Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Διεθνή ΜΜΕ: Το σχέδιο Β για την Ελλάδα

 
Στο πρωτοσέλιδο της Handelsblatt και με τίτλο «Σκέψεις για το σχέδιο Β» δημοσιεύεται ρεπορτάζ που αναφέρει ότι στους πολιτικούς κύκλους κερδίζει ωριμάζει όλο και περισσότερο η άποψη πως δεν είναι δυνατό η Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία. Σχόλιο στο BBC τονίζει ότι ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας για το κούρεμα τελειώνει.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι στο Νταβός της Ελβετίας οι πολιτικοί εμφανίζονται μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες αισιόδοξοι ότι η Ελλάδα, παρά το υπέρογκο χρέος, θα καταφέρει να παραμείνει στην Ευρωζώνη.
«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δύσκολη, αλλά όχι απελπιστική» είχε δηλώσει χθες στην εφημερίδα ο Υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Philipp Rösler, ενώ την ίδια στιγμή και η Καγκελάριος Μέρκελ δήλωνε στο Βερολίνο ότι οι συνομιλίες για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους βρίσκονται σε καλό δρόμο.
Ωστόσο σε στενό κύκλο, συνεχίζει το δημοσίευμα, δεν υπάρχει ίχνος αυτής της αισιοδοξίας. Το ερώτημα που τίθεται είναι: Πόσο ακόμα θα αντέξει η Ελλάδα να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης; Πως θα μπορούσαν πολιτική και οικονομία να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο μιας αποχώρησης της Ελλάδας;
Όλοι όσοι ασχολούνται με το θέμα εκφράζουν την άποψη ότι, παρά τις πιστώσεις ύψους δισεκατομμυρίων από την πλευρά της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, το μέλλον της χώρας δεν διαγράφεται ρόδινο. Η Ελλάδα διανύει τον 5ο χρόνο οικονομικής ύφεσης. Καθημερινά το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο αυξάνεται κατά 75 εκατομμύρια Ευρώ. Η οικονομική βάση της χώρας είναι πολύ αδύναμη για να ανταπεξέλθει στον διεθνή οικονομικό ανταγωνισμό. Η ανοικοδόμηση
ανταγωνιστικών δομών μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες.
Με αυτά τα δεδομένα όχι μόνο το ΔΝΤ αλλά και η γερμανική κυβέρνηση προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας. Σε πολλές εμπιστευτικές συναντήσεις με διοικήσεις Τραπεζών και επιχειρηματίες, μέλη του υπουργικού συμβουλίου της Γερμανίας εκφράζουν αμφιβολίες, αν η Ελλάδα θα μπορέσει να τα καταφέρει, ακόμα και μετά από μια μερική αναδιάρθρωση του χρέους.
Η Καγκελάριος είχε προειδοποιήσει εδώ και δύο εβδομάδες σε εμπιστευτικές συναντήσεις με μάνατζερς μεγάλων γερμανικών επιχειρήσεων για την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση της Ελλάδας. Οι μάνατζερς δεν εξέφρασαν κάποιες αντιρρήσεις. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για το σενάριο (επιστροφής) στη Δραχμή και αυτό κάνουμε» δήλωσε ο μάνατζερ μεγάλου γερμανικού ομίλου.
BBC: Τελειώνει ο χρόνος
Σε εκτενή ανάλυσή της που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική σελίδα του BBC, η Stephanie Flanders (Tables are turning on Greek debt deal) επισημαίνει από το Davos ότι όλοι εκεί αναγνωρίζουν ότι ο χρόνος για την επίτευξη μίας συμφωνίας γύρω από το ελληνικό χρέος τελειώνει, διατυπώνοντας όμως παράλληλα την άποψη ότι η ισορροπία δυνάμεων γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει τελευταία αλλάξει, προς όφελος των Ελλήνων.
Την αλλαγή, η economics editor του BBC αποδίδει σε τρείς λόγους: Στο γεγονός ότι είναι πλέον προφανές ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεγαλύτερη βοήθεια, στο ότι τα κράτη έχουν αντιληφθεί ότι πρέπει να συμμετέχουν σε αυτή (αν είναι να γίνει εξευγενισμένα, όπως προσθέτει χαρακτηριστικά) και τρίτον στο ότι η ελληνική κυβέρνηση δανείζεται πλέον για να εξοφλήσει το ήδη υφιστάμενο χρέος.
Η ίδια σε νεότερο σχόλιό της στην ηλεκτρονική σελίδα του BBC (Searching for Greek solutions) υπογραμμίζει την ανάγκη κουρέματος του χρέους που βρίσκεται στα χέρια των κρατών της ευρωζώνης καθώς και της ΕΚΤ. Πρόκειται για το σημείο- κλειδί για την επίτευξη μίας συμφωνίας, επισημαίνει, δεδομένου ότι υπάρχει ένα όριο στις ζημίες που μπορεί να υποστεί ο ιδιωτικός τομέας και οι ιδιώτες έχουν φτάσει στο όριο αυτό.
Πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις, εκτιμούν ότι μπορεί μία συμφωνία να επιτευχθεί έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, μένουν όμως ακόμα πολλά να ρυθμιστούν, το δε μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι η επιβολή ζημιών στην ΕΚΤ, διότι αυτό θα σήμαινε ενδεχομένως ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να σταματήσει να λαμβάνει ελληνικά ομόλογα ως αντάλλαγμα για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, ενδεχόμενο που για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι «καταστροφή», διότι σε αυτό το σημείο η φτηνή ρευστότητα που παρέχει η ΕΚΤ είναι για τις ελληνικές τράπεζες η μοναδική κινητήριος δύναμη.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...