Οι τιμωρητικές διαθέσεις της ευρωκρατίας με αφορμή τις παροχές – απάτη της κυβέρνησης δείχνουν με τον πιο ωμό τρόπο, το ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του «οικοπέδου» Ελλάδα
Τα έκτακτα μέτρα για καταβολή του μικρού βοηθήματος – ελεημοσύνη στους χαμηλοσυνταξιούχους και για αναστολή της κατάργησης, μόνο το 2017, των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε τρία νησιά του Αιγαίου που φιλοξενούνται πρόσφυγες, δημιούργησαν τεράστιο πρόβλημα στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές. Συσκέψεις και δηλώσεις ιθυνόντων των δανειστών έφεραν πάλι στο προσκήνιο την απειλή επιβολής
πρόσθετων τιμωρητικών μέτρων σε βάρος του λαού, απαξιωτικές προσβολές για τη χώρα και πλήρη επαναφορά των σεναρίων για έξοδο από την Ε.Ε. Στην πραγματικότητα οι δανειστές, με αφορμή τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες που όλοι αναγνωρίζουν ότι δεν θα έχουν καμιά επίπτωση στις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, επισημαίνουν εμφατικά ότι το ειδικό μνημονιακό καθεστώς που έχουν επιβάλλει στη χώρα απαγορεύει κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία που δεν έχει εκ των προτέρων εγκριθεί από το ιερατείο των δανειστών. Το μήνυμα αυτό και τα τιμωρητικά μέτρα που το συνοδεύουν αξιολογείται από τους θεσμούς σημαντικότερο από τις παροχές ψίχουλα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.
Απάτη το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους
Η ουσία του θέματος όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη είναι σύμφωνα με τη γνωστή λαϊκή έκφραση «της πλάκας» καθώς αφορά 617 εκατ. ευρώ προς τους συνταξιούχους και 50 εκατ. ευρώ για τον ΦΠΑ, σύνολο 670 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι αμελητέο συγκριτικά με την υπερφορολόγηση του λαού και τη μείωση των δαπανών, κύρια των κοινωνικών που έχει υποστεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης στο 11μηνο 2016 ο κρατικός προϋπολογισμός παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα 7,5 δισ. έναντι στόχου 3,5 δισ. ευρώ. Δεν θα αναλύσουμε εδώ το πως δημιουργήθηκε αυτό το πλεόνασμα αλλά το σημειώνουμε για να το συγκρίνουμε με το ποσό που επιστέφει η κυβέρνηση ως βοήθημα στον λαό. Τον αφαίμαξε λοιπόν κατά 4 δισ. ευρώ επιπλέον από τον αρχικό προγραμματισμό και επέλεξε να επιστρέψει μόλις 670 εκατ. δηλαδή το 16,8%!
Και για να έχουμε κάποια συγκριτικά μεγέθη, όσον αφορά την ουσία αυτής της ενίσχυσης των συνταξιούχων σημειώνουμε ότι: α) οι μειώσεις μόνο των συντάξεων αθροιστικά στα έτη 2016 και 2017 ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ και β) από αυτές τις μειώσεις τα 810 εκατ. είναι η μείωση του ΕΚΑΣ που αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους. Δηλαδή η κυβέρνηση αφαιρεί για όλα τα επόμενα χρόνια από 810 εκατ. ευρώ κατ΄ έτος από τους χαμηλοσυνταξιούχους για να τους δώσει μόνο για ένα έτος 617 εκατ. ευρώ. Και αυτή την κλοπή η κυβέρνηση της «αριστεράς» την ονομάζει «δίκαιη διανομή» για το λαό και «βοήθημα προς τους ασθενέστερους»! Το μέγεθος της κυνικότητας φαίνεται και από το γεγονός ότι ενώ ψήφισε το έκτακτο βοήθημα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους την ίδια στιγμή κυκλοφόρησε την υπουργική απόφαση για την περικοπή κατά 50% του ΕΚΑΣ για όσους το δικαιούνται το 2017 (λιγότεροι από το 2016), μέχρι την οριστική του κατάργηση.
Ο Τσίπρας αυτοκαταγγέλλεται για το «κοινωνικό μέρισμα»
Τα μέτρα αυτά, αντιγραφή των αντίστοιχων μέτρων του Σαμαρά το 2014 για τη «διανομή κοινωνικού μερίσματος» ανακοινώθηκαν με τη γνωστή «θεατρική παράσταση» διαγγέλματος από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Σημειώνουμε εδώ ότι για τα αντίστοιχα μέτρα Σαμαρά ο κ. Τσίπρας είχε πει τότε «Θεωρούμε πράξη ντροπής, πράξη καταισχύνης, πράξη ταπείνωσης του κάθε πολίτη αυτής της χώρας: Από τη μια να αρπάζουν το ψωμί από το τραπέζι εκατομμυρίων ανθρώπων. Και από την άλλη να τους πετούν κάποια ψίχουλα, για να εξαγοράσουν όπως φαντάζονται τη στήριξή τους στην ίδια πολιτική που τους έκλεψε το ψωμί κι έχει σκοπό να τους κλέψει και το τραπέζι και τις καρέκλες και το σπίτι. Αν αυτό δεν είναι ο απόλυτος πολιτικός ξεπεσμός τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους. Πρόκειται για μια πράξη βαθιά ανήθικη, που δείχνει το φόβο τους μπροστά στις κάλπες».
