Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

«Τροϊκό» ευαγγέλιο κατά περικοπών!

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ, όχι μόνο δεν ζήτησαν μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα το 2010 με την υπογραφή του Μνημονίου, αλλά χαρακτήριζαν το μέτρο αυτό αναποτελεσματικό για την ανταγωνιστικότητα, ενώ θα έθετε σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους και θα διεύρυνε την άνιση κατανομή του εισοδήματος.
Αποκαλυπτική είναι η πρώτη έκθεση της Κομισιόν για το Μνημόνιο του 2010 - είχε δοθεί στη δημοσιότητα έναν μήνα μετά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης των 110 δισ. ευρώ -, τα συμπεράσματα της οποίας έρχονται σε πλήρη αντίφαση με τη σημερινή συζήτηση που φέρεται να υποκινείται από την τρόικα για μείωση ή κατάργηση του κατώτατου μισθού και των δώρων στο όνομα της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας.
Ειδικότερα στο κεφάλαιο της έκθεσης αυτής, που αφορούσε τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας, η Κομισιόν αποκαλύπτει ότι το θέμα της μείωσης των μισθών είχε συζητηθεί στις διαπραγματεύσεις για τη σύνταξη του πρώτου Μνημονίου αλλά απορρίφθηκε γιατί κρίθηκε, μεταξύ άλλων, ότι θα έπληττε την οικονομία και θα είχε μικρή επίπτωση στην ανταγωνιστικότητα.
«Το πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει όρους και προϋποθέσεις σχετικά με τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα. Το θέμα της επιβολής ή μη παρόμοιων όρων και προϋποθέσεων συζητήθηκε μεταξύ των Αρχών και του προσωπικού της επιτροπής του ΔΝΤ και της ΕΚΤ» ανέφερε η έκθεση της Κομισιόν και αποκάλυπτε ότι «η ιδέα να επιβληθεί γενική περικοπή στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα τελικά δεν έγινε δεκτή για διάφορους λόγους».

ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ. Οι λόγοι αυτοί καταγράφονταν αμέσως μετά από την Κομισιόν και είναι οι παρακάτω:
1. Η επιβολή περικοπής στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα πιθανότατα θα συνεπάγονταν ακόμη μεγαλύτερη διατάραξη της οικονομικής δραστηριότητας το 2010-2011. Αυτό θα καθιστούσε τη δημοσιονομική εξυγίανση ακόμη δυσχερέστερη.
2. Η ολιγοπωλιακή φύση πολλών τομέων της ελληνικής οικονομίας σημαίνει ότι οι περικοπές του κόστους εργασίας θα είχαν απορροφηθεί από αυξήσεις των τιμών με μειωμένη επίπτωση στην εξωτερική ανταγωνιστικότητα.
3. Η διάρθρωση των εξαγωγών της Ελλάδας συγκεντρώνεται σε εξαγωγές υπηρεσιών, οι οποίες δεν είναι ελαστικές ως προς τις τιμές και σε προϊόντα έντασης κεφαλαίου (όπως χημικά και φαρμακευτικά), για τα οποία το κόστος εργασίας είναι δευτερεύουσα συνιστώσα.
4. Η περικοπή των μισθών του ιδιωτικού τομέα θα συνέβαλλε σε περισσότερο άνιση κατανομή του εισοδήματος στην κοινωνία.
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί επισήμως μέχρι σήμερα ότι η τρόικα δεν έχει απαιτήσει να γίνουν περικοπές στον 13ο και τον 14ο μισθό ή στον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, πέραν της επιστολής που έχει στείλει στην κυβέρνηση στην οποία θέτει τα ζητήματα αυτά, ζητώντας να συζητηθούν μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.
Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί αύριο η συνάντηση μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών Οργανώσεων (ΣΕΒ, ΓΣΒΕΕ κ.ά.). Η ΓΣΕΕ απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε συζήτηση για μείωση ή πάγωμα μισθών και δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία.
ta nea online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι θα πει ο Καραμανλής;

Αλλος τρόμος μας βρήκε πάλι στα καλά του καθουμένου. Αλλη φοβερή απειλή επικρέμεται πάνω από τα συφοριασμένα κεφάλια μας, άλλη αβυσσαλέα κατ...