Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πέντε ασφαλιστικά χαράτσια για μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους μέχρι 31 Μαρτίου

Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Απανωτές ασφαλιστικές εισφορές θα πρέπει να καταβάλλουν στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) 100.000 μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι μέχρι τις 31 Μαρτίου.
Πιο συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένοι του τέως ΕΤΑΑ -οι οποίοι από 1/1/2017 έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ- θα πρέπει μέχρι τέλος Μαρτίου να καταβάλλουν την α΄ και β΄ μηνιαία δόση της εισφοράς 26,9%, τις εισφορές του β΄ εξαμήνου του 2016 και τις δόσεις των ρυθμίσεων των χρεών τους. Παράλληλα εκκρεμεί η αποστολή των ειδοποιητηρίων για το χαράτσι 11% για επικουρική σύνταξη και
εφάπαξ.
Και αυτό ενώ οι μηχανικοί, γιατροί και δικηγόροι έχουν ζητήσει να εξοφλήσουν τα χρέη τους από εισφορές του 2016 σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις εντός του 2017 και παράλληλα έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενάντια στο νόμο Κατρούγκαλου που έφερε τα χαράτσια έως και 46% (πχ για τους μισθωτούς μηχανικούς) στους επιστήμονες ασφαλισμένους του τέως ΕΤΑΑ.
Αναλυτικότερα, μηχανικοί, γιατροί και δικηγόροι:
1. Μέχρι 17 Μαρτίου πρέπει να έχουν καταβάλει την α΄ μηνιαία δόση του ασφαλιστικού χαρατσιού 26,9% (σ.σ. για τον Ιανουάριο του 2017) επί του 1/12 καθαρού δηλωτέου εισοδήματος τους για το 2015. Το πόσο που αναμένει ο ΕΦΚΑ από τη δόση του χαρατσιού για το μήνα Ιανουάριο ανέρχονται σε κοντά 70-75 εκατ. ευρώ.
2. Μέχρι 31 Μαρτίου πρέπει να έχουν καταβάλλει τη β΄ μηνιαία δόση του ασφαλιστικού χαρατσιού 26,9% (σ.σ. για τον Φεβρουάριο του 2017) επί του 1/12 καθαρού δηλωτέου εισοδήματος τους για το 2015. Και για το μήνα Φεβρουάριο του 2017 αναμένονται από τον ΕΦΚΑ άλλα 70 -75 εκατ. ευρώ.
3. Μέχρι την τελευταία εργάσιμη μέρα του Μαρτίου θα πρέπει, επίσης, οι ασφαλισμένοι του τέως ΕΤΑΑ να έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές εισφορές του β΄ εξαμήνου του 2016. Ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ έχει προβλέψει την είσπραξη μέχρι και 380 -390 εκατ. ευρώ από εισφορές του β΄ εξάμηνου 2016, ένα σημαντικό μέρος των οποίων αναμένονται μέχρι τέλος του τρέχοντος μηνός.
4. Ταυτόχρονα, εντός του τρέχοντος μηνός, όσοι έχουν προβεί σε διακανονισμό των ληξιπροθέσμων οφειλών τους (πχ 'πάγια ρύθμιση rdquo;, 'νέα αρχή rdquo;) θα πρέπει να καταβάλλουν τη μηνιαία δόση τους. Για τον τρέχοντα μήνα, αναμένονται από τις δόσεις των ρυθμίσεων κοντά στα 3- 4 εκατ. ευρώ.
5. Παράλληλα εκκρεμεί η αποστολή των ειδοποιητηρίων για την καταβολή της εισφοράς 7% για την επικουρική ασφάλιση και 4% για τον κλάδο του εφάπαξ επί του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος τους για το 2015. Οι εισφορές αυτές συνολικού ύψους 11% ισχύουν από 1/1/2017, αλλά δεν έχουν ακόμα ενημερωθεί από τον ΕΦΚΑ ή από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) οι υπόχρεοι για το ακριβές ποσό το οποίο πρέπει να καταβάλλουν. Μόλις ενημερωθούν θα πρέπει να καταβάλλουν και τις εισφορές επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ για τους μήνες κατά τους οποίους δεν κατέβαλλαν, λόγω έλλειψης σχετικής ενημέρωσης.
Την ίδια στιγμή, που οι μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι που ήταν μέχρι 31/12/2016 ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ και από 1/1/2017 έχουν 'μετεγγραφεί rdquo; στον ΕΦΚΑ, καλούνται να πληρώσουν μέχρι και 5 ασφαλιστικά χαράτσια έως 31/3/2017 έχουν προχωρήσει σε δύο σημαντικές ενέργειες:
* Έχουν ζητήσει την εξόφληση των ληξιπροθέσμων χρεών τους από εισφορές ολόκληρου του 2016 σε 12 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Αυτό τους το αίτημα αποτελεί ένδειξη αδυναμίας καταβολής των εισφορών του β΄ εξαμήνου του 2016 μέχρι τις 31/3/2016, όπως έχει προβλέψει εγκύκλιος του ΕΦΚΑ.
* Έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενάντια στον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλο και ιδίως στο νέο σύστημα υπολογισμού των εισφορών με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα τους. Αν το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο Κατρούγκαλου και τα χαράτσια, τότε τίθεται επ΄αμφιφόλω η είσπραξη τους μαζί και η βιωσιμότητα του νέου Ασφαλιστικού.
http://www.capital.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

το τεράστιο σημερινό μας χρέος

Πολλοί νομίζουν ότι το χρέος του σύγχρονου ελληνικού κράτους είναι μια παλιά ιστορία που μεταφέρονταν απο δεκαετία σε δεκαετία. Μια πολύ παλιά ιστορία δύο αιώνων όπου το ελληνικό κράτος δανείζονταν συνεχώς, έπεφτε έξω συνεχώς και αυτό μας επηρέασε φθάνοντάς μας στη σημερινή μας κατάσταση. Πράγματι υπήρξαν τέσσερεις τέτοιες περιπτώσεις μέχρι το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Όμως το τεράστιο σημερινό μας χρέος, για το οποίο σήμερα υποφέρουμε, είναι δημιούργημα των τελευταίων 40 ετών.
Μικρό στην αρχή, επιταχυνόμενο μετά, και τεράστιο στο τέλος.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά - Blogger Dimitris Nikogloy

ΑΓΙΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ !!! ΠΑΝΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ !!! Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ !!!

Άγιοι Αρχιερείς, της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος!
Ως Έλλην πολίτης και ως Ορθόδοξος Χριστιανός και με τον προσήκοντα σεβασμό προς τα θεοτίμητα πρόσωπά σας, αισθάνομαι την ανάγκη, να σας είπω τα κάτωθι:
Κατά τη μακρόχρονη σκλαβιά των 400 ετών, υπό το ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν αναλλοίωτη, τόσο την Εθνική τους, όσο και την θρησκευτική τους, ταυτότητα!!!