Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

«Ας θυσιάσουμε όλοι κάτι»

Η Άννα Διαμαντοπούλου έκανε μία τολμηρή πρόταση. Να συγκροτηθεί ένα ευρύ μέτωπο για τη διάσωση της χώρας. Και όσοι συμμετάσχουν σε αυτό, σχεδόν από όλο το φάσμα της πολιτικής σκηνής, να μην κατέλθουν στον εκλογικό στίβο. «Ας θυσιάσουμε κάτι όλοι» είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενη προς το ακροατήριο της εκδήλωσης «Για την Ελλάδα τώρα», στην Παλιά Βουλή. Η εκδήλωση διοργανώθηκε έπειτα από πρωτοβουλία που προσυπέγραψαν γνωστοί επιστήμονες και πνευματικοί άνθρωποι. Ουσιαστικά πρόκειται για μία ακόμα συνεισφορά στο δημόσιο διάλογο που έχει ανοίξει, στην προσπάθεια που πάει να δημιουργηθεί προκειμένου να διατηρηθεί ο προσανατολισμός της χώρας προς τη Δύση.
Η αίθουσα της Παλιάς Βουλής γέμισε ασφυκτικά. Και όχι μόνο. Και έξω στην πλατεία εκατοντάδες άνθρωποι μαζεύτηκαν προκειμένου να μοιραστούν τον προβληματισμό. Δεν έλλειψαν και οι εντάσεις, γραφικές στο μεγαλύτερο βαθμό. Επίσης έλλειψε το νεανικό ακροατήριο, αλλά δεν επρόκειτο για το είδος της εκδήλωσης που προσελκύει νέους. Είχε, όμως, ως βασικό θέμα το μέλλον τους: «Η έξοδος από το ευρώ θα ισοδυναμεί με τη Μικρασιατική Καταστροφή» είπε καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, συντονιστής της εκδήλωσης. Ήταν μία ομιλία φορτισμένη, χωρίς περιττές εξάρσεις, που έδειξε ξεκάθαρα ότι το διακύβευμα δεν είναι, απλώς, οικονομικό, είναι και πολιτιστικό, κρίνει την ιστορική πορεία της χώρας.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης περιέγραψε πώς η καινοτομία και η διάθεση για πρωτοτυπία μπορούν να διαμορφώσουν θεαματικά τα αποτελέσματα της διαχείρισης-αναφέρθηκε αρκετά στη θητεία του στο Δήμο. Και, απευθυνόμενος προς τους πρυτάνεις, τους εγκάλεσε για τον συντηρητισμό τους, τον φόβο μπροστά στις αλλαγές που απαιτεί η Παιδεία.
Ο βουλευτής Κωστής Χατζηδάκης ζήτησε το προφανές: την αλήθεια προς τον λαό, υπενθυμίζοντας ότι ο λαϊκισμός κρύβει πολλές από τις αιτίες των δεινών μας και αποτελεί τη βασική παθογένεια του πολιτικού μας συστήματος. Διέγνωσε ότι υπάρχει κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης, προβληματίστηκε για τον τρόπο με τον οποίο θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.

Η Άννα Διαμαντοπούλου περιέγραψε λύσεις: να καθυστερήσουν οι εκλογές, να εκσυγχρονιστεί ο δημόσιος τομέας, να υπάρξει τέλος στην ατιμωρησία και, για όσους είναι εφικτό, να γίνει προσπάθεια επιστροφής στη γη με εγκατάλειψη των πόλεων. Επίσης απέρριψε την πρακτική των οριζόντων απολύσεων, όπως είπε το προσωπικό του δημόσιου τομέα πρέπει να μειωθεί με αξιολόγηση.
Όμως το πιο έντονο χειροκρότημα απέσπασε ο Στέφανος Μάνος, όταν, απευθυνόμενος στην Α. Διαμαντοπούλου και στον Κ. Χατζηδάκη, τους είπε ότι για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του θα πρέπει πρώτα να φύγουν από τα κόμματα στα οποία ανήκουν.
Ο καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης εστίασε στα προβλήματα της Παιδείας, έτσι όπως μεταδίδονται στον ευρύτερο κοινωνικό ιστό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι κομματικές οργανώσεις στα πανεπιστήμια ως το μεγάλο λάθος, το έγκλημα των κομμάτων εις βάρος της Παιδείας.
protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι θα πει ο Καραμανλής;

Αλλος τρόμος μας βρήκε πάλι στα καλά του καθουμένου. Αλλη φοβερή απειλή επικρέμεται πάνω από τα συφοριασμένα κεφάλια μας, άλλη αβυσσαλέα κατ...