Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Στο «τραπέζι» του Μαξίμου το κόψιμο του 13ου και 14ου μισθού και οι μειώσεις αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα

εν γλιτώνουν το «κούρεμα» στους μισθούς τους αλλά και στα ειδικά επιδόματα ούτε οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, όπως προέκυψε κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έδειξε στον εκπρόσωπο των εργαζομένων την επιστολή της τρόικας που εστάλη στο υπουργείο Εργασίας και στην οποία οι δανειστές ζητούν, μεταξύ άλλων, μείωση του κατώτατου μισθού - που ανέρχεται στα 751 ευρώ -, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και «μαχαίρι» στο 13ο και 14ο μισθό.
Ταυτόχρονα, στην επιστολή γίνονται συγκρίσεις με το τι ισχύει στην χώρα μας και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται ευθέως το ύψος της μείωσης που απαιτείται για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός απέφυγε να δεσμευτεί ότι δεν θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε νομοθετική ρύθμιση αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Μάλιστα, στο κείμενο της τρόικας
αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι έχει γίνει παρόμοια νομοθετική παρέμβαση την περίοδο '86 - '87 επί θητείας στο υπουργείο Οικονομικών του Κώστα Σημίτη.

Έκκληση στους κοινωνικούς εταίρους να προχωρήσουν και να ολοκληρώσουν μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τις διαπραγματεύσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, κατά την εισήγησή του στις συναντήσεις που είχε από το πρωί με τους κοινωνικούς εταίρους.

«Χωρίς τη συμφωνία με την τρόικα και την παρεπόμενη χρηματοδότηση, η Ελλάδα τον Μάρτιο αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο άτακτης χρεοκοπίας. Επομένως από τις πράξεις και τις αποφάσεις μας, κατά τις επόμενες εβδομάδες, θα κριθούν τα πάντα» υπογράμμισε ο κ. Παπαδήμος και συνέχισε:

«Η λειτουργία της αγοράς εργασίας και η σχέση με τις ανταγωνίστριες οικονομίες είναι καθοριστικοί παράγοντες. Κατά τη δεκαετία από την εισαγωγή του ευρώ έως το 2010, η ελληνική οικονομία υπέστη απώλεια ανταγωνιστικότητας της τάξεως του 25% σε σχέση με τις πιο ανταγωνιστικές χώρες της Ευρωζώνης».

Mε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Παναγόπουλος παρουσιάστηκε ανυποχώρητος στο θέμα της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και
τόνισε: «Τον κοινωνικό διάλογο πολύ αργά τον θυμήθηκαν, εμείς λέμε ότι για την ΕΓΣΣΕ ούτε ένα βήμα υποχώρηση. Ο πρωθυπουργός μάς ζήτησε να συζητήσουμε ζητήματα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, μηδέ της ΕΓΣΣΕ εξαιρουμένης».

'Οποιαδήποτε πρόθεση για οιονεί κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω'' σημείωσαν οι εκπρόσωποι της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου στον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο στο πλαίσιο του διαλόγου με την κυβέρνηση και με τους άλλους κοινωνικούς φορείς για τα εργασιακά θέματα. Αναφορικά με τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα η ΕΣΕΕ υπενθύμισε την πάγια θέση της ότι πρέπει να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο μερών, εργοδοτών και εργαζομένων.

Ωστόσο, στην παρούσα συγκυρία η ΕΣΕΕ δηλώνει ότι προτείνει πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα για τρία χρόνια, μέχρι το 2014, με παράλληλη μείωση κατά 10% του μη μισθολογικού κόστους.

Κάτι τέτοιο σημαίνει μείωση της συνολικής ετήσιας μισθολογικής δαπάνης των επιχειρήσεων κατά 2 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με τον κίνδυνο κατάρρευσης των ασφαλιστικών ταμείων από τις απώλειες των εσόδων κατά 5 δισ. ευρώ το 2011 και επιπλέον 7 δισ. ευρώ το 2012, προτείνεται η αναπλήρωση των πόρων από την μείωση των εισφορών με την επιβολή ασφαλιστικού τέλους 1 τοις χιλίοις, επί του ετήσιου τζίρου των επιχειρήσεων που θα μπορούσε να καταβάλλεται με τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, αλλά θα υπολογίζεται ως δαπάνη της επιχείρησης.

