Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πώς θα γίνει βιώσιμο το ασφαλιστικό;

Αναπάντητο μένει το ερώτημα, αν θα χαθεί μόνο το πρώτο τρίμηνο ή και το δεύτερο για την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας, καθώς οι θεσμοί βασίζουν το κλείσιμο της συμφωνίας, εν πολλοίς στο ασφαλιστικό και, επί του θέματος μετά τις μεταρρυθμίσεις του Κατρούγκαλου και την εφαρμογή των μέτρων από την 1 Ιανουαρίου 2017, οι συνθήκες επιδεινώθηκαν. Η κυβέρνηση απέδωσε με διαφορετικό τρόπο. συμπεριλαμβανομένου και του ασφαλιστικού,  την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου πανηγυρίζοντας, ωστόσο, οι ίδιοι μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης έσπευσαν να δηλώσουν ότι δεν υπάρχει συμφωνία αλλά κάποια σημεία «συν-αντίληψης».     της Ελενας Ερμείδου                            Οι απαιτήσεις των Θεσμών αυτή την στιγμή έχουν δύο στόχους: την εξασφάλιση εσόδων
1% επί του ΑΕΠ από την μείωση του αφορολόγητου και περιστολή 1% επί του ΑΕΠ την μείωση των συντάξεων. Τις περικοπές οι Θεσμοί στις συντάξεις τις θεωρούν επιβεβλημένες, χωρίς ωστόσο να κρίνουν μετά τις παρεμβάσεις του Κατρούγκαλου ότι το ασφαλιστικό είναι βιώσιμο. Με τις παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν με τους νόμους 4336/2015 και 4387/2016 το ασφαλιστικό δεν καθίσταται βιώσιμο και οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται, τονίζουν έχοντας το δεδομένο ότι οι ασφαλισμένοι συνεισφέρουν στα ταμεία κράτους κεφάλαια προς διανομή. Το βάρος ήτοι το σηκώνει ο δημόσιος τομέας και όχι από κοινού δημόσιος και ιδιωτικός. Επί πλέον δεν έχει γίνει πρόβλεψη και δεν έχει συνυπολογιστεί το δημογραφικό πρόβλημα.
Με τον ΕΦΚΑ το χτύπημα είναι διπλό: πλήττεται το ασφαλιστικό και το φορολογικό, ενισχύοντας την φοροδιαφυγή και την ανεργία.
Παρά την δυσμενή κατάσταση της Ελλάδας και όταν ήδη στην Ευρώπη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για την περαιτέρω αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού και για την πανευρωπαϊκή σύνταξη,  η υπουργός εργασίας δεν έχει δηλώσει ενδιαφέρον να ξεκινήσει συνομιλίες με την ιδιωτική ασφάλιση ώστε να περιορίσει τα δυσμενέστερα στο μέλλον.
Από την πλευρά του ο κλάδος ιδιωτικής εκτιμά πως ο λογαριασμός δεν βγαίνει έτσι όπως είναι η κατάσταση με το ασφαλιστικό και ότι αν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση έρχονται ακόμα μεγαλύτερες περικοπές.
Συντάξεις και Επαγγελματικά Ταμεία
Στην εξίσωση για την λύση του προβλήματος θα πρέπει να μπουν τα συνταξιοδοτικά ταμεία και οι ατομικές ασφαλίσεις. Στην περίπτωση αυτή τα βάρη μετατοπίζονται και η λύση φαίνεται να είναι πιο αξιόπιστη

Σύμφωνα δε με τις τελευταίες ενδείξεις υπάρχει ενδιαφέρον για τα συνταξιοδοτικά ταμεία από τους κλάδους για συνεργασίες, ωστόσο απαιτείται βελτίωση του θεσμικού πλαισίου.
Από την άλλη πλευρά τα συνταξιοδοτικά ατομικά προϊόντα παρουσιάζουν ενδιαφέρουν καθώς το κράτος δεν μπορεί να καλύψεις τις ανάγκες των πολιτών, ωστόσο, μεγάλο ζητούμενο είναι το πώς θα γεφυρωθεί του μειωμένου εισοδήματος των πολιτών. Οι περικοπές στου μισθούς, η έλλειψη κινήτρων και οι μεγάλες φοροεπιδρομές κρατούν σε ομηρεία του πολίτες.
http://www.sofokleousin.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

το τεράστιο σημερινό μας χρέος

Πολλοί νομίζουν ότι το χρέος του σύγχρονου ελληνικού κράτους είναι μια παλιά ιστορία που μεταφέρονταν απο δεκαετία σε δεκαετία. Μια πολύ παλιά ιστορία δύο αιώνων όπου το ελληνικό κράτος δανείζονταν συνεχώς, έπεφτε έξω συνεχώς και αυτό μας επηρέασε φθάνοντάς μας στη σημερινή μας κατάσταση. Πράγματι υπήρξαν τέσσερεις τέτοιες περιπτώσεις μέχρι το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Όμως το τεράστιο σημερινό μας χρέος, για το οποίο σήμερα υποφέρουμε, είναι δημιούργημα των τελευταίων 40 ετών.
Μικρό στην αρχή, επιταχυνόμενο μετά, και τεράστιο στο τέλος.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά - Blogger Dimitris Nikogloy

ΑΓΙΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ !!! ΠΑΝΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ !!! Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ !!!

Άγιοι Αρχιερείς, της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος!
Ως Έλλην πολίτης και ως Ορθόδοξος Χριστιανός και με τον προσήκοντα σεβασμό προς τα θεοτίμητα πρόσωπά σας, αισθάνομαι την ανάγκη, να σας είπω τα κάτωθι:
Κατά τη μακρόχρονη σκλαβιά των 400 ετών, υπό το ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν αναλλοίωτη, τόσο την Εθνική τους, όσο και την θρησκευτική τους, ταυτότητα!!!