Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Ταξί: «Τα βρήκαν» περιφερειάρχες - ιδιοκτήτες

Έκτακτη συνάντηση είχε σήμερα το πρωί το προεδρείο του ΣΑΤΑ (Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής) με τους 13 αιρετούς περιφερειάρχες, προκειμένου οι ιδιοκτήτες ταξί να τερματίσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, που διέρχονται πλέον τη 18η ημέρα. Οι περιφερειάρχες υποσχέθηκαν να είναι οι εγγυητές του διαλόγου που θα ξεκινήσει στα τέλη Αυγούστου και ζήτησαν αναστολή των κινητοποιήσεων. Η πανελλήνια ομοσπονδία ιδιοκτητών ταξί (ΠΟΕΙΑΤΑ) θα συνεδριάσει εκτάκτως αύριο στις 10 το πρωί, προκειμένου να ληφθεί απόφαση για την αναστολή των κινητοποιήσεων.
Στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Αυτοκινητιστών Ταξί και Αγοραίων, ΠΟΕΙΑΤΑ, στην οδό Πειραιώς, θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 10 το πρωί, η έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας των Ταξί, προκειμένου να ληφθεί απόφαση για την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων. Η συνεδρίαση επρόκειτο να γίνει σήμερα το απόγευμα, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν, οπως δήλωναν στελέχη της Ομοσπονδίας, καθώς δεν επαρκούσε ο χρόνος για την άφιξη των μελών του ΔΣ από την περιφέρεια.
Κατά τη σημερινή συνάντηση του προεδρείου των αυτοκινητιστών με τους 13 αιρετούς περιφερειάρχες, οι τελευταίοι δεσμεύτηκαν ότι δεν θα υπογράψουν καμία νέα άδεια κυκλοφορίας ταξί μέχρι να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών και υποσχέθηκαν ότι θα ειναι αυτοί οι εγγυητές του διαλόγου που θα ξεκινήσει στο τέλος του Αυγούστου, ενώ ζήτησαν να ανασταλούν οι κινητοποιήσεις. Ωστόσο, οι περιφερειάρχες δεν δεσμεύτηκαν για την άρση των διώξεων που έχουν ήδη δρομολογηθεί σε βάρος ιδιοκτητών, για παρακώλυση συγκοινωνιών, αντιπαραθέτοντας ότι ο νόμος είναι νόμος και πρέπει να εφαρμόζεται.
Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Γ. Σγουρός, δήλωσε: "Προτείναμε στους ιδιοκτήτες των ταξί να αποφασίσουν ανακωχή. Θα είναι προς όφελος όλων. Είναι απαίτηση της κοινωνίας να υπάρξει επιτέλους ηρεμία μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Είμαι βέβαιος ότι η πρότασή μας για αναστολή των κινητοποιήσεων θα εισακουστεί, γιατί αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι το συμφέρον τους.Το πρόβλημα των κινητοποιήσεων έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε όλους τους κλάδους του τουρισμού και στην εικόνα της χώρας μας διεθνώς. Εμείς, και οι 13 περιφερειάρχες, ομόφωνα αποφασίσαμε να είμαστε οι εγγυητές του διαλόγου που θα ξεκινήσει με την κατάθεση του σχεδίου νόμου και θα είμαστε στο πλευρό του κλάδου σε τυχόν περίπτωση που θα αδικηθεί. Επαναλαμβάνω όμως, ότι ο νόμος για την επιβολή ποινών θα εφαρμοστεί, εκτός εάν το υπουργείο με νέο νόμο αποφασίσει διαφορετικά".
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ Θ. Λυμπερόπουλος είπε ότι "αλλάζουν τα δεδομένα" και για το λόγο αυτό κάλεσε σε γενική συνέλευση,προκειμένου να ζητηθεί η αναστολή της απεργίας και των κινητοποιήσεων σε ολόκληρη τη χώρα.
Στη σημερινή συζήτηση, υπό τον περιφερειάρχη Αττικής Γ. Σγουρό, συμμετείχαν οι περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας Γ. Κατσιφάρας, Δωδεκανήσου Γ. Μαχαιρίδης, Πελοποννήσου Π. Τατούλης,
Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, Κεντρικής Μακεδονίας Ψωμιάδης, Κρήτης Αρναουτάκης, Ιονίων Νήσων Σ. Σπύρου και Ανατολικής Μακεδονίας Αρ. Γιαννακίδης.
Νωρίτερα, ο Θ. Λυμπερόπουλος είχε δηλώσει στο ραδιοφωνικό σταθμό "ΒΗΜΑ 99,5": «Πρέπει να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας, τις αντοχές μας, να λάβουμε υπόψη ότι κλείνει η Βουλή. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα, αλλά θα επανέλθουμε τον Σεπτέμβριο».
Χθες είχε προηγηθεί συνάντηση του προέδρου του ΣΑΤΑ, Θ. Λυμπερόπουλου με τον περιφερειάρχη Αττικής Γ. Σγουρό, κατά την οποία του ζήτησε να μην προχωρήσει στην έκδοση νέων αδειών ταξί.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπηρεσίες της περιφέρειας έχουν στείλει 600 σημειώματα σε ιδιοκτήτες ταξί με την κατηγορία ότι παρακώλυαν τις συγκοινωνίες, ενώ τις επόμενες ημέρες θα στείλουν άλλες 2.000.
