Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Για ένα Ενωμένο Κέντρο ως την άνοιξη του 2017

Ο κύβος ερρίφθη. Μεταξύ γαλοπούλας, μελομακάρονου και χριστουγεννιάτικων ευχών οριστικοποιήθηκε η συμφωνία των πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ (Αννας Διαμαντοπούλου, Γιώργου Φλωρίδη, Γιάννη Ραγκούση ) και στελεχών από το ευρύτερο Κέντρο (Γιάννης Μεϊμάρογλου, Γιάννης Δατσέρης) για την ανάληψη πρωτοβουλίας με στόχο να συγκροτηθεί νέο ενιαίο κόμμα απ’ όλο το φάσμα του ενδιάμεσου χώρου. Συμμέτοχοι εμφανίζονται, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και των μαζικών κινημάτων, άνθρωποι από τον επιχειρηματικό
κόσμο αλλά και πολίτες που οδηγήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην αποστράτευση και την αποχή.
Ήδη συγκεντρώνονται υπογραφές σ’ όλη την Ελλάδα. Θα ακολουθήσει έκκληση -με πολιτικό και προγραμματικό περιεχόμενο- για συμμετοχή στο εγχείρημα όλων των πολιτικών δυνάμεων του χώρου αλλά και ανεξάρτητων προοδευτικών προσωπικοτήτων, με στόχο να οδηγηθεί το εγχείρημα, ως το τέλος της Άνοιξης του ’17, μέσα από μια συντακτική συνέλευση, όπως την περιγράφουν, σε ανοιχτή εκλογή αρχηγού από τη βάση και σε ιδρυτικό συνέδριο που θα πάρει τις καταστατικές και πολιτικές αποφάσεις και θα εκλέξει τα καθοδηγητικά του όργανα.
Η διαδικασία που προκρίνεται περιλαμβάνει εντός του Ιανουαρίου δημόσιες εκδηλώσεις – συζητήσεις σε πέντε πόλεις  (Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Πάτρα, Λάρισα και Αθήνα) με σκοπό να μεταφερθεί πανελλαδικά το μήνυμα και οι στόχοι της πρωτοβουλίας αλλά και να διευρυνθεί η πολιτική και κοινωνική της απήχηση και συμμετοχή.
Βασική εκτίμηση αποτελεί ότι η επιταχυνόμενη κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ φέρνει και το τέλος της αλλοπρόσαλλης διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που παραπαίουν μεταξύ της πλήρους συμμόρφωσης «προς τας υποδείξεις» και της ηρωικής εξόδου. Επίσης το γεγονός ότι δεν θα πρέπει να ακολουθήσει μια αυτοδύναμη και ανεξέλεγκτη ανάληψη της εξουσίας από τη ΝΔ καθώς το σημερινό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει πείσει ότι έχει διάθεση για τις σημαντικές και ευρείες μεταρρυθμιστικές αλλαγές που απαιτούνται στη χώρα ώστε να εξαλειφθούν οι παθογένειες και αιτίες που οδήγησαν στην κρίση και τα Μνημόνια.
Στις πυκνές και ενδελεχείς συζητήσεις των τελευταίων μηνών επισημάνθηκε η αδυναμία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να εκφράσει το σύνολο του ενδιάμεσου χώρου καθώς και η απίσχανση του Ποταμιού που προδιαγράφει αβέβαιο το μέλλον του. Έχουν πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών του εγχειρήματος και των λαθών που έγιναν για να μην επαναληφθούν. Γι’ αυτό το λόγο, λένε, η πρωτοβουλία δεν θα είναι μια απλή έκκληση σε διάλογο πολιτικών δυνάμεων, ούτε πρόταση συγκρότησης ομοσπονδίας κομμάτων, όπως θεωρούν ότι είναι το νόημα της διαδικασίας που προτείνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Θα είναι, όπως τονίζουν, πρωτοβουλία συγκρότησης νέου προοδευτικού κόμματος εξαρχής .
Πρόκειται λοιπόν να απευθυνθούν ανοιχτά στις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού, της ΔΗΜΑΡ, του ΚΙΔΗΣΟ, όλων των προοδευτικών κινήσεων και κινημάτων. Η συγκρότηση του νέου κόμματος, υποστηρίζουν, δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση την απαξίωση κομμάτων και πολιτικών. Ο καθένας έχει την ιστορία του και τη συμμετοχή του στα πολιτικά πράγματα του τόπου.
Με κάθε ευκαιρία οι συμμετέχοντες τονίζουν την ενωτική στόχευση του εγχειρήματός τους επικαλούμενοι την ανάγκη υπέρβασης των αντινομιών και της πολυδιάσπασης του χώρου. Σημεία προβληματισμού για τους έχοντες την πρωτοβουλία είναι η οικονομική στήριξη του εγχειρήματος, η μαζική οργανωτική του δομή σε πανελλαδικό επίπεδο και, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τις υπόλοιπα κόμματα και κινήσεις του χώρου, η πρόκληση της εκλογικής δοκιμασίας, καθώς το ποσοστό εισόδου στη Βουλή, το 3%, ισοδυναμεί με 180.00-200.000 ψήφους.
Σημείο κλειδί αποτελεί το πώς θα  διαμορφωθούν οι σχέσεις με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη που έχει ανακοινώσει την εκπόνηση του δικού της οδικού χάρτη για ιδρυτικό συνέδριο ενιαίου κομματικού φορέα εντός του 2017. Αν δηλαδή θα βρεθούν σημεία επαφής και κοινής πορείας και, κυρίως, ποια θα είναι η σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.
«Εμείς δεν θέλουμε η προοδευτική παράταξη να υποκαταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουμε να τον αντικαταστήσει. Γι αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν εκλογές για να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Για το μετά, οδηγός μας θα είναι η δική μας πολιτική και προγραμματική πλατφόρμα», επισημαίνει  ένας από τους πρωτεργάτες της κίνησης δημιουργίας του νέου κόμματος.
Παράγοντες πάντως  με γνώση και εμπειρία για την κατάσταση στην ευρύτερη Κεντροαριστερά θεωρούν ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να αναζωπυρωθούν και να κυριαρχήσουν οι προσωπικές αντιπαραθέσεις, υπονομεύοντας καθοριστικά την ανασυγκρότηση και οριοθέτηση  της από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.
http://www.protagon.gr/epikairotita/pro-twn-pylwn-i-eksaggelia-gia-neo-komma-sto-kentrodeksio-xwro-44341310125

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...