Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Δηλώσεις Παπούλια – Χριστόφια για Κυπριακό

Έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς την Τουρκία για την επίλυση του
Κυπριακού

Την ετοιμότητα της Ελληνοκυπριακής πλευράς για ένα ιστορικό συμβιβασμό και για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Ενωμένη Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία, υπογράμμισε ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας την Παρασκευή στη Λευκωσία στην εορταστική εκδήλωση για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Ο συμβιβασμός αυτός είναι απαραίτητος για να αποσείσουμε από τις πλάτες του λαού την καταστροφική διχοτόμηση», τόνισε.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας κατέστησε παράλληλα σαφές ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά υπερασπίζεται αρχές, χωρίς τις οποίες δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Εάν το τρίπτυχο των προτάσεών του γίνει αποδεκτό, είπε, τότε, όχι μόνο θα δοθεί νέα ώθηση στη διαδικασία, αλλά θα δημιουργηθεί και νέα δυναμική για την επίλυση του προβλήματος.

Έκκληση προς τη Άγκυρα για επίδειξη πραγματικής πολιτικής βούλησης για την επίλυση του Κυπριακού απηύθυνε την Παρασκευή από την Λευκωσία ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

«Καλούμε την Τουρκία να επιδείξει πραγματική πολιτική βούληση. Στο χέρι της είναι η άρση του αδιεξόδου. Μόνο έτσι θα εξομαλυνθούν πλήρως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και θα διευκολυνθεί η πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό μπορεί να γίνει. Ο κυπριακός ελληνισμός και η Ελλάδα είναι από καιρό έτοιμοι» σημείωσε.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζει πλέον την τουρκική κατοχή με το καίριο πλεονέκτημα ότι είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ιδιότητα του κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσδιορίζει πλέον και τις βασικές πτυχές της λύσης του Κυπριακού» ,ανέφερε ο πρόεδρος Παπούλιας και υπογράμμισε: «Η λύση θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στο ευρωπαϊκό δίκαιο, στο κοινοτικό κεκτημένο».

Την ετοιμότητα της Ελληνοκυπριακής πλευράς για ένα ιστορικό συμβιβασμό και για μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Ενωμένη Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας απόψε στη Λευκωσία στην εορταστική εκδήλωση για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την υποστήριξή του στην επανένωση της Κύπρου με τη μορφή διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σε δήλωσή του με την ευκαιρία του εορτασμού της 50ής επετείου από την ανεξαρτησία της Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου