Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Τα κόμματα στην Ελλάδα μασάνε πολύ, μα πολύ... κοκό


thumb
Θα μπορούσε να είναι το σοβαρότερο διακομμα­τικό σκάνδαλο όλων των εποχών: Την ώρα που το Δημόσιο έχει κηρύξει στάση πληρω­μών, χρωστά σε χιλιάδες πολίτες και επιχειρήσεις και δεν επιστρέφει τον ΦΠΑ, την ώρα που το ΙΚΑ αδυνατεί να καταβάλει στην ώρα τους τις συντά­ξεις χιλιάδων χαμηλοσυνταξιούχων που ζουν στο όριο της φτώχειας, τα ελληνικά πολιτικά κόμματα ήδη λαμ­βάνουν την τέταρτη υψηλότερη κρατι­κή επιχορήγηση σε όλη την Ευρώπη.
Και το χειρότερο: Για το 2011 εισέ­πραξαν ακόμα μεγαλύτερα ποσά από το 2010, ενώ χρωστούν πάνω από 56 εκατ. ευρώ και θεωρητικώς οι αρχη­γοί και οι οικονομικοί τους διαχειρι­στές θα έπρεπε να έχουν συλληφθεί, όπως οι επιχειρηματίες που πέρασαν τα βράδια τους στο αυτόφωρο...
Η άκρη του μίτου στο τελευταίο κε­φάλαιο μιας ιστορίας που είναι μεν παλιά, αλλά εξακολουθεί να μας κυ­νηγάει (βλέπετε, πολιτική και... «κοκό» πάνε παρέα) βρέθηκε όταν ο βου­λευτής της ΔΗΣΥ Λευτέρης Αυγενάκης ζήτησε να ενημερωθεί για τις οικο­νομικές ενισχύσεις των κομμάτων το δύσκολο έτος 2011 και ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης του απάντησε.
Παίρνουν αυξήσεις...
Η απάντηση ήταν ότι την τελευταία δεκαετία τα κόμματα εισέπραξαν 700 εκατ. ευρώ. Το ΠΑΣΟΚ από το 2000 έως και το 2011 έλαβε 254.601.870 ευρώ και η Ν.Δ. 271.146.297 ευρώ.
Το επιπλέον ποσό που φαίνεται να λαμβάνει η Ν.Δ. σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ – παρ’ ότι αυτήν την περίοδο ήταν περισσότερα χρόνια αντιπολίτευση – οφείλεται στο ότι την περίοδο 2004-2009 που ήταν κυβέρνηση έγινε η μεγαλύτερη αύξηση χορηγήσεων. Το ΚΚΕ έλαβε 63.926.787 ευρώ, ο ΣΥΡΙΖΑ 47.950.315 ευρώ, ο ΛΑΟΣ 29.023.573 (2004-2011) και οι Οικολόγοι Πράσι­νοι 5.590.177 (2009-2011).
Ο υπουργός προσπάθησε όντως να βάλει το θέμα σε μια ειλικρινή βάση.

Αυτό που απέφυγε (ή δεν μπόρεσε) να πει είναι... το θέμα μας. Κι αυτό δεν εί­ναι το ποσό της επιχορήγησης για το 2011, παρ’ ότι αυτό ήταν μεγάλο.
Η είδηση ήταν ότι αυξήθηκε από το 2010, και μάλιστα κατά αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, ενώ την πρώτη χρονιά του χάους η οικονομι­κή επιχορήγηση έφτασε τα 48,8 εκατ. ευρώ, το 2011 έφτασε τα 54 εκατ. ευρώ!
Δηλαδή, ενώ όλα τα έξοδα μειώ­νονται ακόμη και εντελώς για όλους τους πολίτες, με το 20% να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, τα κόμματα λαμβάνουν ακόμη περισσότερα χρή­ματα. Και μάλιστα με μερικά από τα κονδύλια να λαμβάνονται για... ερευ­νητικούς σκοπούς. Όπως λέμε για... έρευνα και διάσωση!
Τι έλαβαν ανα­λυτικά τα κόμματα με αυτήν τη δικαι­ολογία το 2010:

◆ ΠΑΣΟΚ 1.768.724,80 ευρώ
◆ Ν.Δ. 1.344.300,66
◆ ΚΚΕ 418.936,30
◆ ΛΑΟΣ 356.412,18
◆ ΣΥΡΙΖΑ 312.866,84
◆ Οικολόγοι Πράσινοι 155.902,08
Το 2011 ως οικονομική ενίσχυση, ειδικά για ερευνητικούς και επιμορ­φωτικούς σκοπούς, έλαβαν:
◆ ΠΑΣΟΚ 1.941.547,36
◆ Ν.Δ. 1.517.818,04
◆ ΚΚΕ 466.526,06
◆ ΛΑΟΣ 389.063,72.
◆ ΣΥΡΙΖΑ 347.366,00.
◆ Οικολόγοι Πράσινοι 160.769,72.
Κοντολογίς, σύμφωνα με την απά­ντηση, τα κόμματα έλαβαν 5 εκατ. ευ-ρώ περισσότερα το 2011 για... ερευ­νητικούς σκοπούς.
Πίσω από την απόφαση να αυξη­θούν τα κονδύλια για τα κόμματα υπάρχει μία απόφαση της κυβέρνησης του ΓΑΠ (και ειδικότερα της υφυ­πουργού Εσωτερικών Θεοδώρας Τζάκρη και του υφυπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη) με την οποία ανακλήθηκε η μείωση της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων που είχε επιβληθεί τον Μάρτιο του 2010. Με τη νέα απόφαση τα κόμματα, από 37 εκατ. ευρώ που θα έπρεπε κανονικά να εισπράξουν το 2010, έλαβαν 48 εκατ. ευρώ, ενώ το 2011 έλαβαν 54 εκατ., όπως επιβε­βαίωσε ο Γιαννίτσης.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση ακύρωσε τη δεύτερη μείωση που είχε αποφασί­σει για την κρατική επιχορήγηση των κοινοβουλευτικών κομμάτων της τά­ξης του 29% με συνολική μείωση 15 εκατ. ευρώ. Είχε προηγηθεί άλλη από­φαση του υπουργείου Οικονομικών με την οποία μειωνόταν η επιδότηση των κομμάτων κατά 10%, δηλαδή από τα 58 στα 52 εκατομμύρια.
Τα μέτρα ελήφθησαν στο πλαίσιο της μείωσης των δαπανών του Δημο­σίου και, φυσικά, των αιματηρών θυ­σιών του ελληνικού λαού. Ωστόσο, με τη νεότερη απόφαση, όλα πήγαν στον βρόντο, ενώ τα κόμματα ήταν οι κερδισμένοι: Οι «τυχεροί» της τροπο­ποίησης ήταν το ΠΑΣΟΚ, που ήταν να λάβει 4 εκατ. περισσότερα, η Ν.Δ. με 5 εκατ., το ΚΚΕ με 1,3 εκατ., ο ΛΑΟΣ με 700.000 και ο ΣΥΡΙΖΑ με 900.000 ευρώ.
Καταχρεωμένα
Βέβαια, με τα λογιστικά του Δημο­σίου στην κατάσταση που όλοι γνωρί­ζουμε, η πάγια πρακτική που ήθελε την κρατική επιδότηση να μοιράζεται στα τέλη Φεβρουαρίου αναβλήθη­κε κι αυτή, με αποτέλεσμα τα χρήμα­τα να οφείλονται ακόμη! Η παράταση σφίγγει τη θηλιά στα οικονομικά των κομμάτων. Τα δύο μεγάλα κόμματα εί­ναι υπερχρεωμένα (αν και ακόμη προ­σλαμβάνουν κόσμο κατά την πάγια πρακτική), ενώ τα μικρότερα πορεύο­νται με ιδιαίτερα μεγάλη δυσκολία.