Κάθε ομοιότητα με τα σημερινά έργα του Α. Τσίπρα είναι απλώς συμπτωματική!!! Βέβαια μετά και από αυτή την «κωλοτούμπα» κάποιοι αισθανόμενοι ένοχοι προσπαθούν να «διορθώσουν» τα αδιόρθωτα. Έτσι είχαμε και τη δήλωση του υπουργού της κυβέρνησης Π. Κουρουπλή ο οποίος χαρακτήρισε λάθος το γεγονός ότι το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε στηρίξει το «κοινωνικό μέρισμα» Σαμαρά.
Οι δανειστές δείχνουν ποιος είναι το «αφεντικό»
Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, κυρίως αυτή που αφορά το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους, έδωσαν την ευκαιρία στους δανειστές για μία ακόμα φορά να δείξουν την πυγμή τους απέναντι στην Ελλάδα. Να επισημάνουν για μία ακόμα φορά, με τον πιο ωμό τρόπο, το ποιος παίρνει αποφάσεις για τη χώρα και το λαό, ουσιαστικά ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του «οικοπέδου» ελληνική επικράτεια.
Σε αυτό το πλαίσιο, για ένα ποσό που όπως προαναφέραμε δεν είναι άξιο λόγου να αναφερθεί, ξεκίνησαν ένα νέο γύρο πιέσεων προς την κυβέρνηση με το πρόσχημα ότι αυτά τα μέτρα δεν έχουν συμφωνηθεί και θέτουν σε κινδύνους τα αποτελέσματα της εφαρμογής του 3ου μνημονίου. Φυσικά προκύπτει το ερώτημα τι ακριβώς επιδιώκουν αφού πρόκειται για αμελητέα ποσά; Η απάντηση δίνεται μέσα από ένα σύνολο συνεδριάσεων και ανταλλαγής «χαρτιών» και απόψεων των θεσμών που καταλήγουν στο Euro Working Group (EWG) της 20.12.2016.
Όπως ισχυρίζονται, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού παραβίασε έναν από τους συμφωνημένους κανόνες του 3ου μνημονίου. Στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 12ης Ιουλίου 2015 που υπέγραψε ο Α. Τσίπρας μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται και ο όρος «Η κυβέρνηση οφείλει να διαβουλεύεται και να συμφωνεί με τους θεσμούς όσον αφορά όλα τα νομοσχέδια στους σχετικούς τομείς, αρκετό χρόνο πριν από την υποβολή τους σε δημόσια διαβούλευση ή στη Βουλή.»
Η κυβέρνηση κατά καιρούς προσπάθησε να αγνοήσει τους δανειστές όμως αυτοί με τις άμεσες αντιδράσεις τους την επανέφεραν στο δικό τους δρόμο. Αρκεί να θυμηθούμε τι έγινε με το «παράλληλο πρόγραμμα» τον Δεκέμβριο 2015, τη δικαστική παραπομπή του κ. Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ για το «φουσκωμένο» έλλειμμα του 2009 κ.ά. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις αποδείκνυαν οι μεν δανειστές το ποιος είναι το «αφεντικό» και η κυβέρνηση το μέγεθος της εθελοδουλίας της. Σε αυτό το γαϊτανάκι, όπου το «ποντίκι» (κυβέρνηση) προχωρά σε λεονταρισμούς για να επανέλθει στα μέτρα του μετά τον βρυχηθμό του λιονταριού, ξαναμπήκε η κυβέρνηση με το διάγγελμα του πρωθυπουργού.
Οι αντιδράσεις των θεσμών στις εξαγγελίες ήταν ταχύτατες. Πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την «ελάφρυνση» του χρέους και απειλές για περαιτέρω ενέργειες. Αφού αποφασίστηκε το άμεσο πάγωμα των μέτρων για το χρέος ξεκίνησε ο εξονυχιστικός έλεγχος των εξαγγελιών που κατέληξε σε ένα κείμενο το οποίο παρουσιάστηκε στο EWG της 20.12.2016. Από το κείμενο προκύπτει το προφανές, ότι τα μέτρα δεν επηρεάζουν τα αποτελέσματα του 3ου μνημονίου. Αυτό όμως δεν εμποδίζει τους δανειστές-δυνάστες του λαού να δημιουργούν σενάρια στο μυαλό τους και να εκβιάζουν για νέες παραχωρήσεις. Έτσι το EWG δεν έλαβε καμία απόφαση αλλά επέστρεψε το θέμα στην κυβέρνηση απαιτώντας μία ακόμα «δήλωση μετανοίας».
Ειδικότερα αν και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης δήλωσε ότι η παροχή προς τους συνταξιούχους αφορά μόνο το 2016, ζήτησαν από την κυβέρνηση γραπτή δήλωση ότι το βοήθημα προς τους συνταξιούχους θα δοθεί εφάπαξ και δεν θα είναι επαναλαμβανόμενη παροχή. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητηθεί να συμπεριληφθεί στη δήλωση η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει ισοδύναμα μέτρα μείωσης αντίστοιχων δαπανών (συντάξεων και των κοινωνικών παροχών) στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι δεν θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι! Και αφού γίνουν αυτά, δηλώνοντας για μία ακόμα φορά η κυβέρνηση υποταγή, αυτοί θα λάβουν την απόφαση να ξεκινήσει η διαδικασία εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων «ελάφρυνσης» του χρέους, που όπως αποδείξαμε σε σχετικό άρθρο στις 10/12/2016 επί της ουσίας δεν το ελαφρύνουν αλλά ετοιμάζουν τον δρόμο για συνεχή μνημόνια μέχρι το 2060.
https://eleutheriellada.wordpress.com/2016/12/28/%CE%BF%CE%B9-%CE%B4%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%B5%CF%8D%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BB%CE%B5/#more-85371
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου