και πρόεδρος της ΔΑΚΕ κ. Ι. Κιουτσούκης που ήταν παρών στη συνάντηση και υιοθετεί πολύ σκληρούς αντιμνημονιακούς τόνους, επιτέθηκε στον Πρωθυπουργό. «Έχουμε πει από την αρχή ότι ο κ. Παπαδήμος δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της χώρας, αλλά μόνο των τραπεζιτών» τόνισε χαρακτηριστικα.
ΤΟ ΒΗΜΑ online
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρχισε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Αυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxi...