Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Διεθνή ΜΜΕ: Αυξημένος ο κίνδυνος χρεοκοπίας για την Ελλάδα


Διεθνή ΜΜΕ: Αυξημένος ο κίνδυνος χρεοκοπίας για την Ελλάδα

Η προσωρινή διακοπή των συνομιλιών του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) με την ελληνική κυβέρνηση θεωρείται ένδειξη ότι «η ανταλλαγή ελληνικού χρέους βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη φάση», όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg το οποίο φιλοξενεί δηλώσεις επενδυτών οι οποίοι εμφανίζονται εξαιρετικά ανήσυχοι.

Μάλιστα ο διαχειριστής της Pimco, του μεγαλύτερου επενδυτικού fund σε κρατικά ομόλογα, εκτιμά ότι οι υποβαθμίσεις οικονομιών της ευρωζώνης την περασμένη Παρασκευή ήταν προμήνυμα της «αναμενόμενης πτώχευσης της Ελλάδας». Ο Μπιλ Γκρος σημειώνει ότι «πιθανή μια έκρηξη χρέους στην ευρωζώνη» συνιστώντας στους διεθνείς επενδυτές να στραφούν σε πιο ασφαλή καταφύγια όπως τα αμερικανικά ομόλογα.

Το πρακτορείο επισημαίνει ότι η διχογνωμία των ιδιωτών πιστωτών με την Ελλάδα έγκειται στο ύψος του επιτοκίου αλλά και στη διάρκεια των νέων ελληνικών ομολόγων που θα αντικαταστήσουν το υπάρχον χρέος. Για να ικανοποιηθούν οι επιθυμίες των τραπεζιτών το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων ίσως να περιοριστεί κάτω από το 60% της καθαρής ονομαστικής αξίας των τίτλων που κατέχουν, αναφέρει το πρακτορείο.

«Αν οι συνομιλίες αποτύχουν να καταλήξουν σε συμφωνία τότε η Ελλάδα θα πτωχεύσει και το πρόβλημα θα επεκταθεί» σημειώνει ο επικεφαλής της Greylock Capital Management η οποία συμμετέχει στις συνομιλίες για το ελληνικό χρέος.

Μια διαφορετική προσέγγιση παρουσιάζει ο Κρίστιαν Μάσικ της γερμανικής επενδυτικής εταιρείας Silvia Quandt Research. Ο χρηματοοικονομικός αναλυτής εκτιμά ότι αν το ύψος του κουρέματος φτάσει το 75% της αξίας των ομολόγων τότε οι πιστωτές θα σκεφτούν πολύ σοβαρά αν πρόκειται πράγματι για λύση στην οποία αξίζει να συμμετάσχουν. Ο ίδιος πάντως σημειώνει ότι «αν η Ελλάδα έφτανε εύκολα σε συμφωνία τότε αυτό θα αποτελούσε ένα κακό προηγούμενο για άλλες χώρες της ευρωζώνης οι οποίες θα αναζητούσαν παρόμοιο τρόπο για να ελαφρύνουν το δανειακό τους βάρος».

Το Reuters σημειώνει χαρακτηριστικά ότι οι «συνομιλίες για το ελληνικό χρέος έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο την ίδια στιγμή που οι πιστωτές της Ελλάδας οχυρώνονται πίσω από τις γραμμές άμυνας και η αισιοδοξία της περασμένης εβδομάδας έχει καταποντιστεί».

Ο οικονομικός αναλυτής της Morgan Stanley Χοακίμ Φελς δηλώνει στο ίδιο πρακτορείο ότι στο στάδιο που βρίσκονται πλέον οι διαπραγματεύσεις «υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος εξαναγκασμού και όχι εθελοντικής συμμετοχής στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης χρέους παρά το ότι οι τράπεζες θα επιθυμούσαν το δεύτερο». Ασφαλώς σε περίπτωση που οι πιστωτές της Ελλάδας αναγκάζονταν να αποδεχτούν μία οποιαδήποτε λύση αυτό θα σήμαινε ότι η διαγραφή χρέους χάνει τον εθελοντικό της χαρακτήρα και ισοδυναμεί με αδυναμία εξυπηρέτησης χρέους. Το αμερικανικό πρακτορείο δεν παραλείπει πάντως να επισημάνει την ανικανότητα των ευρωπαίων ηγετών οι οποίοι «επί σχεδόν τρία χρόνια έχουν αποτύχει σταθούν στο ύψος των περιστάσεων αντιμετωπίζοντας μια κρίση χρέους που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα».

Η Wall Street Journal αναφέρει σε σημερινό της άρθρο ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους πιστωτές της Ελλάδας τότε η χώρα θα χρειαστεί ακόμα ένα δανειακό πακέτο πολλών δισεκατομμυρίων για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

«Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει μια ακατάστατη πτώχευση» σημειώνει η εφημερίδα. Για «αδιέξοδο» κάνουν λόγο και οι Financial Times οι οποίες φιλοξενούν ανάλογες
TO BHMA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψηφιακό το κομματικό κράτος

Το «σαρανταενατακατό» είναι ένα από τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μια μεγάλη παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία. Το σχεδόν 41% ...