Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ζημιά του Τσίπρα γεννά “Peaky blinders”

Αναμφίβολα, η πολυετής ελληνική κρίση θα αποτελέσει αντικείμενο πολυετών μελετών από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια.


Ίσως δεν αρκεί να αναφέρει κανείς μόνο την απώλεια του 25% του ΑΕΠ, διότι πίσω απ αυτή κρύβονται  χιλιάδες ανθρώπινες ιστορίες. Και δεν αναφερόμαστε φυσικά σ όλους όσοι ζούσαν  σ ένα γυάλινο κόσμο  χρέους, ξέφρενης κατανάλωσης κλπ. Από την κρίση χρέους το 2009, η Ελλάδα είναι σχεδόν αγνώριστη για κάποιον που έφυγε στο εξωτερικό. Όχι, όμως, και εντελώς αγνώριστη διότι οι φωτιές και οι καταστροφές του 2008 στην Αθήνα υποδεικνύουν ότι, οι Έλληνες ξεχνούν γρήγορα.

Από όλες τις μελέτες, όμως, μια θα είχε την μεγαλύτερη σημασία : Είναι αδιανόητο σχεδόν η Ελλάδα να μην καταφέρνει να συγκεντρώσει ένα  μικρό μέρος του παγκόσμιου πλούτου και να παραμένει στην απαξίωση, όταν όλες οι διεθνείς αγορές καταρρίπτουν ολοένα και

περισσότερα ρεκόρ. Είναι τραγικό και μόνο να το σκέφτεσαι, να ρέει τόσος πλούτος και να μην έρχεται τίποτα στην έρημη χώρα.

Η Αγγλία ακόμη και μετά το Brexit σημειώνει άνοδο 40% ( Ftse). Στις ΗΠΑ, o Dow Jones ξεπέρασε τις 21000 μονάδες, στην Γερμανία ο Dax τις 12.000 μονάδες, στην Ισπανία τις 9000 κτλ.

Με εξαίρεση το 2014, όταν στο χρηματιστήριο διακινήθηκαν 31 δισ. ευρώ και στα ελληνικά ομόλογα 10,5 δισ. ευρώ, οι υπόλοιπες χρονιές σημαδεύτηκαν από τα τραγικά λάθη της πολιτικής ηγεσίας, εξ ου και οι χαμηλότερες αποδόσεις.

Το 2014, λοιπόν, μεγάλα αμερικανικά “σπίτια” έβγαλαν εκατομμύρια δολάρια από τα ελληνικά ομόλογα, ενώ άλλοι κέρδισαν από τις ελληνικές μετοχές. Υπήρχαν προσδοκίες, τις οποίες δημιούργησε η διακυβέρνηση Σαμαρά. Διαλύθηκαν αμέσως με τα πρωτοβρόχια και επειδή ο μπάρμπας Φώτης Κουβέλης έπαψε να πηγαίνει στην ταβέρνα στα Εξάρχεια.
Από τότε σχεδόν η χώρα παραμένει δέσμια μια στενής ομάδας εξουσίας ( Τσίπρας και οι συν αυτώ)  η οποία διαχειρίζεται τους δεκάδες ιδεοληπτικούς ( ή τερματοφύλακες των 8000 ευρώ )  εντός και εκτός Βουλής. ( Πολλλάκης, Μανιός, Αυλωνίτου, Σπίρτζης κ.α ).

Από κοντά  στην στενή ομάδα εξουσίας και ο Καμμένος  που είναι μια ομάδα μόνος του, καθώς ισορροπεί μεταξύ
της τουρκικής επιθετικότητας και διαπραγματεύσεων για τυχερά παιχνίδια.
Γιατί, λοιπόν, οι ξένοι επενδυτές δεν εμπιστεύονται πλέον την Ελλάδα του Τσίπρα ; Διότι δεν ξεχνούν τι έκανε το καλοκαίρι του 2015. Κι ας μην μπερδεύουν μερικοί τις επενδύσεις με την εκδίκηση. Δεν τον θέλουν, αλλά δεν θα γίνουν και κοροϊδα. Θα πράξουν ότι πρέπει να πράξουν αν κλείσει την αξιολόγηση. Αργά, και ίσως με μεγάλη ζημιά. Διότι είναι μεγάλη ζημιά και κρίμα να κυκλοφορούν δισεκατομμύρια γύρω σου και εσύ να έχεις κτίρια με σπρεϋ και ζητιάνους απ' εξω.  

Όλα σε τούτο τον κόσμο, όμως, είναι δανεικά, όμως, ειδικά για τους ανθρώπους της κάθε εξουσίας. Ρόδα είναι και γυρίζει. (What goes around comes around για τον αγγλομαθή πρωθυπουργό ) Και σίγουρα δεν θα είναι καλό, αυτό που θα γυρίσει για τον Τσίπρα. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, και όχι μόνο, θα είναι οι Peaky Blinders * του Τσίπρα. Γιατί για κάθε ένα από εμάς, πάντα υπάρχει ένας Peaky blinder που περιμένει, με υπομονή, την ημέρα της κρίσης.

 http://www.protothema.gr/blogs/blogger/post/659316/i-zimia-tou-tsipra-genna-peaky-blinders-/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

το τεράστιο σημερινό μας χρέος

Πολλοί νομίζουν ότι το χρέος του σύγχρονου ελληνικού κράτους είναι μια παλιά ιστορία που μεταφέρονταν απο δεκαετία σε δεκαετία. Μια πολύ παλιά ιστορία δύο αιώνων όπου το ελληνικό κράτος δανείζονταν συνεχώς, έπεφτε έξω συνεχώς και αυτό μας επηρέασε φθάνοντάς μας στη σημερινή μας κατάσταση. Πράγματι υπήρξαν τέσσερεις τέτοιες περιπτώσεις μέχρι το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Όμως το τεράστιο σημερινό μας χρέος, για το οποίο σήμερα υποφέρουμε, είναι δημιούργημα των τελευταίων 40 ετών.
Μικρό στην αρχή, επιταχυνόμενο μετά, και τεράστιο στο τέλος.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά - Blogger Dimitris Nikogloy

ΑΓΙΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ !!! ΠΑΝΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ !!! Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ !!!

Άγιοι Αρχιερείς, της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος!
Ως Έλλην πολίτης και ως Ορθόδοξος Χριστιανός και με τον προσήκοντα σεβασμό προς τα θεοτίμητα πρόσωπά σας, αισθάνομαι την ανάγκη, να σας είπω τα κάτωθι:
Κατά τη μακρόχρονη σκλαβιά των 400 ετών, υπό το ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν αναλλοίωτη, τόσο την Εθνική τους, όσο και την θρησκευτική τους, ταυτότητα!!!