Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Δύο ενδεχόμενα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους διατυπώνουν οι αναλυτές της Deutsche Bank.



 Υποστηρίζουν επίσης ότι υπάρχει αβεβαιότητα ως προς την τύχη του ελληνικού προγράμματος, η οποία θα συνεχιστεί ενδεχομένως και στις αρχές του 2015.
Ειδικότερα:
1) Οι διαπραγματεύσεις να καταλήξουν σε ένα πακέτο, υπό αυστηρούς όρους, που θα περιλαμβάνει την αναδιάρθρωση του χρέους προς τον επίσημο τομέα, τη σταδιακή απελευθέρωση των κεφαλαίων του ΤΧΣ και των υπόλοιπων κερδών που έχει βγάλει η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα και την πιθανή προσφυγή σε μια νέα γραμμή πίστωσης από τον EMS. Όλα αυτά, όμως, θα δοθούν μόνο στην περίπτωση που η τρόικα διαπιστώσει ένα θετικό πολιτικό αποτέλεσμα μέσα στο πρώτο τρίμηνο.
2) Η εναλλακτική θέλει την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος να καθυστερεί για μετά την εκλογή Προέδρου. Αυτό σημαίνει, ωστόσο, ότι το ελληνικό κράτος θα “στριμωχτεί” έντονα κατά τους χειμερινούς μήνες,
καθώς από το Νοέμβριο έως το Μάρτιο καλείται να αποπληρώσει πάνω από 4 δισ. ευρώ δανείων του ΔΝΤ.
Οι αναλυτές της Deutsche Bank εκτιμούν ότι στο μεσοδιάστημα η κυβέρνηση θα θελήσει να διατηρήσει μία ρητορική περί καθαρής εξόδου από το πρόγραμμα εν όψει της εκλογής Προέδρου. Έτσι, η Ελλάδα θα μείνει σε ένα κενό αβεβαιότητας έως το πρώτο τρίμηνο του έτους, χωρίς μία ξεκάθαρη εικόνα ως προς τη μορφή ενός πιθανού νέου προγράμματος, έως ότου κλείσει το θέμα του Προέδρου.
Ανεξαρτήτως του τελικού αποτελέσματος, ο οίκος επισημαίνει ότι υπάρχουν και καλά νέα, αφού η ρευστότητα του δημοσίου φαίνεται άνετη έως τα τέλη του έτους, δίνοντας στην κυβέρνηση πίστωση χρόνου για να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις.
Η Deutsche Bank αναφέρεται και στα ανοικτά μέτωπα στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-τρόικας:
1) Το χρηματοδοτικό κενό για το 2015-2016, το οποίο υπολογίζεται περίπου στα 12 δισ. ευρώ, εάν η Ελλάδα συνεχίσει να λαμβάνει τα δάνεια διάσωσης του ΔΝΤ, από τα οποία έχουν απομείνει 12 δισ. ευρώ.
2) Το δημοσιονομικό κενό του 2015, το οποίο υπολογίζεται από 1 έως 2 δισ. ευρώ, αλλά εξαρτάται άμεσα από τη συμφωνία για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων και από την εκτέλεση του προϋπολογισμού (η οποία πάντως εμφανίζεται εντός στόχων μέχρι στιγμής).
3) Την πρόσθετη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τους πιστωτές του επίσημου τομέα, η οποία προβλέπεται από το ανακοινωθέν του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012.
4) Τις μεταρρυθμίσεις, που εκτείνονται από την αγορά εργασίας έως το ασφαλιστικό και τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.
http://www.bankwars.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...