Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Η ημέρα που θα αλλάξει τη Γερμανία

Η επίθεση στο Βερολίνο με 12 νεκρούς και σχεδόν 50 τραυματίες έχει συγκλονίσει τη Γερμανία. Πέρα όμως από τον τραγικό ανθρώπινο απολογισμό, η επίθεση αυτή στρέφεται εναντίον ολόκληρης της Γερμανίας, εναντίον της ελεύθερης κοινωνίας, εναντίον ενός ειρηνικού συμβόλου: της παραδοσιακής χριστουγεννιάτικης αγοράς. Γι’ αυτό και τελικά στρέφεται εναντίον όλων μας, κατά του πόθου μας για ελευθερία. Οι συνέπειες βαρύτατες: η επίθεση αυτή αλλάζει τη Γερμανία. Δεν είμαστε πια στο στόχαστρο της τρομοκρατίας, είμαστε
θύματά της, κι αυτό ανεξάρτητα από το αν ο δράστης ήταν ένας ψυχοπαθής, ένας μοναχικός λύκος με εγκληματική πρόθεση ή μέλος κάποιας ακραίας οργάνωσης. Η ταυτότητα του δράστη δεν αλλάζει την πεμπτουσία της επίθεσης που είναι ένα πλήγμα στην ανοιχτή κοινωνία.
Θα ζήσουμε έναν πολιτικό σεισμό; 
Η καγκελάριος Μέρκελ είχε δίκιο λέγοντας ότι σήμερα είναι μια δύσκολη μέρα για τους Γερμανούς. Η επίθεση αυτή είναι ένας μαύρος οιωνός. Θα αλλάξει η νοοτροπία μας τώρα που η καθημερινότητα χάνει κάθε ίχνος ανεμελιάς. 
Η αίσθηση της ελευθερίας, αυτός ο ακρογωνιαίος λίθος της κοινωνικής μας συναίνεσης, θα δώσει σιγά - σιγά τη θέση της στη βαθιά αβεβαιότητα. Η Γερμανία θα νιώθει λιγότερο ασφαλής, η Γερμανία θα είναι λιγότερο ασφαλής.
Και σε αυτά πρέπει να προστεθεί ο πολιτικός σεισμός που θα επακολουθήσει, αν ο δράστης είναι πρόσφυγας, ένας άνθρωπος που αναζήτησε εδώ προστασία και του δόθηκε. Αν ο δράστης αποδειχθεί ότι έφθασε εδώ μετά το περσινό γενναιόδωρο αλλά και ανεξέλεγκτο άνοιγμα των συνόρων, τότε η καγκελάριος θα θερίσει θύελλες και μαζί της η πολιτική στο προσφυγικό. 
Η κοινωνική αλληλεγγύη προς ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη θα δοκιμαστεί σοβαρά. Και είναι πολύ πιθανόν η δεξιά και εθνικιστική πολιτική σκέψη μετά τις επιμέρους νίκες να πετύχει την μεγάλη επέλαση. Το βράδυ της 19ης Δεκεμβρίου ήταν ένα βράδυ που θα αλλάξει τη Γερμανία. Το μόνο που δεν ξέρουμε ακόμα είναι ως ποιο βαθμό.
* Ο Αλεξάντερ Κουντάσεφ είναι αρχισυντάκτης της Deutsche Welle
http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/i-imera-poy-tha-allaksei-ti-germania

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...