Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Economist: Στροφή των Ελλήνων προς τη Νέα Δημοκρατία

Με τον τίτλο «Ορθόδοξα μέτρα – Κουρασμένη από τον ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα εναγκαλίζεται ένα συμβατικό κόμμα», το βρετανικό περιοδικό σημειώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει εφαρμόσει μέτρα τα οποία απέχουν από όσα είχε υποσχεθεί όταν ανέλαβε την εξουσία, με τη δημοτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ να υποχωρεί και της Νέας Δημοκρατίας να ενισχύεται.

Στο πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα όπως αποτυπώνεται από τις δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν τη Νέα Δημοκρατία να έχει σημαντικό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, αναφέρεται ανταπόκριση του Economist.


Με τον τίτλο «Ορθόδοξα μέτρα – Κουρασμένη από τον ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα εναγκαλίζεται ένα συμβατικό κόμμα», το βρετανικό περιοδικό σημειώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει εφαρμόσει μέτρα τα οποία απέχουν από όσα είχε υποσχεθεί όταν ανέλαβε την εξουσία, με τη δημοτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ να υποχωρεί και της Νέας Δημοκρατίας να ενισχύεται.

Όπως αναφέρεται, η ΝΔ προηγείται στις δημοσκοπήσεις από τον Δεκέμβριο του 2015 με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας να της δίνει ένα εντυπωσιακό προβάδισμα 15 ποσοστιαίων μονάδων. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται του κ. Τσίπρα στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό.

Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι ήταν μία άσχημη χρονιά για τον κ. Τσίπρα και την αριστερή κυβέρνησή του, παραπέμποντας στο προσφυγικό, στην αύξηση φόρων και στην επιβολή νέων, στον «σκανδιναβικού επιπέδου» ΦΠΑ και στην υποχρέωση ελεύθερων επαγγελματιών να προπληρώνουν το φόρο τους από του χρόνου εφόσον έχουν εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ το χρόνο.

Σε ό,τι αφορά τη Νέα Δημοκρατία, ο Economist σχολιάζει ότι η άνοδος της δημοτικότητάς της αποτελεί έκπληξη, καθώς πρόκειται για ένα από τα παλαιά ελληνικά κόμματα και όχι για ένα νέο κόμμα που θα εξέγειρε τα πλήθη. Για τον κ. Μητσοτάκη σχολιάζεται ότι απέχει από το να είναι ένας επαναστάτης, με τον ίδιο να παραδέχεται ότι αν δει κανείς το βιογραφικό του είναι όσο πιο κοντά στο «κατεστημένο» μπορεί να είναι κανείς.

Παρόλα αυτά, ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι ο πιο «αντικαθεστωτικός» υποψήφιος στο κόμμα του, αναφέρει το δημοσίευμα. Ακόμα πιο πειστικά, συνεχίζει ο Economist, ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι οι Έλληνες έχουν κουραστεί με το χάος.

«Αν γίνονταν πρόωρες εκλογές του χρόνου, μια Νέα Δημοκρατία που θα πρόσφερε ρεαλιστικές υποσχέσεις πολιτικής ίσως να έπειθε τους ψηφοφόρους να εγκαταλείψουν τους θερμοκέφαλους του ΣΥΡΙΖΑ και να αγκαλιάσουν μία πιο τεχνοκρατική κυβέρνηση», καταλήγει το δημοσίευμα του Economist, με τον κ. Μητσοτάκη να συμπληρώνει ότι «η Ελλάδα ίσως γίνει η πρώτη χώρα που θα κερδίσει τους λαϊκιστές στο δικό τους παιχνίδι». 

Σε ανταπόκριση των Times από την Αθήνα, εξάλλου, που επίσης επικαλείται τη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, αναφέρεται πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει απολέσει την εμπιστοσύνη των εννέα στους δέκα Ελλήνων ψηφοφόρων. Σε δεύτερη ανταπόκριση της ίδιας εφημερίδας προστίθεται ότι πλέον είναι ένας από τους λιγότερο δημοφιλείς ηγέτες στην Ελλάδα στην πρόσφατη ιστορία, ενώ γίνεται αναφορά και στις επικρίσεις για το ταξίδι του στην Κούβα εν μέσω κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές.

http://www.skai.gr/news/world/article/332591/economist-strofi-ton-ellinon-pros-ti-nea-dimokratia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...