Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Παπαδημούλης: Το 80% των μέτρων του προγράμματος έχει υλοποιηθεί και το ΔΝΤ δεν έχει συνεισφέρει σ' αυτό ούτε ευρώ

Δηλώσεις στη γαλλικό ειδησεογραφικό δίκτυο ενημέρωσης «Mediapart» έκανε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Θέμα του άρθρου αποτέλεσε η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και το φλέγον ζήτημα του παγώματος των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, «μια αδικη και υπερβολική αποφαση που επιβληθηκε με το ζορι» όπως αναφέρει το άρθρο, το οποίο ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε να σχολιάσει, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις. Ακολουθούν οι δηλώσεις του Δημήτρη Παπαδημούλη, όπως
δημοσιεύθηκαν στο άρθρο του Mediapart:
Το πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος
Η ανακοίνωση του παγώματος των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος από τον Ολλανδό εκπρόσωπο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ήταν μια άδικη και υπερβολική κίνηση. Δεν ζητήθηκε η γνώμη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ούτε και είχαν ενημερωθεί για τις δηλώσεις στις οποίες θα προέβαινε ο Ντάισλεμπλουμ. Εξέφρασαν  μάλιστα, την έκπληξη και την αποδοκιμασία τους γι’ αυτό, τις επόμενες μέρες, με δημόσιες δηλώσεις. Θα ήθελα να επισημάνω ότι η απόφαση της 5ης Δεκεμβρίου σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη χαλάρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους έχει ληφθεί ομόφωνα.
Το πώς είναι ο δυνατόν ο Ντάισελμπλουμ να αποφασίζει εναντίον των κοινών αποφάσεων του Eurogroup, είναι μια καλή ερώτηση.  Φαντάζομαι ότι θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup… Το σημαντικό είναι ότι σήμερα όλες οι πλευρές επιδεικνύουν καλή θέληση προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος το συντομότερο δυνατόν.
Το επόμενο Eurogroup έχει προγραμματιστεί για 26 Ιανουαρίου.
Είναι προς το συμφέρον όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και των δανειστών, το να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως τότε και να τεθούν σε εφαρμογή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.  Υπάρχει ήδη αρκετή αστάθεια και ανασφάλεια στην Ευρώπη και στη γεωπολιτική ζώνη όπου βρίσκεται η Ελλάδα, το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη τώρα η Ευρώπη είναι μια νέα κρίση.
Το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους
Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση Τσίπρα και τελικά ψηφίστηκαν από την Ελληνική Βουλή, δεν έχουν καμία επίπτωση στους δημοσιονομικούς στόχους του προϋπολογισμού για το 2017-2018. Πρόκειται για ποσά που χρηματοδοτούνται από το πλεόνασμα των εισπράξεων του 2016. Μας φαίνεται δίκαιο στο τέλος του έτους, να επιστρέψουμε κάτι από το πλεόνασμα αυτό σε εκείνους τους χαμηλοσυνταξιούχους που έχουν πληγεί πιο σοβαρά από τα μέτρα λιτότητας όλα αυτά τα χρόνια. Πρόκειται για ένα «δώρο Χριστουγέννων», το οποίο φυσικά, δεν συγκρίνεται με τίποτα αναφορικά με όσα οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν περικόψει από τις συντάξεις τους τα τελευταία χρόνια.
Αυτό αναγνωρίστηκε επίσημα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με δηλώσεις του Επιτρόπου Αρμόδιου για την Οικονομική Πολιτική και το Ευρώ, Πιερ Μοσκοβισί, αλλά και από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), με δηλώσεις του Προέδρου του, Κλάους Ρέκλινγκ. Και οι δύο αναγνωρίζουν ότι το μέτρο αυτό δεν επηρεάζει τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας. Με άλλα λόγια, οι Έλληνες τήρησαν τις δεσμεύσεις τους, θα ήταν λάθος εκ μέρους των δανειστών να επιμείνουν σε μια τιμωρητική λογική.
Οι σύμμαχοι της Ελλάδας
Υπάρχει κατ’ αρχήν διαφωνία ανάμεσα στους Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γ. Ντάισελμπλουμ από τη μια, και Μισέλ Σαπέν, Πιέρ Μοσκοβισί, Μάρτιν Σουλτς και των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών από την άλλη. Οι τελευταίοι, έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι η λογική της αυστηρής μονομερούς λιτότητας προς την Ελλάδα δεν ωφελεί πλέον και ότι αυτό έχει συνέπειες και για τις πολιτικές που αφαρμόζονται στο Παρίσι, τη Ρώμη, τη Μαδρίτη και τη Λισαβόνα.
Σήμερα αυτό είναι μια αρκετά διαδεδομένη αντίληψη, την οποία ενστερνίζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όχι μόνο η Αριστερά, αλλά και οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι, ή ακόμα και κάποιοι εκπρόσωποι της κεντροδεξιάς των χωρών του Νότου.
