Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος
Τελευταίες οδηγίες και μάλιστα σε αυστηρό ύφος έδωσε ο Αντώνης Σαμαράς στους υπουργούς που θα βρεθούν σε δύο ημέρες από σήμερα στο Παρίσι.
Πληροφορίες του newpost αναφέρουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την ομάδα που θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις ενώ λίγο πριν αναχωρήσει για την έκτακτη σύνοδο είχε ακόμη μια συνεργασία μαζί τους.
Δύο άξονες είχαν οι οδηγίες του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς. Η αφορά στην ίδια την διαβούλευση και η άλλη στο επικοινωνιακό κομμάτι της διαχείρισης όλης της διαδικασίας.
Τα ζητήματα που είναι ανοιχτά θα κλείσουν βήμα βήμα με γνώμονα την μη ανοχή των πολιτών στη
συνέχιση των πολλών φόρων, είπε ο πρωθυπουργός στους υπουργούς του δίνοντας έτσι ευθέως το μήνυμα ότι στο Παρίσι πρέπει να τεθεί θέμα φοροελαφρύνσεων.
Το βάρος αυτού του αιτήματος πέφτει στον υπουργό οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη που θα ζητήσει από τους εκπροσώπους των δανειστών να εγκρίνουν τις φοροελαφρύνσεις που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση. Επιπλέον ο υπουργός Οικονομικών θα συζητήσει εκτενώς τα μεγέθη του προσχεδίου του προϋπολογισμού και θα ζητήσει την έγκρισή τους έτσι ώστε η χώρα να μπορέσει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα.
Η κυβέρνηση μέσω των δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών έκανε το μήνυμα αυτό προς την τρόικα ακόμη πιο σαφές αφού ο Γκίκας Χαρδούβελης σε όλους τους τόνους τονίζει ότι αν η τρόικα ζητήσει νέα μέτρα λιτότητας θα υπονομεύσει ευθέως την οικονομική ανάκαμψη.
Βασικό επιχείρημα του τσάρου της ελληνικής οικονομίας για να δικαιολογήσει το γεγονός ότι η τρόικα αποκλείεται να ζητήσει επιπλέον μέτρα είναι το γεγονός ότι οι δανειστές έχουν κίνητρο να μας επιτρέψουν να αφήσουμε την οικονομία να ανασάνει γιατί έτσι θα μπορέσει η χώρα να εξυπηρετήσει καλύτερα το χρέος της κάτι που συμφέρει και τους ίδιους.
Δεύτερη και ιδιαιτέρως αυστηρή εντολή του πρωθυπουργού καθώς παλαιότερα «έχει καεί η γούνα μας» έλεγε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος είναι οι χαμηλοί τόνοι από όλους. Θριαμβολογίες δεν υπάρχουν ξεκαθάρισε το ίδιο στέλεχος στο newpost και από το Παρίσι δηλώσεις θα κάνει μόνο ο Γκίκας Χαρδούβελης κάτι που ακόμη δεν είναι και σίγουρο.
Μετά την αποτίμηση της Πέμπτης ο πρωθυπουργός θα ενημερωθεί από τον υπουργό οικονομικών και την έκβαση της διαπραγμάτευσης θα την ανακοινώσει ο ίδιος από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στους παραγωγικούς φορείς της συμπρωτεύουσας θα αναφερθεί εκτενώς στο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης ενώ αποκλειστικές πληροφορίες του newpost αναφέρουν ότι στην ομιλία του θα υπάρχει η φράση «η τρόικα αναχωρεί οριστικά από την Ελλάδα στο τέλος του έτους».
http://newpost.gr/