Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Με προσωρινή σύνταξη χιλιάδες νέοι συνταξιούχοι

Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής από το υπουργείο Eργασίας θα λυθεί το πρόβλημα του προσδιορισμού των νέων συντάξεων που προκύπτουν από τον νόμο Κατρούγκαλου (Ν4387/2016) καθώς η ΕΛΣΤΑΤ ξεκαθάρισε με ανακοίνωση της ότι δεν μπορεί να συντάξει «δείκτη μισθών».
Με βάση το ασφαλιστικό νόμο όλες οι συντάξεις που θα απονέμονται από τις 16 Μαΐου και εντεύθεν θα υπολογίζονταν με βάση το δείκτη μεταβολής μισθών που υποτίθεται ότι θα συνέτασσε η ΕΛΣΤΑΤ. Εννέα μήνες μετά την ψήφιση του νόμου σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΛΣΤΑΤ, παραδέχεται ότι το σχετικό αίτημα υπεβλήθη το Νοέμβριο του 2016 και για τον υπολογισμό του ανωτέρω συντελεστή, συνεργάστηκε με τους εκπροσώπους της Γ.Γ. Κοινωνικών
Ασφαλίσεων και της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής. Το συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι οι διαθέσιμες στατιστικές της ΕΛΣΤΑΤ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατάρτιση του εν λόγω συντελεστή, επειδή αυτός αποκλίνει από το Δείκτη Κόστους Εργασίας που καταρτίζει και δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ.
Η εν λόγω απόκλιση είχε επισημανθεί στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή και στο πλαίσιο παλαιότερου αιτήματός της προς την ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με την κατάρτιση του συντελεστή ωρίμανσης για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών, σε εφαρμογή του Νόμου 3863/2010.
Σημειώνεται ότι η αναφορά στην «ετήσια μεταβολή μισθών, όπως προσδιορίζεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή», στα άρθρα 8, 28 και 35 του Ν. 4387/2016, περιελήφθη στο Νόμο χωρίς όμως να έχει προηγηθεί σχετική συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ κατά τη διαδικασία σύνταξής του, όπως θα έπρεπε να είχε γίνει σύμφωνα με το άρθρο 11, παράγραφος 7, του Στατιστικού Νόμου 3832/2010, όπως ισχύει.
Η ΕΛΣΤΑΤ προτείνει στην ανακοίνωση της στην Γ. Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την Εθνική Αναλογιστική Αρχή, να προβούν στη μελέτη και αξιολόγηση των μεθοδολογιών που χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες, προκειμένου να ληφθούν υπόψη στην ανάπτυξη, με την υποστήριξη της ΕΛΣΤΑΤ, της εθνικής μεθοδολογίας κατάρτισης του συντελεστή μεταβολής μισθών.
Η τροπολογία θα ορίζει ότι οι νέες συντάξεις θα πρέπει να υπολογιστούν με τους δείκτες αναπροσαρμογής με βάση το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ), όπως συνέβαινε μέχρι τις 12/5/2016, πριν δηλαδή τεθεί σε ισχύ ο νόμος Κατρούγκαλος.
Μέχρι στιγμής η καθυστέρηση αυτή έχει οδηγήσει χιλιάδες νέου συνταξιούχους να ζουν με προσωρινή σύνταξη περιμένοντας να προσδιοριστεί το τελικό ποσό της βασικής σύνταξης με βάση τα δεδομένα του νέου ασφαλιστικού νόμου.

http://www.msn.com/el-gr/money/economy/%CE%BC%CE%B5-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CF%89%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%AE-%CF%83%CF%8D%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%B7-%CF%87%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CF%82-%CE%BD%CE%AD%CE%BF%CE%B9-%CF%83%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%BF%CF%8D%CF%87%CE%BF%CE%B9/ar-AAnL45L?li=BBqxHCu&ocid=mailsignout

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου να αναδειχθεί ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση

«Πρέπει να αποδοκιμαστεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Πώς αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης το 41% που του έδωσε ο λαός στις εθνικές εκλογές», ...