Ψευτοδίλημμα, χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος, το ζήτημα απελευθέρωσης του κατώτατου μισθού μετά τη συνάντηση που είχε μαζί με αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας με τον πρωθυπουργό. Ο κ. Ασημακόπουλος τόνισε ότι «πολύ λίγο θα επηρεάσει έως μηδαμινά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ένα τέτοιο μέτρο» και υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να αφαιρεθεί το τελευταίο φύλο συκής, που είναι η αξιοπιστία της συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων, δηλαδή, η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας».
Ο κ. Ασημακόπουλος άφησε, πάντως, ανοικτό το ενδεχόμενο, στον διάλογο των κοινωνικών εταίρων να ρυθμιστούν επιμέρους ζητήματα σχετικά με το μισθολογικό κόστος, ενώ ανέφερε ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μειωθεί το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε μονάδες και να αντικατασταθεί από τέλος ένα τοις χιλίοις στον τζίρο όλων των εταιρειών.


Νωρίτερα, ο
κ. Παπαδήμος έχει ήδη συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Δασκαλόπουλο.

«Να σταθούν τα κόμματα στο ύψος των περιστάσεων», ζήτησε μετά την συνάντηση με τον κ. Παπαδήμο ο Πρόεδρος του ΣΕΒ. Είπε επίσης ότι αν αποτύχει η κυβέρνηση Παπαδήμου την ευθύνη θα έχουν τα κόμματα με την κακοφωνία τους.

«Ο ΣΕΒ πιστεύει ότι οι κοινωνικοί εταίροι έχουν την ωριμότητα να συζητήσουν για μια εθνική συμφωνία. Για τον κατώτατο μισθό πιστεύουμε ότι μπορεί να μη θιγεί αλλά στη δύσκολη αυτή περίοδο πρέπει να δούμε πώς θα διαμορφωθεί το μέσο κόστος εργασίας, έτσι ώστε η ανταγωνιστικότητα και η απασχόληση να ευνοηθούν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δασκαλόπουλος.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος μιας ολικής εθνικής χρεοκοπίας παραμένει και θα απομακρυνθεί μόνο με την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης, που υποχρεωτικά θα περιέχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων, συγκεκριμένα διαρθρωτικά μέτρα και χρονοδιαγράμματα υλοποίησής τους.

Πρότεινε δε έξι μέτρα που θα πείσουν, όπως ανέφερε, τις αγορές και τους εταίρους μας στα οποία περιλαμβάνονται:

- Η ψήφιση νόμου συνταγματικής ισχύος για την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού,

- Ο καθορισμός πλαφόν δαπάνης για μισθούς, συντάξεις και λειτουργικές δαπάνες του ευρύτερου δημοσίου, ως ποσοστό επί του ετήσιου ΑΕΠ,

- Η ανάθεση στον ιδιωτικό τομέα της παραγωγής αγαθών και υπηρεσιών για λογαριασμό του κράτους, σε οικονομικά και κοινωνικά συμφέρουσα σχέση τιμής και ποιότητας,

- Η θεμελίωση της ριζικής αναμόρφωσης και απλοποίησης του φορολογικού μας συστήματος, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής,

- Η άρση των εμποδίων που στραγγαλίζουν την παραγωγική ιδιωτική δράση και

- Η άμεση απελευθέρωση όλων των αγορών και το άνοιγμα των επαγγελμάτων.

«Από την επίδοση αυτής της κυβέρνησης και τη συμπεριφορά των κομμάτων που τη στηρίζουν, θα εξαρτηθεί αν το 2012 θα είναι για την Ελλάδα μας η χρονιά της καταστροφής ή η χρονιά της ελπίδας», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.
new post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

19η Μαΐου: Ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η 19η Μαΐου αποτελεί μια άκρως σημαντική επέτειο για ολόκληρο τον ελληνισμό, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου , όπως αυτή...