Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Γιούνκερ: Αναγκαία η συμφωνία των κομμάτων για νέα οικονομική βοήθεια


Γιούνκερ: Αναγκαία η συμφωνία των κομμάτων για νέα οικονομική βοήθεια

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα Παρασκευή στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τονίζει ότι η συμφωνία των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην ελληνική κυβέρνηση στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων αποτελεί «αναγκαστική προϋπόθεση» για την εκταμίευση οποιασδήποτε περαιτέρω οικονομικής βοήθειας.

Εκφράζει επίσης (συγκρατημένη) δυσαρέσκεια για την πορεία της εφαρμογής των αποκαλούμενων «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» επισημαίνοντας ότι τα συντεχνιακά συμφέροντα ασκούν ισχυρή επιρροή στο πολιτικό σύστημα. «Ναι μεν η κυβέρνηση βάζει τα δυνατά της, αλλά οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προχωρούν πολύ αργά και πολύ καθυστερημένα. Μόλις την Δεύτερα ένας σημαντικός μεταρρυθμιστικός Νόμος απέτυχε να ψηφιστεί από την Βουλή. Μεμονωμένες συντεχνίες είναι πάντα πιο ισχυρές από πιθανές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Αυτό ρίχνει μια σκιά πάνω στην Ελλάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Eurogroup.

Ο ίδιος πάντως συστήνει στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατεύθυνση των μέτρων που ζητούν η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ εκφράζοντας τη συμπάθειά του στη χώρα μας καθώς αναφέρει ότι «καμία χώρα δεν αντέχει να την κατηγορούν συνεχώς».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης παραδέχεται ότι η πιθανή συμμετοχή της ΕΚΤ στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους «δεν θεωρείται εξωφρενική λύση» ενώ δηλώνει τη πεποίθησή του ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να φύγει από την ευρωζώνη, αλλά, αντιθέτως, ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να βοηθήσει τη χώρα «ίσως και για περισσότερο από 10 χρόνια».
TO BHMA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά μ...