Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Φεύγουν (;) και δαγκώνουν τα αρπακτικά του ΔΝΤ!

Φεύγουν (;) και δαγκώνουν τα αρπακτικά του ΔΝΤ!
Κατασχέσεις ακόμα και για χρέη κάτω από τα 5.000 ευρώ ζητεί το ΔΝΤ να πραγματοποιήσει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Σε έκθεση που έχει ετοιμάσει ο «τοποτηρητής» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία της Κοινωνικής Ασφάλισης στην Ελλάδα Πάτρικ Ντε Μετς, εκφράζεται η άποψη ότι το εγχείρημα με την εφαρμογή των ρυθμίσεων «Νέα Αρχή» και «Πάγια» έχει πρακτικά αποτύχει. Το ΔΝΤ θεωρεί ότι είναι αποτυχία για χρέη 10,5 δισ. ευρώ, που διαχειρίζεται το ΚΕΑΟ, να έχουν εισπραχθεί έως τον Ιούνιο 117.000.000 ευρώ, έχοντας θέσεις χαμηλό στόχο τα 100.000.000 ευρώ. Επίσης, εκφράζονται επιφυλάξεις για τις μεθόδους είσπραξης που ακολουθούνται, αφού έως τώρα έχουν
πραγματοποιηθεί οι απαιτούμενες ενέργειες μόνο για το 42,5% των οφειλετών.

Την ίδια στιγμή το ΔΝΤ ζητεί περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών για δέσμευση μισθών σε οφειλέτες ασφαλισμένους του ΟΓΑ, του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ.
Το ΔΝΤ και ο κ. Ντε Μετς προσωπικά θεωρούν το ΚΕΑΟ μεγάλο «στοίχημα», καθώς εκείνοι επέβαλαν τη λειτουργία του. Διαφωνούν όμως με το γεγονός ότι το κέντρο έχει υποστελεχωθεί και ζητούν την πρόσληψη 250 υπαλλήλων. Επίσης, ζητούν επανεξέταση εγκυκλίων του ΙΚΑ, που δίνουν υπό προϋποθέσεις τη δυνατότητα υπαγωγής σε παλαιότερες ρυθμίσεις με ευνοϊκότερους όρους. Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ, λίγες ημέρες πριν επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα για έναν νέο κύκλο σκληρών διαπραγματεύσεων, επιμένουν στην έκθεση που έχουν ετοιμάσει για την εισαγωγή μέχρι και εισπρακτικών εταιριών, ακόμα και για χρέη κάτω από τα 5.000 ευρώ.

Η πρόθεση του ΚΕΑΟ έως τώρα είναι να αποστέλλονται ειδοποιητήρια στους οφειλέτες, αλλά να μην ενεργοποιείται η διαδικασία των κατασχέσεων για χρέη κάτω των 60.000 ευρώ. Το ΔΝΤ διαφωνεί με αυτή την πρακτική και ζητεί να εφαρμοστούν χωρίς εξαιρέσεις όσα έχουν θεσμοθετηθεί με νόμους, δηλαδή να προχωρά η διαδικασία κατασχέσεων για όλα τα ποσά που οφείλονται προς τα Ταμεία.
Οι πιέσεις που ασκεί το ΔΝΤ προς την κυβέρνηση εστιάζονται και στη δημιουργία ακόμη ενός νομοθετήματος που θα διαχωρίζει τις οφειλές προς τα Ταμεία σε εισπράξιμες και μη. Μάλιστα, στην έκθεση του κ. Ντε Μετς γίνεται λόγος για τον ΟΑΕΕ, όπου οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ ανεβάζουν το χρέος από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών στα 9,2 δισ. ευρώ, και τονίζεται ότι η πιθανότητα είσπραξης γι' αυτές τις οφειλές είναι τουλάχιστον ασαφής.

«Eλληνική έφεση για τις άγριες επιδοτήσεις»

Αίτηση αναστολής κατέθεσε την Παρασκευή η κυβέρνηση κατά της απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ), με την οποία ορίζεται ότι οι Ελληνες αγρότες θα πρέπει να επιστρέψουν έντοκα τις επιδοτήσεις που έλαβαν (387.400.000 ευρώ) την περίοδο 2008-2009, γνωστές και ως «πακέτο Χατζηγάκη», από το όνομα του τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Παράλληλα, αναμένεται ακόμη και εντός της εβδομάδας να κατατεθούν και ασφαλιστικά μέτρα, ώστε να «παγώσει» η εφαρμογή της απόφασης. Το συγκεκριμένο ποσό μαζί με την αποκατάσταση των μισθών των στρατιωτικών αποτελούν δύο μεγάλα βάρη για τον Προϋπολογισμό του 2015.

Οπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Καρασμάνης, σε συνάντηση με δημοσιογράφους, υπάρχουν προτάσεις το ποσό να επιστραφεί από το «ροκάνισμα» των ενισχύσεων του de minimis, που ανέρχονται σε περίπου
 http://www.dimokratianews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σκληρές αλήθειες: Για αυτό αξίζουν οι εξοπλισμοί και οι συμμαχίες

Οι «προπονητές της εξέδρας» ήταν το Σάββατο με το Ιράν. Οπαδικά. Το διαπιστώσαμε στον κύκλο μας, το είδαμε στα social media. Την ώρα που εκτ...