Όσον αφορά στη στάση των ιδιοκτητών ταξί στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, αυτή τη φορά χωρίς αποκλεισμούς αλλά διοργανώνοντας μια μουσική βραδιά στο πλακόστρωτο της παραλίας της Θεσσαλονίκης, στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Σε Χαλκιδική, Έβρο και Δυτική Μακεδονία, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Αθηναϊκό πρακτορείο, οι αυτοκινητιστές, συμμετέχοντας στην απεργία διαρκείας, τηρούν στάση αναμονής, ενώ στο Βόλο, οι ιδιοκτήτες ταξί κατευθύνθηκαν στο αεροδρόμιο του Αλμυρού, όπου και μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια στο κόσμο.
Σε στάση αναμονής βρίσκονται και οι αυτοκινητιστές στη Λάρισα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου τους, Π. Γκονιάρη.
Πορεία με τα οχήματά τους στο κέντρο της Καρδίτσας έκαναν το μεσημέρι ιδιοκτήτες ταξί από τους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας. Αυτή την ώρα οι αυτοκινητιστές συζητούν για το κλίμα που επικρατεί στον κλάδο και τις επόμενες κινήσεις τους.
Αντίθετα οι ιδιοκτήτες ταξί της Καλαμάτας πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία στην πόλη και κατέληξαν στην πύλη του αεροδρομίου Καλαμάτας, την οποία απέκλεισαν φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του υπουργού Υποδομών. Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος των αυτοκινητιστών της Καλαμάτας Στ. Μάλαμας, θα παραμείνουν στο αεροδρόμιο για περίπου τρεις ώρες. Ο ίδιος χαρακτήρισε την κινητοποίηση αυτή συμβολική, που γίνεται προκειμένου να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και να δείξουν ότι βρίσκονται συνέχεια σε εγρήγορση και αγωνιστική ετοιμότητα.
Στη Λαμία, οι αυτοκινητιστές απέκλεισαν στις 11:00 το πρωί τη σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών - Θεσσαλονίκης λίγα μέτρα από το σταθμό Λιανοκλαδίου προκαλώντας ολιγόλεπτη καθυστέρηση στην αμαξοστοιχία που έκανε το δρομολόγιο Αθηνών - Θεσσαλονίκης, αλλά και σε ένα τοπικό τρένο το οποίο κινείται μεταξύ Λαμίας και Στυλίδας. Στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες ταξί της Λαμίας κατευθύνθηκαν στα Καμένα Βούρλα με στόχο όπως είπαν να μεταφέρουν δωρεάν τους τουρίστες της περιοχής.
Με πορείες συνεχίζουν σήμερα τις κινητοποιήσεις τους οι ιδιοκτήτες ταξί της Πάτρας, προκαλώντας κυκλοφοριακά προβλήματα στην εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου και τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου.
Την πρόταση του διοικητικού συμβουλίου για συνέχιση των κινητοποιήσεων επικύρωσε αργά το μεσημέρι, η γενική συνέλευση των ιδιοκτητών ταξί στα Χανιά. Η συνέλευση που διήρκησε περίπου 3,5 ώρες πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα προβληματισμού και παρουσία εκπροσώπων των ιδιοκτητών ταξί από το Ηράκλειο. Παράλληλα, στο Ηράκλειο, ορισμένοι αυτοκινητιστές προχώρησαν σε μια ιδιότυπη μορφή διαμαρτυρίας. Συγκεντρώθηκαν με τα ταξί στο αεροδρόμιο Ηρακλείου "Ν. Καζαντζάκης", περιφέροντας ένα φέρετρο με μια φωτογραφία του υπουργού Γ. Ραγκούση σ' ένα όχημα. Στη συνέχεια, μετέφεραν το... φέρετρο μέχρι την πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου, αλλά μετά από παρέμβαση του εισαγγελέα Ηρακλείου Ν. Μαρκάκη πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου πεζή και χωρίς το... φέρετρο. Την ίδια ώρα, ομάδα απεργών πήγε στο λιμάνι και μοίραζε φυλλάδια στους επιβάτες κρουαζιερόπλοιων που έφτασαν το πρωί, χωρίς όμως να εμποδίζουν τη μετακίνησή τους.
Ομόφωνα αποφάσισε η γενική συνέλευση του σωματείου ιδιοκτητών ταξί Κέρκυρας τη συνέχιση της απεργίας. Όπως δήλωσε ο πρόεδρός του Θ. Μίαρης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο πλαίσιο της απεργίας θα γίνουν και «αιφνιδιαστικές κινητοποιήσεις» δηλαδή χωρίς καμία προειδοποίηση σε διάφορα σημεία του νησιού.
Εnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για ένα νέο σχέδιο στεγαστικής πολιτικής

Πριν από λίγες μέρες ο Παύλος Γερουλάνος, του ΠΑΣΟΚ, παρουσίασε έναν αριθμό που προκαλεί έκπληξη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν, ανά τη χώρα, 72.0...