Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ, αλλά με «πρωτιά» στην αδιευκρίνιστη ψήφο

Τι δείχνουν δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον Κυριακάτικο Τύπο. Προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ, αλλά με μεγάλα ποσοστά αδιευκρίνιστης ψήφου
Θολό παραμένει το σκηνικό σε ό,τι έχει να κάνει με τη δυναμικότητα των κομμάτων, όπως αυτό διαμορφώνεται από τις δημοσκοπήσεις. Στον Κυριακάτικο Τύπο δημοσιεύονται τρεις νέες έρευνες από τις οποίες, ωστόσο, για άλλη μια φορά η κατάσταση δεν ξεκαθαρίζει. Αυτό το οποίο επιβεβαιώνεται είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προβάδισμα έναντι της Νέας Δημοκρατίας, όμως το προβάδισμα αυτό είναι πολύ εύθραυστο λόγω των μεγάλων ποσοστών της αδιευκρίνιστης ψήφου. Αναλυτικά:

ALCO
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της ALCO για το «Πρώτο Θέμα» τα ποσοστά των κομμάτων έχουν ως εξής:
ΣΥΡΙΖΑ 26%

ΝΔ 22,2%
Χρυσή Αυγή 6,2%
ΚΚΕ 4,4%
ΠΑΣΟΚ 4,3%
Το Ποτάμι 4,3%
ΑΝΕΛ 3,1%
ΔΗΜΑΡ 1,7%
ΛΑΟΣ 1,1%
Οικολόγοι 1%
Το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει τις 3.8 ποσοστιαίες μονάδες, όμως το σύνολο των ποσοστών των κομμάτων φτάνει το 70%, που σημαίνει ότι υπάρχει ένα 30% το οποίο είναι είτε άλλο κόμμα, είτε λευκό / άκυρο, είτε αναποφάσιστοι.
Από τα ποσοστά αυτά προκύπτει όμως και ένα πολύ μεγάλο προβάδισμα που έχουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ έναντι των υπόλοιπων κομμάτων. Στο πρόσφατο παρελθόν, άλλες δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ έχουν αποσπαστεί δημοσκοπικά από τα άλλα κόμματα, αλλά η διαφορά δεν ήταν τέτοιου επιπέδου. Στην έρευνα της ALCO, αντίθετα, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ λαμβάνουν ποσοστά άνω του 22%, την ώρα που τα υπόλοιπα κόμματα είναι από το 6,2% και κάτω και όλα αυτά παρά το μεγάλο ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου. 
Σημειώνεται ακόμη ότι στη δημοσκόπηση της Alcο, 33,5% των ερωτηθέντων θεωρούν τον Αντώνη Σαμαρά πιο αξιόπιστο, ενώ 32,5% τον Αλέξη Τσίπρα.

MRB
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB για τη Real News, τα ποσοστά έχουν ως εξής:
ΣΥΡΙΖΑ 23,6%
ΝΔ 19,9%
Χρυσή Αυγή 6,7%
Το Ποτάμι 5,6%
ΚΚΕ 5,1%
Ελιά 4,2%
ΑΝΕΛ 3,2%,
ΔΗΜΑΡ 1%
Και σε αυτή τη δημοσκόπηση η εικόνα είναι επί της ουσίας η ίδια. Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 3,7 ποσοστιαίες μονάδες έναντι της ΝΔ, αλλά και πάλι η κατάσταση είναι ρευστή, καθώς το σύνολο των ποσοστών των κομμάτων φτάνει το 69,3%. Αυτό το οποίο προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση είναι το ποσοστό της ΔΗΜΑΡ η οποία καταφέρνει μετά βίας να συγκεντρώσει μια ποσοστιαία μονάδα, ενώ αρκετά δυναμικά μοιάζει να κινείται το Ποτάμι, το οποίο εμφανίζεται ως τέταρτο κόμμα με ποσοστό καλύτερο τόσο από το ΚΚΕ όσο και από την Ελιά!
Τέλος, σύμφωνα με την MRB το 26,6% διατηρεί ευνοϊκή γνώμη για τον Αντώνη Σαμαρά, έναντι 26,2% για τον Αλέξη Τσίπρα.

Rass
Σε δημοσκόπηση της Rass για τo Παρόν, τα ποσοστά έχουν εως εξής:
ΣΥΡΙΖΑ 25,8%
ΝΔ 22%
Χρυσή Αυγή 6,7%
ΚΚΕ 5,5%
Ποτάμι 4,7%
ΠΑΣΟΚ 4,2%
ΑΝΕΛ 3,2%
ΛΑΟΣ 1,3%
ΔΗΜΑΡ 1%
Το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ φτάνει τις 3,8 ποσοστιαίες μονάδες σύμφωνα με τη Rass. Ωστόσο και πάλι η κατάσταση μπορεί να ανατραπεί πλήρως, καθώς το σύνολο των ποσοστών των κομμάτων φτάνει το 74,4%. Και από αυτή τη δημοσκόπηση, πάντωςμ επιβεβαιώνεται η καθίζηση της Δημοκρατικής Αριστεράς, η οποία συγκεντρώνει ποσοστό μόλις 1%. 
http://www.eklogika.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά μ...