Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Αισιόδοξο διαφαίνεται το μέλλον της ελληνικής οικονομίας

thumb

Οι πρώτες θετικές εκτιμήσεις για ανακοπή της πτώσης των ρυθμών ανάπτυξης της τραπεζικής χρηματοδότησης προς τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα αρχίσουν από το 2011, όπως εκτιμούν αναλυτές της Alpha Bank, αφού το 2010 στο σύνολό του επιβαρύνεται σε μεγάλο βαθμό από τη διατάραξη της πιστοληπτικής ικανότητας του δημόσιου τομέα και ενδέχεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω στους επόμενους μήνες.
Παρ’ όλα αυτά, οι συνθήκες χρηματοδότησης του ελληνικού δημοσίου και των τραπεζών από τις αγορές αναμένεται να βελτιωθούν κατά τη διάρκεια του 2011 εφόσον κατά το δεύτερο οκτάμηνο του 2010 φαίνεται να εφαρμόζεται επιτυχώς το Πρόγραμμα Σταθερότητας και να μειώνονται τα δημοσιονομικά ελλείμματα μέχρι το τέλος του 2010.
Γεγονός που συμβάλλει ιδιαίτερα και στη βελτίωση της καταναλωτικής και της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.
Επομένως, είναι απαραίτητη η άμεση ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ 2007- 2013, ιδιαίτερα για την χρηματοδότηση προγραμμάτων του ιδιωτικού τομέα ή έργων που προωθούνται με συμπράξεις δημοσίου - ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), που δύνανται να ενεργοποιήσουν και την τραπεζική χρηματοδότηση.
Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), Χρήστος Γκόρτσος, σε πρόσφατη εκδήλωση που διοργανώθηκε με θέμα την χρηματοοικονομική κρίση στην χώρα μας, φάνηκε αισιόδοξος σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι παρά την ύφεση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία, οι ρυθμοί πιστωτικής επέκτασης στον ιδιωτικό τομέα εξακολουθούν να είναι θετικοί.
Αντίστοιχη αισιοδοξία έδειξαν και ο πρόεδρος της ΕΕΤ και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Βασίλης Ράπανος, και ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤ και διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Νίκος Νανόπουλος, οι οποίοι διαβεβαίωσαν ότι οι τράπεζες τίθενται στη διάθεση της πολιτείας, ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα στην αγορά.
Επίσης, επισήμαναν ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα είναι διατεθειμένο να ενταχθεί στο νέο πακέτο των εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ, το οποίο θα "μετεξελιχθεί" σε δάνεια, αρκεί να υπάρξει και η ανάλογη ζήτηση.
Παράλληλα, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤ διαβεβαίωσαν ότι το εγχώριο πιστωτικό σύστημα είναι υγιές και ισχυρό.
Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι είναι σαφείς η σταθερότητα και η ευρωστία των τραπεζών μας, που υποστηρίζεται από την άντληση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τις εγγυήσεις του Δημοσίου και από το νέο πακέτο των 25 δισ. ευρώ, ενώ υπογράμμισε πως το ελληνικό πιστωτικό σύστημα γίνεται ισχυρότερο όσο ξεπερνιούνται οι δυσκολίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου