Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

«Μάχη» στην Ουάσινγκτον για το χρέος

 Στο κρισιμότερο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τραπεζιτών, του ΔΝΤ και της Γερμανίας, για την επίτευξη συμφωνίας για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

«Στην Ουάσιγκτον γίνεται μάχη» αναφέρει γνωστός τραπεζίτης που θα κορυφωθεί σήμερα στην Αθήνα με την επιστροφή του Τσάρλς Νταλάρα, ο οποίος μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν για τους όρους του PSI, δήλωσε δυσαρεστημένος από τους ευρωπαίους ηγέτες.

Το ΔΝΤ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόϊμπλε έχουν διαμηνύσει στον κ. Νταλάρα πως οι τράπεζες πρέπει να αποδεχθούν χαμηλότερο επιτόκιο για τα νέα ομόλογα που θα λάβουν σε αντικατάσταση των παλαιών, επιτόκιο που δεν μπορεί να ξεπερνά το 4%. Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες ζητούν επιτόκιο μεταξύ 5% - 5,3%.

Οι έλληνες τραπεζίτες θεωρούν πως παρά τις πιέσεις, η διαπραγμάτευση σήμερα του κ. Νταλάρα με την ελληνική κυβέρνηση θα καταλήξει σε πλαίσιο συμφωνίας αποδεκτό από όλες τις πλευρές. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδος είναι πολύ πιθανό να υπάρξει συμφωνία που θα καταλήξει σε ένα επιτόκιο γύρω στο 4,25% περίπου.

Σ’ αυτή την περίπτωση η σωρευτική ζημία για τις τράπεζες μπορεί να ξεπεράσει το 65%, ενώ πληθαίνουν οι φωνές που θεωρούν ότι παρά το κούρεμα και τις σημαντικές ζημίες για τους ιδιώτες, δεν είναι βέβαιη η αποτελεσματικότητά του.

Κορυφαίος τραπεζίτης θεωρεί ότι για να μιλάμε για βιωσιμότητα του χρέους, θα πρέπει όλο το χρέος να ενταχθεί στο PSI και κυρίως τα ομόλογα που διακρατεί η ΕΚΤ. Από την πλευρά των ελληνικών τραπεζών επίσης, δεν αμφισβητείται η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών, ελπίζοντας πως αυτή θα κριθεί ικανοποιητική ώστε να μην χρειαστεί να ενεργοποιηθούν τα cacs.

Ερωτηματικό παραμένει τέλος, η τύχη των ομολογιούχων φυσικών προσώπων και η εξαίρεσή τους από το PSI στην περίπτωση που ενεργοποιηθούν οι ρήτρες υποχρεωτικής συμμετοχής. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εξαιρέσει τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν ομόλογα έως 100.000 ευρώ, δηλαδή ισόποσης αξίας με το ύψος των καταθέσεων που έχουν την εγγύηση του δημοσίου.
Τί μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ

Την ίδια ώρα τα περισσότερα διεθνή Μέσα μεταφέρουν μιαν εικόνα κάθε άλλο παρά θετική για τις εξελίξεις, ασχέτως του αποτελέσματος των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων σε Ουάσινγκτον και Αθήνα.

Ενδεικτικό το δημοσίευμα των Financial Times που διερωτώνται όχι το εάν αλλά το πότε και πώς θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα! Στο σχετικό ρεπορτάζ προβάλλεται η εκτίμηση ότι ο διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ιδιώτες επενδυτές δεν οδηγούν πουθενά και πως το πραγματικό πρόβλημα για την Ελλάδα είναι το ότι η οικονομία της πηγαίνει πολύ χειρότερα από ό,τι αναμενόταν, αυξάνονται διαρκώς οι ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας και δη των τραπεζών της για να καταλήξει το άρθρο στο συμπέρασμα πως με τα σημερινά δεδομένα ακόμα κι αν επιτευχθεί μια διαγραφή χρέους κατά 50% δεν θα επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του λόγου χρέους/ΑΕΠ της Ελλάδας στο 120% μέχρι το 2020, από 160% που είναι σήμερα. Επομένως είναι σημαντική μια ελεγχόμενη χρεοκοπία.

Την άποψη ότι η Ελλάδα θα πρέπει απλά να χρεοκοπήσει, υποστηρίζει και η εφημερίδα «Wall Street Journal». Στο σχετικό άρθρο της γράφει πως μια οργανωμένη χρεοκοπία θα ήταν «καθαρότερη, πιο αποτελεσματική και πιο ειλικρινής», από κάθε προσπάθεια αναδιάρθρωσης χρέους.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη ο επικεφαλής επενδύσεων της BlackRock Ρικ Ρίντερ, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, διατείνεται πως το ελληνικό χρέος δεν είναι σε βιώσιμα επίπεδα! Ο κύριος Ρίντερ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των ιδιωτών, για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων θεωρώντας πως είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον της Ελλάδας αλλά εμμέσως και της Ευρωζώνης.

Τη σχετική αισιοδοξία του κυρίου Ρίντερ δεν δείχνει να συμμερίζεται ο εκτελεστικός διευθυντής του οίκου αξιολόγησης Fitch Ratings. Ο κύριος Έντουαρντ Πάρκερ δηλώνει πως «η ελληνική χρεοκοπία θα συμβεί σύντομα και δεν θα αποτελεί έκπληξη». Ομοίως μιλώντας στο Bloomberg τόνισε πως «η Ελλάδα είναι αφερέγγυα και θα χρεοκοπήσει» και αποκάλυψε πως ακόμα κι αν ευοδωθούν οι προσπάθειες για αναδιάταξη του χρέους, το περιβόητο PSI δηλαδή, κι αυτό ακόμα θα «μετρήσει» για τη Fitch ως χρεοκοπία!!!
proto thema online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...