Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Οι κόκκινες γραμμές Σαμαρά και η θέση για εκλογές τέλος Μαρτίου


Οι κόκκινες γραμμές Σαμαρά και η θέση για εκλογές τέλος Μαρτίου

Ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μιλά στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης Δημήτρη Αβραμόπουλο (αριστερά) και τον Υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Δήμα (δεξιά)
Εκλογές μέχρι το τέλος Μαρτίου, εάν ολοκληρωθεί η ανταλλαγή των ομολόγων έθεσε ως στόχο του ο κ. Αντ. Σαμαράς, μιλώντας στην Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματός του, ενώπιον των δυο αντιπροέδρων του κόμματος και υπουργών, των κκ. Δ. Αβραμόπουλου και Στ. Δήμα.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. με την εισήγησή του το απόγευμα της Τετάρτης, και ενώ ήταν σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ, οριοθέτησε τις «κόκκινες γραμμές» του για το επόμενο διάστημα.

Ιδιαίτερη σημασία για τις μελλοντικές του κινήσεις ως προς την στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου, είχε η αναφορά του ότι αν κάποιοι προσπαθήσουν να κωλυσιεργήσουν μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων και την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης, «τότε θα μας βρουν απέναντι».

«Αν ολοκληρωθεί επιτυχώς η ανταλλαγή ομολόγων, τότε μέσα σε ένα μήνα μπορεί να έχει ολοκληρωθεί η νέα δανειακή σύμβαση και να πάμε σε εκλογές ως τα τέλη Μαρτίου» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς, ενώ προειδοποίησε, στέλνοντας μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν θα ανεχθεί κωλυσιεργίες και κομματικά ή εσωκομματικά παιχνίδια.

Ο κ. Σαμαράς, σημείωσε ότι πρόθεσή του είναι να διευκολύνει την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που σημαίνει ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το PSI και να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση και δεν μπορούν υπό την παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί να δοθεί λύση στο σύνολο των προβλημάτων της Ελλάδας.

«Πρόθεσή μας είναι να διευκολύνουμε την οριστική αποκατάσταση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Αυτό το επιβάλλει το αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό. Κι αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό…» είπε και συμπλήρωσε: «Για να το επιτύχουμε, πρέπει να ολοκληρωθεί το «κούρεμα» και να ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση. Με τη νέα δανειακή σύμβαση δεν πρόκειται να λύσουμε όλα τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας».

Ο κ. Σαμαράς, υποστηρίζοντας ότι η Ν.Δ. είναι ρυθμιστής των εξελίξεων, ανέφερε πως «όπως ήταν απόφαση ευθύνης που δημιουργήσαμε αυτή την κυβέρνηση για να επιτύχει το στόχο της, έτσι θα είναι απόφαση ευθύνης να εμποδίσουμε παρεκκλίσεις από τη Συμφωνία της Συνόδου των Αρχηγών».

Σε αυτή τη γραμμή, υπογράμμισε με έμφαση, δείχνοντας προς το ΠαΣοΚ και το ΛΑΟΣ, ότι η Ν.Δ. ούτε όρους βάζει, ούτε ανταλλάγματα ζητάει, ούτε προβλήματα δημιουργεί. «Απλώς ζητάμε απ' όλους να μείνουν συγκεντρωμένοι στους στόχους που όλοι μαζί θέσαμε κι αποδεχθήκαμε. Τίποτε λιγότερο. Τίποτε περισσότερο» σημείωσε και επανέλαβε το αίτημά του για εκλογές.

Σε αυτό το σημείο φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ανεχθεί παράταση του βίου της παρούσας κυβέρνησης με την εξής επισήμανση: «Όσοι φοβούνται την κρίση του ελληνικού λαού και προσπαθούν να την αποφύγουν, καλά θα κάνουν να το πάρουν απόφαση. Δεν μπορούν ούτε να καθυστερήσουν ούτε να αποτρέψουν την πολιτική νομιμοποίηση και τις εκλογές που έχει ανάγκη ο τόπος».

Παράλληλα υπογράμμισε τη θέση του να επιτύχει η κυβέρνηση Παπαδήμου τον στόχο της και να λυθεί οριστικά το πρόβλημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αλλά προειδοποίησε: «αν κάποιοι προσπαθήσουν να θέσουν ως προϋπόθεση τα πάντα σε αυτό το σύντομο μεταβατικό διάστημα, τους προειδοποιούμε ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει».

Για όσους επιχειρηματολογούν πως η Ν.Δ. βάζει προσκόμματα στη νέα δανειακή σύμβαση, εξήγησε ότι το κόμμα του συμφωνεί στους γενικούς στόχους της επόμενης τριετίας για την εκμηδένιση του ελλείμματος, τη μείωση του χρέους και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

«Σε αυτούς τους στόχους έχουμε ήδη συμφωνήσει - σε γενικές γραμμές, αλλά και σε λεπτομέρειες ακόμα. Από την άλλη πλευρά, πολλά από αυτά που δοκιμάστηκαν την τελευταία διετία, δεν απέδωσαν ή απέδωσαν τα αντίθετα αποτελέσματα. Με αποτέλεσμα, παρά τα μέτρα, και τα πρόσθετα μέτρα και τα επί πλέον μέτρα, το έλλειμμα του 2011 να φαίνεται ότι αυξήθηκε αντί να μειωθεί!» τόνισε και επανέλαβε τη γνωστή του θέση περί επαναδιαπραγμάτευσης.

«Είναι φανερό ότι κάποια πράγματα πρέπει να τα αλλάξουμε. Αλλά αυτό θα το διαπραγματευθεί η επόμενη κυβέρνηση. Και σε ό,τι μας αφορά, έχουμε ήδη ενημερώσει τους πάντες πως ό,τι δεν λειτούργησε θα πρέπει να τροποποιηθεί» είπε χαρακτηριστικά.

Αντίθετος με τη μείωση των συντάξεων
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εμφανίστηκε και πάλι αρνητικός στην προοπτική μείωσης των συντάξεων και επανέλαβε ότι ο ίδιος έχει δεσμευθεί ότι θα αποκαταστήσει τις χαμηλές συντάξεις.

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε νέο πετσόκομμα των συντάξεων» είπε με έμφαση και, αφού σημείωσε, ότι οι επικουρικές μειώθηκαν δύο φορές και τώρα ζητείται και τρίτη μείωση και αύριο ίσως τέταρτη και πέμπτη, χωρίς να γνωρίζει κανείς κατά πόσο θα επηρεαστούν από το κούρεμα των ομολόγων.

«Το πρόβλημα της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων, κυρίως των επικουρικών, πρέπει να το δούμε συνολικά και αφού ολοκληρωθεί το κούρεμα που επηρεάζει τα έσοδά τους» ανέφερε, παραπέμποντας σε μελλοντική λύση.

Για το θέμα της απελευθέρωσης των φορτηγών, που θα συζητηθεί αύριο στο υπουργικό συμβούλιο, υποστήριξε ότι η Ν.Δ. δεν έχει αντίρρηση να συντομεύσει η εφαρμογή του νόμου που έχει ψηφισθεί, αλλά διευκρίνισε, πως αρκεί να εφαρμοστούν οι σωστές προϋποθέσεις που έχουν θεσπιστεί. «Αλλιώς απλά θα διαλυθεί ένας ακόμα κλάδος της οικονομίας. Δεν θα απελευθερωθεί! Και θα παραδοθεί σε εταιρίες από τρίτες χώρες - και όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης - πράγμα που δεν συμβαίνει πουθενά στην Ευρώπη» είπε.
Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε πως εάν προσπαθήσουν κάποιοι να θέσουν ως προϋπόθεση τα πάντα σε αυτό το σύντομο μεταβατικό διάστημα, «τους προειδοποιούμε ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει» και ξεκαθάρισε: «Ζητήματα που δεν εμπλέκονται άμεσα με τους στόχους δημοσιονομικής προσαρμογής, δεν θα τα λύσουμε τώρα. Μερικά δεν μπορούμε. Και τα λάθη του παρελθόντος δεν θα τα επαναλάβουμε».
Δεν είμαστε απορριπτικοί στα πάντα
Ο κ. Σαμαράς, διαχώρισε τη θέση του από την πολιτική που άσκησε ο κ. Γ. Παπανδρέου, με την επισήμανση ότι η Ν.Δ. δεν δέχεται τα πάντα, όπως έκανε με το μνημόνιο ο τέως Πρωθυπουργός.

Παράλληλα, θέλησε να περάσει το μήνυμα, ότι η Ν.Δ. δεν είναι δογματική όπως η Αριστερά, αλλά έχει τις εναλλακτικές λύσεις, τονίζοντας: «Και δεν απορρίπτουμε τα πάντα όπως κάνει πάντα η Αριστερά. Αναζητούμε έναν άλλο δρόμο για τη διέξοδο από την κρίση. Με ανάκαμψη. Όχι με περισσότερη ύφεση. Κρατάμε το δικαίωμα να αλλάξουμε πολλά λανθασμένα στοιχεία της σημερινής πολιτικής. Δεν θα δεχθούμε κι άλλα λάθη, που οδηγούν σε ακόμα χειρότερη ασφυξία».
Google

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου