Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Δεν αποκλείει μετάδοση της κρίσης στις ΗΠΑ η Λαγκάρντ

Σχεδιάζει τη δημιουργία ενός «τοίχους προστασίας» ύψους 1 τρισ. ευρώ

Αποκλειστική συνέντευξη στο περιοδικό Newsweek έδωσε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος, η συνέντευξη έγινε στην Ουάσινγκτον στις 13 Ιανουαρίου σε μία στιγμή κατά την οποία έδειχναν να καταρρέουν οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό «κούρεμα» του χρέους.

«Η δουλειά μας είναι να λέμε την αλήθεια» τονίζει η κ. Λαγκάρντ, εκφράζοντας παράλληλα την εκτίμηση ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για να αποφευχθεί η δεύτερη κατάρρευση, όμως «όχι πολύς χρόνος».

Παρότι, όπως επισημαίνει το Newsweek, κανείς στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δε θέλει να χρησιμοποιήσει τον όρο «παγκόσμια ύφεση», προτιμώντας το «η οικονομία βρίσκεται σε δύσκολη καμπή», όλοι ξέρουμε τι εννοούν: μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας, πολιτική αναταραχή, χάος.

Και παρότι αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο βρίσκεται η Ευρώπη, ουδείς αποκλείει τη μετάδοση της κρίσης στην αμερικανική οικονομία.

Το ΔΝΤ ισχυρίζεται ότι μπορεί να μας βγάλει από την κρίση, το τίμημα όμως είναι υψηλό και οι Αμερικανοί δεν επιθυμούν να το πληρώσουν.

Όπως τονίζει το περιοδικό, ανάμεσα στους στόχους του Ταμείου είναι η δημιουργία ενός «τοίχους προστασίας» ύψους 1 τρισ. ευρώ και η Κριστίν Λαγκάρντ δηλώνει αισιόδοξη ότι οι Αμερικανοί θα αποδεχτούν τελικά το σχέδιο και θα συμμετάσχουν.

Η ίδια η αξιωματούχος εμφανίζεται απόλυτη, αν δεν ληφθεί άμεσα δράση, οι συνέπειες όπως τις περιγράφει στο περιοδικό θα είναι ολέθριες.

Τέλος, το Newsweek κάνει και μία εκτενή αναφορά στο δυναμικό ρόλο γυναικών στην εξουσία και στην ίδια την πρώην υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, αλλά και στο γεγονός ότι μέχρι πριν από μερικά χρόνια ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ήταν ένα πρόσωπο άγνωστο στο ευρύ κοινό.
newsdeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...