Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πάιατ: Θα συνεργαστούμε με τους εταίρους στην ΕΕ και με το ΔΝΤ για να βγει η Ελλάδα από την οικονομική κρίση

Την πεποίθησή του ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την ΕΕ τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων, «όπως η βόρεια Αφρική, η Μέση Ανατολή και η τρομοκρατία, όσο και η επιθετικότητα της Ρωσίας» εξέφρασε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Ρ. Πάιατ από το βήμα των χθεσινών εργασιών του 2ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών.
Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε ακόμα στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι δεν βλέπει κάποια δραματική αλλαγή στη στάση των ΗΠΑ αναφορικά με τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ, όπως και χθες μεταδόθηκε από το Ααθηναϊκό/ Μακεδονικιό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξέφρασε την ανησυχία του για πιθανότητα «ατυχήματος» στο Αιγαίο λόγω της
κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.
«Θα συνεργαστούμε με τους εταίρους στην ΕΕ αλλά και με το ΔΝΤ ώστε η Ελλάδα να βγει από την οικονομική κρίση. Μια ισχυρή συνεργασία με την Ευρώπη είναι η αρχή για οτιδήποτε άλλο θέλει να επιτύχουν οι ΗΠΑ στον κόσμο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζέφρι Ρ. Πάιατ. Ο Αμερικανός διπλωμάτης χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες καθώς η νέα αμερικανική κυβέρνηση μετρά μόλις 45 ημέρες στην εξουσία, απέρριψε ουσιαστικά κάθε πιθανότατα για μια δραματική αλλαγή στη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. «Θα συνεργαστούμε με τους εταίρους στην ΕΕ αλλά και με το ΔΝΤ ώστε η Ελλάδα να βγει από την οικονομική κρίση. Μια ισχυρή οικονομικά Ελλάδα είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ" δήλωσε επίσης ο κ. Πάιατ, ο οποίος αποκάλυψε ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ ετοιμάζει ένα «road show» και μια εμπορική αποστολή από τις ΗΠΑ για να εξεταστούν πιθανές επενδύσεις, όπως για παράδειγμα στον τομέα των φαρμακοβιομηχανιών.
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ αναφέρθηκε ακόμα στον ρόλο του ΝΑΤΟ στην εποχή Τραμπ, υπογραμμίζοντας ότι οι διατλαντικές σχέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ παραμένουν σταθερές και βασική προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης, η οποία αντιμετωπίζει πλέον τρεις κύριες απειλές: Τη βόρεια Αφρική και τη Λιβύη, τη Μέση Ανατολή και την επιθετικότητα της Ρωσίας. «Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα σε αυτές τις τρεις απειλές» τόνισε.
Μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις που βρίσκονται σε δύσκολη περίοδο, ο Αμερικανός διπλωμάτης δήλωσε ότι η πρεσβεία στην Αθήνα και η πρεσβεία στην Άγκυρα παρακολουθούν αυτά που συμβαίνουν στο Αιγαίο και υπογράμμισε ότι υπάρχει συνεργασία ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα και η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να κλιμακώσει την ένταση αλλά κάνει κάθε τι για να διατηρήσει το status quo. «Ανησυχώ όμως για πιθανά ατυχήματα», δήλωσε ο κ. Πάιατ με αφορμή την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και τον εναέριο χώρο.
Αναφορικά με το Κυπριακό ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα τόνισε ότι υπάρχει η αίσθηση για μια μεγάλη ευκαιρία ανάμεσα στους δύο ηγέτες στην Κύπρο και θα ήταν κρίμα να χαθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί, ενώ εξέφρασε την εκτίμησή του ότι η νέα κυβέρνηση Τραμπ θα συνεχίσει στην προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού.
Αναφορικά με τις οικονομικές σχέσεις των ΗΠΑ με την ΕΕ ο Αμερικανός πρεσβευτής επανέλαβε ότι οι οικονομίες των ΗΠΑ και της ΕΕ αποτελούν το ήμισυ του παγκόσμιου ΑΕΠ και ότι παρά τις διαφορές μας οι δύο πλευρές μοιράζονται τις ίδιες δημοκρατικές και φιλελεύθερες αξίες. Παράλληλα, ενώ τόνισε ότι το ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε μετά από έναν πόλεμο όπου μαζί νικήσαμε τον φασισμό και έπειτα τον ψυχρό πόλεμο και η συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι εξαιρετικά σημαντική, κάλεσε τους εταίρους στη Συμμαχία να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες.
«Είμαστε καλύτερα όταν συνεργαζόμαστε. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στις στρατηγικές προκλήσεις της Ευρώπης, οι εταίροι μας πρέπει να εκπληρώνουν τις αποχρώσεις τους καθώς η Ελλάδα είναι μια από τις ελάχιστες χώρες που εκπληρώνει τους στόχους δαπανών για την άμυνα όπως προβλέπει το άρθρο 3 του ΝΑΤΟ».
 http://www.topontiki.gr/article/210531/paiat-tha-synergastoyme-me-toys-etairoys-stin-ee-kai-me-dnt-gia-na-vgei-i-ellada-apo

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

το τεράστιο σημερινό μας χρέος

Πολλοί νομίζουν ότι το χρέος του σύγχρονου ελληνικού κράτους είναι μια παλιά ιστορία που μεταφέρονταν απο δεκαετία σε δεκαετία. Μια πολύ παλιά ιστορία δύο αιώνων όπου το ελληνικό κράτος δανείζονταν συνεχώς, έπεφτε έξω συνεχώς και αυτό μας επηρέασε φθάνοντάς μας στη σημερινή μας κατάσταση. Πράγματι υπήρξαν τέσσερεις τέτοιες περιπτώσεις μέχρι το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Όμως το τεράστιο σημερινό μας χρέος, για το οποίο σήμερα υποφέρουμε, είναι δημιούργημα των τελευταίων 40 ετών.
Μικρό στην αρχή, επιταχυνόμενο μετά, και τεράστιο στο τέλος.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά - Blogger Dimitris Nikogloy

ΑΓΙΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ !!! ΠΑΝΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ !!! Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ !!!

Άγιοι Αρχιερείς, της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος!
Ως Έλλην πολίτης και ως Ορθόδοξος Χριστιανός και με τον προσήκοντα σεβασμό προς τα θεοτίμητα πρόσωπά σας, αισθάνομαι την ανάγκη, να σας είπω τα κάτωθι:
Κατά τη μακρόχρονη σκλαβιά των 400 ετών, υπό το ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν αναλλοίωτη, τόσο την Εθνική τους, όσο και την θρησκευτική τους, ταυτότητα!!!