Ωστόσο, οι μεγάλοι του δικομματι­σμού – και ιδιαίτερα το κόμμα της Συγ­γρού – δεν απέφυγαν πάλι να εκτε­θούν... Ο γενικός διευθυντής της Ν.Δ. Θανάσης Σκόρδας χτύπησε κατ’ ευ­θείαν τον Γιαννίτση λέγοντας ότι είναι «τουλάχιστον ανεύθυνο να δίνονται από υπεύθυνες αρχές λανθασμένα στοιχεία σ’ ό,τι αφορά τη χρηματοδό­τηση των κομμάτων. Σε ό,τι αφορά τη Ν.Δ., τα στοιχεία που έδωσε ο υπουρ­γός Εσωτερικών αναφέρονται στα πο­σά που θα μπορούσε να πάρει και όχι αυτά που πήρε τελικά» και πρόσθεσε:
«Η αλήθεια είναι ότι για το 2011 η Ν.Δ. εισέπραξε περίπου 2,5 εκατ. ευρώ λιγότερα από ό,τι το 2010. Συγκε­κριμένα, το 2010 εισέπραξε συνολικά 15.056.167, ενώ το 2011 εισέπραξε 12.749.671 ευρώ. Εκ των οποίων τα 11.350.970 ευρώ δεν έφθασαν ποτέ στο ταμείο του κόμματος, καθώς παρακρατήθηκαν για την εξυπηρέτηση υφιστάμενων δανείων».
Πραγματικά θα μας τρελάνουν με το θράσος τους στη Νέα Δημοκρατία, που ζητούν και τα ρέστα...
Κάπως έτσι αντέδρασαν και τα υπό­λοιπα κόμματα. Το ΚΚΕ με ανακοίνωση επισημαίνει ότι «το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης δεν καθορίζεται από τα κόμματα, όπως ψευδέστατα διαδί­δουν τα ΜΜΕ κάνοντας λόγο για αυ­ξήσεις, όταν μάλιστα μέρος της δεν έχει δοθεί. Καθορίζεται από νόμο του 2002 και το ετήσιο ύψος της αυξάνε­ται ή μειώνεται ανάλογα με το ύψος τού κάθε φορά κρατικού προϋπολο­γισμού».
Επιπλέον το ΚΚΕ είπε πως «δεν θα είχε αντίρρηση να δεχτεί τη μείωση της κρατικής επιδότησης για λόγους αλληλεγγύης στον λαό που δεινοπα­θεί, παρόλο που την κρατική χρηματο­δότηση που λαμβάνει τη χρησιμοποιεί για να ενημερώνει τον λαό και να δρα για την οργάνωση της πάλης του».
Όσο για τον Καρατζαφέρη, το κόμ­μα του αρκέστηκε σε μία λιτή ανακοί­νωση που δίνει μάλλον την εντύπωση ότι την έβγαλε περισσότερο για να μη λείπει από τη λίστα με τις δηλώσεις: «Μπορούμε και με λιγότερα. Αλλά τα χρήματα που δίνονται στα κόμματα ξαναγυρίζουν στην αγορά υπό μορφή μισθών, υπό μορφή αγορών, υπό μορ­φή ενοικίων κ.λπ.». Δηλαδή μπορώ χωρίς επιχορήγηση, αλλά την παίρνω για να πληρώνω διάφορους.
Τώρα, αν τους πεις ότι οι μισθοί και οι συντάξεις που κόβονται, πάνε και αυτά στην οικονομία ως κατανάλωση, φόροι και αμοιβές, ότι βοηθούν στη συγκράτηση της ανεργίας και τροφο­δοτούν την ανάπτυξη, θα είσαι μάλλον κακοπροαίρετος...
Ο Συνασπισμός είδε το θέμα «θεσμι­κά»: «Η συζήτηση για τη χρηματοδό­τηση των κομμάτων πρέπει να γίνεται υπεύθυνα και ουσιαστικά στη λογική της διαφάνειας και της διασφάλισης της αυτόνομης λειτουργίας των κομ­μάτων... Ο τρόπος που διεξάγεται η συζήτηση για την κρατική χρηματοδό­τηση των κομμάτων έχει ως σκοπό να βάλει όλα τα κόμματα στο ίδιο κάδρο: της μίζας, της διαφθοράς, του κρατικοδιαιτισμού και της αδιαφάνειας.
Δεν προκαλεί καμία έκπληξη ότι το ίδιο το τμήμα του πολιτικού συστήμα­τος που επί χρόνια έκανε πάρτι με τις σκανδαλώδεις, άδηλες χρηματοδο­τήσεις από επιχειρήσεις, το βόλεμα “ημετέρων” σε κρατικές θέσεις και τα εκατομμύρια σε ΜΚΟ, τώρα κάνει “ιε­ρό” αγώνα εναντίον της κρατικής χρη­ματοδότησης».
Το πιο ενδιαφέρον πάντως είναι η στάση των δύο μικρών κομμάτων που δημιουργήθηκαν μετά τις εκλογές από αποχωρήσεις και διασπάσεις και άρα δεν έχουν λαμβάνειν ακόμα από τον κρατικό κορβανά, με υποσχετική ή μη.
◆ Η μεν Δημοκρατική Συμμαχία έχει ταχθεί υπέρ της μείωσης κατά 50% της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων. Και βέβαια δικός της βου­λευτής έβγαλε στη φόρα το θέμα.
◆ Η δε Δημοκρατική Αριστερά επίσης έχει προτείνει δραστική περικοπή της επιχορήγησης, αποφασιστική μείω­ση της βουλευτικής αποζημίωσης και μία σύνταξη για τους βουλευτές (από τον επαγγελματικό ασφαλιστικό τους φορέα).
Θα περιμένουμε για τις θέσεις τους... όταν θα δικαιούνται επιχορή­γηση.
Πώς τα κόμματα να μην κάνουν γαρ­γάρα το θέμα των επιχορηγήσεων, όταν τα ίδια από το 2003 έως το 2009 υπερέβησαν... διακομματικά την προ­βλεπόμενη επιχορήγησή τους κατά 56 εκατ. ευρώ! Η επιστροφή των χρημά­των αυτών παραμένει ένας διακομμα­τικός εφιάλτης. Στην πρώτη προσπά­θεια να επιστραφούν οι υπερβάσεις, τα κόμματα έχασαν 15 εκατ. από τα ταμεία τους και κατάλαβαν ότι δεν θα υπάρξει επόμενη ημέρα. Κι έτσι προ­χώρησαν σε αναδιάρθρωση του χρέ­ους τους προς το Δημόσιο, μοιράζο­ντας όμως τα χρωστούμενα σε βάθος τετραετίας.
Με το ενδεχόμενο να τους ζητηθεί πάραυτα η επιστροφή των επιχορηγή­σεων ή, για την ακρίβεια, η υπέρβαση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, το αποτέλεσμα εί­ναι βέβαιο: χρεοκοπία, Πώς όμως την έβγαζαν καθαρή τόσα χρόνια;
«Έκλεινε ταμείο»
Όλα τα προηγούμενα χρόνια, από την εποχή του νόμου περί χρημα­τοδότησης των κομμάτων τού τότε υπουργού Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδη, τα κόμματα ελάμβαναν κατ’ έτος το 0,102% των τακτικών εσόδων του κράτους ως επιχορήγηση, το 0,122% στα έτη εκλογών και το 0,137% τις χρονιές με διπλές κάλπες.
Εκ των πραγμάτων ο υπολογισμός της χρηματοδότησης δεν γινόταν επί τη βάσει των εισπραχθέντων τακτικών εσόδων, αλλά των εκτιμώμενων. Όμως κάθε χρονιά, όταν «έκλεινε ταμείο» το Δημόσιο, τα τακτικά έσοδα ήταν χαμη­λότερα, αλλά ουδείς έθετε θέμα ανα­προσαρμογής των επιχορηγήσεων των κομμάτων στα νέα δεδομένα.
Στο πλαίσιο αυτό, εκκρεμούν πολ­λά αναπάντητα ερωτήματα, αρκετές «μαύρες τρύπες» – τουλάχιστον ως προς την πληροφόρηση –, μεταξύ των οποίων και το τι ακριβώς συμβαίνει με τα δάνεια και τις κρατικές επιχορηγή­σεις που έλαβαν παλαιότερα κόμμα­τα, όπως η Πολιτική Άνοιξη, για την οποία μάλιστα ο Αυγενάκης έχει υπο­βάλει ήδη ερώτηση. Έχουν επιστρα­φεί τα χρήματα αυτά, έχουν ρυθμιστεί τα δάνεια ή παραμένουν απλήρωτα; Τι ύψους είναι;
Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση της χρηματοδότησης των κομμάτων, ανε­ξάρτητα από την άποψη του καθενός για το σκόπιμο ή όχι της χρηματοδότησής τους, έχει πολλά κενά. Και όσο δεν διευκρινίζονται, πολλά παιχνίδια, ακόμη και εκβιασμοί, θα παιχτούν. Κυ­ρίως όμως θα συνεχίσει να βασιλεύει η αδιαφάνεια...
to pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...