Οι πιο συντηρητικοί ευρωπαϊκοί κύκλοι βέβαια συνεχίζουν να επιτίθενται στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την ίδια στιγμή, στους διαδρόμους των Βρυξελλών, αναγνωρίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση εφαρμόζει τα προγράμματα πιο ευσυνείδητα από τις προηγούμενες. Ξέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας δεν ευθύνονται για την κατάσταση της πτώχευσης στην οποία η ίδια η χώρα βρέθηκε, αλλά οι κυβερνήσεις του Πασόκ και της ΝΔ, και αναγνωρίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, με τεράστιο κόστος για την κοινωνία.
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σημειώνω ότι το στρατόπεδο εκείνων που υποστηρίζουν την Ελλάδα έχει παγιωθεί πρόσφατα. Καταλαβαίνουν ότι εάν η Αθήνα σέβεται τη συμφωνία, οι δανειστές θα πρέπει να τη σέβονται αντίστοιχα πολύ. Η ελληνική οικονομία έχει ανακτήσει θετική δυναμική και δημοσιονομικά αποτελέσματα καλύτερα από τις προβλέψεις και τις δεσμεύσεις της συμφωνίας του 2015.
Το πρώτο βήμα ελάφρυνσης
Τα ελληνικά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα είναι ένα πρώτο θετικό βήμα. Αλλά όχι αρκετό. Θα χρειαστούν περισσότερα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης. Το ίδιο το Eurogroup έχει αποφασίσει σχετικά. Δεν υπάρχει σοβαρός οικονομολόγος σήμερα, ο οποίος να πιστεύει ότι η ελληνική οικονομία είναι βιώσιμη μόνο με αυτά τα μέτρα. Υπάρχουν πολλά τεχνικά εργαλεία διαθέσιμα για να μειωθεί το βάρος του χρέους: χαμηλότερα επιτόκια, αναδιάταξη των αποπληρωμών, περίοδοι χάριτος… Μπορούμε να ελαφρύνουμε το βάρος των Ελλήνων, χωρίς να επηρεάστουν οι απαιτήσεις, με άλλα λόγια, χωρίς οι φορολογούμενοι να χρειαστεί να πληρώσουν παραπάνω. Πρόκειται για ένα σενάριο win–win, όπου όλοι κερδίζουν.
Οι διαφωνίες και ο ρόλος του ΔΝΤ
Αυτή η ένταση σχετικά με το «δώρο Χριστουγέννων»του Έλληνα χαμηλοσυνταξιούχου αλλά και το πάγωμα του ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά που δέχονται το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών ροών, ήταν ουσιαστικά ένα πρόσχημα για να καθυστερήσει η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος, λόγω της θέσης του ΔΝΤ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναβάλλει διαρκώς την απόφασή του σχετικά με το αν θα συμμετέχει ή όχι στο πρόγραμμα. Σύμφωνα με τα τελευταία νέα, θα πάρει αυτή την απόφαση τον Απρίλιο, όταν θα έχει ξεκινήσει η προεδρία του Τραμπ.
Είναι άδικο να πιέζεται η Ελλάδα αναλόγως με τις αμφιβολίες και αβεβαιότητες ενός θεσμού… ειδικά μετά από όσα έχει ήδη επιτύχει η Ελλάδα, σε μόλις έναμισι χρόνο: Το 80% των μέτρων που προβλέπονται στο πρόγραμμα για περίοδο τριών ετών, έχει υλοποιηθεί.  Και το ΔΝΤ δεν έχει συνεισφέρει σε αυτό ούτε ένα ευρώ.
Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει μια βαθιά διαφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και των δύο χωρών από τις οποίες κρίνεται σήμερα η τύχη της Ελλάδας, τη Γερμανία και την Ολλανδία. Το ΔΝΤ πρεσβεύει δύο θέσεις που φαίνονται δίκαια και συμμερίζονται πολλοί οικονομολόγοι: την ουσιαστική μείωση του ελληνικού χρέους και τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018. Από την πλευρά του, ο Σόιμπλε θέτει ένα κατηγορηματικό «όχι» σε αυτά τα δύο σημεία, αλλά την ίδια στιγμή θέλει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα … Όλοι αυτοί οι άνθρωποι και οι πλευρές, πρέπει να έρθουν σε συμφωνία.
Στην περίπτωση της Γερμανίας και της Ολλανδίας, όπου πραγματοποιούνται εκλογές στις 15 Μαρτίου 2017, είναι πολύ σαφές ότι η προοπτική αυτών των εθνικών εκλογών επηρεάζει τις θέσεις που λαμβάνουν οι Υπουργοί Οικονομικών τους. Δεν μπορούμε όμως να θέσουμε σε κίνδυνο το μέλλον της Ελλάδας και τη ζώνης του ευρώ, επειδή έχουν εκλογές στη χώρα τους και φοβούνται ότι ίσως χάσουν τη θέση τους! Ο φόβος του πολιτικού κόστους φέρνει το χειρότερο αποτέλεσμα για τους πολίτες. Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για τη ολοκληρωθεί το συντομότερο η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος: θα επιτρέψει στον κ. Ντάισελμπλουμ να ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία στην Ολλανδία!
http://www.topontiki.gr/article/200137/papadimoylis-80-ton-metron-toy-programmatos-ehei-ylopoiithei-kai-dnt-den-ehei

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...