Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Κομισιόν: Το ελληνικό δημόσιο είναι o μεγαλύτερος οφειλέτης της Ευρώπης -Βέλη από την Μπακογιάννη

Κομισιόν: Το ελληνικό δημόσιο είναι o μεγαλύτερος οφειλέτης της Ευρώπης -Βέλη από την Μπακογιάννη Μπορούν να το πιστοποιήσουν όσοι ιδιώτες κάνουν δουλειές με το Δημόσιο. Θα πρέπει να έχουν ιώβεια υπομονή για να πάρουν τα χρήματα που τους οφείλονται. Αυτή την κατάσταση σκιαγραφεί πλήρως και μια πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν όπου κατατάσσει το ελληνικό Δημόσιο στην κορυφή των μπαταχτσήδων.
Μάλιστα η «πρωτιά» είναι διπλή, καθώς η έκθεση αναφέρεται στην καθυστέρηση εξόφλησης οφειλών προς ιδιώτες καθώς και στο ύψος των οφειλών αυτών σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ καταγράφει νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία το κρατικό «φέσι» προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις άγγιξε το 2013 τα 350 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση της διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ύψος της οφειλής των 350 εκατ. ευρώ (0,9% του ΑΕΠ) είναι το μεγαλύτερο πανευρωπαϊκά ενώ ακολουθεί η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία. Το μικρότερο εκτιμώμενο κόστος καθυστέρησης πληρωμών το κατέχει η Φινλανδία (0,005% του ΑΕΠ).
Επίσης μεγαλύτερη από κάθε άλλο κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι και η καθυστέρηση στην εξόφληση των οφειλών: 114 ημέρες κατά μέσο όρο.
Δεύτερη έρχεται η Ιταλία, όπου η καθυστέρηση κυμαίνεται στις 90 ημέρες ενώ στην πιο συνεπή χώρα της Ευρώπης (Γερμανία), η εξόφληση γίνεται μέσα σε λιγότερο από 20 ημέρες, ένας αριθμός που μάλιστα μειώνεται σταδιακά με το πέρασμα των χρόνων. Να σημειωθεί ότι πλέον στην ΕΕ ισχύει το όριο των 60 ημερών, κάτι που έχει θεσμοθετηθεί και στην Ελλάδα.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, ο χρόνος αυτός αποπληρωμής των οφειλών του ελληνικού δημοσίου προς τους ιδιώτες διπλασιάστηκε από το 2008, γεγονός που αποδίδεται στην κρίση, καθώς και στην έλλειψη ρευστότητας.
Βέλη από την Ντόρα Μπακογιάννη
Τα «βέλη» της εκτόξευσε η πρώην υπουργός της ΝΔ κυρία Ντόρα Μπακογιάννη κατά της κυβέρνησης με αφορμή τις τραγικές καθυστερήσεις στις αποπληρωμές υποχρεώσεων του Δημοσίου.
Η κυρία Μπακογιάννη σε ερώτησή της προς τους υπουργούς Οικονομικών κ. Γκ. Χαρδούβελη και Ανάπτυξης κ. Ν. Δένδια, επισημαίνει ότι το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει «αποτελεί κενό γράμμα» καθώς δεν υλοποιείται η σχετική νομοθετική πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία στις εμπορικές συναλλαγές με επιχειρήσεις για αγαθά ή υπηρεσίες, στις οποίες ο οφειλέτης είναι δημόσια αρχή, η προθεσμία πληρωμής δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 30 ημέρες από την ημερομηνία παραλαβής από τον οφειλέτη του τιμολογίου.
Μάλιστα προβλέπεται ότι η προθεσμία αυτή μπορεί να παραταθεί έως και 60 ημέρες εάν αυτό συμφωνηθεί και τεκμηριωθεί ρητά στο πλαίσιο της σύμβασης, ωστόσο, από τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι κοινωνικοί εταίροι, προκύπτει ότι ο νόμος καταστρατηγείται συστηματικά από το δημόσιο, κάτι που έχει οδηγήσει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε ταμειακή ασφυξία.
Εξόντωση των επιχειρήσεων
Σύμφωνα δε με τα στοιχεία της Κομισιόν, το Ελληνικό Δημόσιο έχει φτάσει να καταβάλλει τις πληρωμές εντός 155 ημερών. «Με τον τρόπο αυτό μετά την ακραία και εκτός λογικής υπερφορολόγηση που εξοντώνει τις ελληνικές επιχειρήσεις και τους Έλληνες φορολογουμένους, το δημόσιο συμβάλλει ακόμη περισσότερο στη μείωση της ρευστότητας στην αγορά», επισημαίνει η κυρία Μπακογιάννη, υπογραμμίζοντας ότι «ο περιορισμός της ρευστότητας αναδεικνύεται σε άλυτο πρόβλημα για τις επιχειρήσεις».
Όπως αναφέρει «το τραπεζικό σύστημα συνεχίζει να είναι επί της ουσίας κλειστό και ανύπαρκτο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι πολίτες, κάτω από το βάρος των υποχρεώσεών τους και την μείωση των εισοδημάτων τους έχουν περιορίσει την κατανάλωση». Και ασκεί κριτική στο κράτος καθώς «αδυνατεί να δημιουργήσει το πλαίσιο έγκαιρης εκταμίευσης των κοινοτικών επιχορηγήσεων οι οποίες δίνονται για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Μάλιστα χαρακτηρίζει ειρωνεία το γεγονός ότι πέρα από τον σχετικό νόμο που ψηφίστηκε το 2013 (πρόκειται για προσαρμογή Κοινοτικής Οδηγίας του 2011), η έγκαιρη πληρωμή των υποχρεώσεων και η μη περαιτέρω συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών, «την οποία το κράτος ξεχνάει να τηρήσει», αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση! Έτσι, η βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ ζητεί να μάθει από τους υπουργούς ποιο είναι το ύψος των οφειλών τακτικών και ληξιπρόθεσμων των δημοσίων φορέων προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και ποιο είναι το ύψος των καθυστερήσεων που αφορά στην επιστροφή ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και κυρίως σε εξαγωγικές επιχειρήσεις.
http://www.iefimerida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψηφιακό το κομματικό κράτος

Το «σαρανταενατακατό» είναι ένα από τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μια μεγάλη παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία. Το σχεδόν 41% ...