Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Κριτική και Ευρώπη

Ενώ γράφονται αυτές οι γραμμές, όλα τα μέτωπα μιας πιο μακρόπνοης και πιο σταθερής διευθέτησης του ελληνικού δράματος είναι σε εξέλιξη. Απηυδισμένοι από τις συνεχείς αλλαγές και εναλλαγές εθνικών αλλά και ευρωπαϊκών παλινδρομήσεων, ελπίζουμε, αισιοδοξώντας, πως έρχεται η ώρα μιας πορείας με λιγότερες αναταράξεις. Ίσως αυτές οι μέρες να είναι η απαρχή μιας τέτοιας εξέλιξης.
Ετούτες τις μέρες γίνονται, άλλωστε, οι πρώτες αποτιμήσεις της ως εδώ πορείας της χώρας με το μνημόνιο. Με την αναγκαστική αποχώρηση Παπανδρέου, τελείωσε μια πρώτη φάση.
Ήταν μια φάση έλλειψης εθνικού σχεδίου που θα αντιμετώπιζε τα δεδομένα που οδήγησαν και προέκυψαν από το μνημόνιο. Αντίθετα επικράτησε μια συνέχεια «τύπου Καραμανλή», δηλαδή χαλαρής και τελικά ανεύθυνης αντιμετώπισης της πιο δύσκολης περιόδου της -μεταπολιτευτικής έστω- ιστορίας μας. Οι συνέπειες για την κοινωνία και τη χώρα ήταν καταστροφικές. Ας ελπίσουμε, όχι “μοιραίες”.
Αλλά και η ευρωπαϊκή ηγεσία έχει τις ευθύνες της. Και είναι δίκαιο, μετά τις εθνικές, να επισημαίνονται και οι ευρωπαϊκές ευθύνες. Και μάλιστα από έναν από τους δύο- τρεις κορυφαίους αρχιτέκτονες της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας μας. Αναφερόμαστε, φυσικά, στον Κώστα Σημίτη, που ο λόγος του πάντοτε εκφέρεται μετά γνώσεως και ευθύνης.
Την τωρινή παρέμβασή του θα τη βρει ο αναγνώστης στα ΜΜΕ, ως προς τις εθνικές και ως προς τις ευρωπαϊκές ευθύνες. Εμείς άλλο θέλουμε να τονίσουμε.
Ο πρώην πρωθυπουργός όταν αναφέρεται στην Ευρώπη δεν το κάνει ως εξωτερικός παρατηρητής. Το κάνει ως “συγκάτοικος” και συνυπεύθυνος, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Και γι’αυτό το λόγο η κριτική του αποκτά μεγαλύτερη αξιοπιστία.
Ο Κοινωνικός Σύνδεσμος υπό αυτούς τους όρους θέλει να αντιμετωπίζει την Ευρώπη. Ως «δική μας υπόθεση». Από τα μέσα. Αυτό δεν θα του αφαιρεί το δικαίωμα της πιο σκληρής κριτικής, αν
χρειάζεται. Ίσα-ίσα θα την καθιστά πιο έγκυρη.
koinonikos syndesmos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...