Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ημέρα που θα αλλάξει τη Γερμανία

Η επίθεση στο Βερολίνο με 12 νεκρούς και σχεδόν 50 τραυματίες έχει συγκλονίσει τη Γερμανία. Πέρα όμως από τον τραγικό ανθρώπινο απολογισμό, η επίθεση αυτή στρέφεται εναντίον ολόκληρης της Γερμανίας, εναντίον της ελεύθερης κοινωνίας, εναντίον ενός ειρηνικού συμβόλου: της παραδοσιακής χριστουγεννιάτικης αγοράς. Γι’ αυτό και τελικά στρέφεται εναντίον όλων μας, κατά του πόθου μας για ελευθερία. Οι συνέπειες βαρύτατες: η επίθεση αυτή αλλάζει τη Γερμανία. Δεν είμαστε πια στο στόχαστρο της τρομοκρατίας, είμαστε
θύματά της, κι αυτό ανεξάρτητα από το αν ο δράστης ήταν ένας ψυχοπαθής, ένας μοναχικός λύκος με εγκληματική πρόθεση ή μέλος κάποιας ακραίας οργάνωσης. Η ταυτότητα του δράστη δεν αλλάζει την πεμπτουσία της επίθεσης που είναι ένα πλήγμα στην ανοιχτή κοινωνία.
Θα ζήσουμε έναν πολιτικό σεισμό; 
Η καγκελάριος Μέρκελ είχε δίκιο λέγοντας ότι σήμερα είναι μια δύσκολη μέρα για τους Γερμανούς. Η επίθεση αυτή είναι ένας μαύρος οιωνός. Θα αλλάξει η νοοτροπία μας τώρα που η καθημερινότητα χάνει κάθε ίχνος ανεμελιάς. 
Η αίσθηση της ελευθερίας, αυτός ο ακρογωνιαίος λίθος της κοινωνικής μας συναίνεσης, θα δώσει σιγά - σιγά τη θέση της στη βαθιά αβεβαιότητα. Η Γερμανία θα νιώθει λιγότερο ασφαλής, η Γερμανία θα είναι λιγότερο ασφαλής.
Και σε αυτά πρέπει να προστεθεί ο πολιτικός σεισμός που θα επακολουθήσει, αν ο δράστης είναι πρόσφυγας, ένας άνθρωπος που αναζήτησε εδώ προστασία και του δόθηκε. Αν ο δράστης αποδειχθεί ότι έφθασε εδώ μετά το περσινό γενναιόδωρο αλλά και ανεξέλεγκτο άνοιγμα των συνόρων, τότε η καγκελάριος θα θερίσει θύελλες και μαζί της η πολιτική στο προσφυγικό. 
Η κοινωνική αλληλεγγύη προς ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη θα δοκιμαστεί σοβαρά. Και είναι πολύ πιθανόν η δεξιά και εθνικιστική πολιτική σκέψη μετά τις επιμέρους νίκες να πετύχει την μεγάλη επέλαση. Το βράδυ της 19ης Δεκεμβρίου ήταν ένα βράδυ που θα αλλάξει τη Γερμανία. Το μόνο που δεν ξέρουμε ακόμα είναι ως ποιο βαθμό.
* Ο Αλεξάντερ Κουντάσεφ είναι αρχισυντάκτης της Deutsche Welle
http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/i-imera-poy-tha-allaksei-ti-germania

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

το τεράστιο σημερινό μας χρέος

Πολλοί νομίζουν ότι το χρέος του σύγχρονου ελληνικού κράτους είναι μια παλιά ιστορία που μεταφέρονταν απο δεκαετία σε δεκαετία. Μια πολύ παλιά ιστορία δύο αιώνων όπου το ελληνικό κράτος δανείζονταν συνεχώς, έπεφτε έξω συνεχώς και αυτό μας επηρέασε φθάνοντάς μας στη σημερινή μας κατάσταση. Πράγματι υπήρξαν τέσσερεις τέτοιες περιπτώσεις μέχρι το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Όμως το τεράστιο σημερινό μας χρέος, για το οποίο σήμερα υποφέρουμε, είναι δημιούργημα των τελευταίων 40 ετών.
Μικρό στην αρχή, επιταχυνόμενο μετά, και τεράστιο στο τέλος.

Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά - Blogger Dimitris Nikogloy

ΑΓΙΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ !!! ΠΑΝΕ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ !!! Η ΜΟΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Η ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ !!!

Άγιοι Αρχιερείς, της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος!
Ως Έλλην πολίτης και ως Ορθόδοξος Χριστιανός και με τον προσήκοντα σεβασμό προς τα θεοτίμητα πρόσωπά σας, αισθάνομαι την ανάγκη, να σας είπω τα κάτωθι:
Κατά τη μακρόχρονη σκλαβιά των 400 ετών, υπό το ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, οι Έλληνες κατάφεραν να διατηρήσουν αναλλοίωτη, τόσο την Εθνική τους, όσο και την θρησκευτική τους, ταυτότητα!!!