Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Μορίντ Μαγκουάιρ: Να αποστρατιωτικοποιήσουμε τη σκέψη μας

Ισχυρότατα μηνύματα εξέπεμψε η Ιρλανδή αγωνίστρια της ειρήνης Μορίντ Μαγκουάιρ (Νόμπελ Ειρήνης 1976), επισκεπτόμενη την Αθήνα από τις 20 έως 23 Σεπτεμβρίου 2014.


Το πρώτο μήνυμα ήταν μήνυμα αισιόδοξο. «Οι αγώνες για την ειρήνη - είπε - φέρνουν αποτελέσματα, ο αφοπλισμός είναι δυνατός». Την άποψη της αυτή τεκμηρίωσε με συγκεκριμένα παραδείγματα μέσα κι από τις δικές της εμπειρίες.

Μίλησε για τα αποτελέσματα των φιλειρηνικών αγώνων στην Β. Ιρλανδία, από το 1976, όταν η ίδια εντάχθηκε στο κίνημα ειρήνης και κατά της βίας, ύστερα από μια οικογενειακή τραγωδία. Η Β. Ιρλανδία βρισκόταν τότε στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου και λίγα χρόνια αργότερα το κίνημα των
ενεργών πολιτών έβαλε τη σφραγίδα του στην ειρηνευτική διαδικασία, που βρίσκεται σε εξέλιξη και ακόμα διαρκεί.

Μίλησε επίσης, η Ιρλανδή Νομπελίστρια ειρήνης, για τους μεγάλους αντιπυρηνικούς αγώνες στην Ευρώπη, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, οι οποίοι κορυφώθηκαν με τη μεγάλη φιλειρηνική νίκη της υπογραφής συμφωνίας των ΗΠΑ – ΕΣΣΔ για την απόσυρση και καταστροφή των πυραύλων μέσου βεληνεκούς.

Αναφέρθηκε ακόμα στο γεγονός ότι μια διεθνής στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, με συμμετοχή των ΗΠΑ – Βρετανίας- Γαλλίας απετράπη πριν ένα χρόνο, λόγω της κινητοποίησης της ευρωπαϊκής και αμερικανικής κοινής γνώμης, επισήμανση που έκανε και ο Αλέξης Τσίπρας κατά την συνάντηση που είχε με την Μαγκουάιρ.

Το δεύτερο μήνυμα ήταν μήνυμα εγρήγορσης μπροστά στις μεγάλες σύγχρονες απειλές κατά της ειρήνης, ιδιαίτερα στην Ουκρανία και στη Μ. Ανατολή. Προειδοποίησε για τον κίνδυνο ακόμα κι ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου.

Το τρίτο μήνυμα ήταν η επισήμανση του αρνητικού ρόλου που παίζουν τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ, προετοιμάζοντας την κοινή γνώμη να αποδεχθεί το αναπόφευκτο των πολέμων των ισχυρών της Γης. Χρησιμοποίησε στο σημείο αυτό η Μαγκουάιρ τον όρο «fearology», δηλαδή «φοβολογία», για να χαρακτηρίσει την στάση των «βαρόνων του τύπου» (που υπάρχουν και στην χώρα μας).

Το τέταρτο μήνυμα ήταν η σαφής καταδίκη και αντίθεση στον μιλιταρισμό, που παίρνει πολλές μορφές, ριζώνει και στην σκέψη των ανθρώπων. Γι’ αυτό μίλησε για αποστρατιωκοποίηση όχι μόνο των κρατών, αλλά και της πολιτικής σκέψης, συνδέοντας τον στόχο αυτό με την δημιουργία μιας Κουλτούρας Ειρήνης με όπλα την Παιδεία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. «Ο μιλιταρισμός – τόνισε- τροφοδοτεί και τον φασισμό, αποτελεί βασικό συστατικό του». Άρα, οι αντιστάσεις στον μιλιταρισμό και στον φασισμό αποτελούν δυο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Το πέμπτο και τελευταίο μήνυμα – αλλά όχι και τελευταίο σε σημασία- ήταν ότι η Ελλάδα, που βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, μπορεί να αναλάβει σημαντικές φιλειρηνικές πρωτοβουλίες, αναβαθμίζοντας έτσι την διεθνή της θέση και ρόλο, προς όφελος και των εθνικών της θεμάτων, διαπίστωση που βρήκε απόλυτα σύμφωνο και τον Αλέξη Τσίπρα και πολλούς άλλους συνομιλητές της Μορίντ Μαγκουάιρ. Στο πνεύμα αυτό, η Ιρλανδή Νομπελίστρια Ειρήνης πρότεινε στον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Άκη Γεροντόπουλο όπως μεταφέρει στον προϊστάμενό του Υπουργό Εξωτερικών την ιδέα ανάληψης πρωτοβουλίας από την Ελλάδα για την σύγκληση στην Αθήνα διεθνούς διάσκεψης ειρήνης για την Συρία.

Η επίσκεψη της Μορίντ Μαγκουάιρ στην χώρα μας, ύστερα από πρόσκληση του ΠΑΔΟΠ, μας έκανε όλους σοφότερους και πλουσιότερους σε ιδέες. Οι συναντήσεις με την εξαιρετικής απλότητας και ταπεινότητας Ιρλανδή συναγωνίστρια μας αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης και δύναμης.
http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...