Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Οι 3 + 1 μεγάλες αδικίες του ΕΝΦΙΑ


Σε ένα μόνιμο δυσβάσταχτο φορολογικό βάρος, που υπερχρεώνει άδικα πάνω από 6.000.000 νοικοκυριά μόνο και μόνο επειδή κατέχουν ακίνητα, εξελίσσεται ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων ή, πιο απλά, ΕΝΦΙΑ. Μπορεί αύριο, 22 Σεπτεμβρίου 2014, να αναρτηθούν στο TAXISnet τα διορθωμένα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι αδικίες του φόρου θα έχουν εξαλειφθεί. Διορθωμένα εκκαθαριστικά θα δουν:

- Οσοι έχουν οικόπεδα εντός οικισμού, αλλά εκτός αντικειμενικών τιμών. Σε αυτούς θα υπάρξει μείωση του φόρου σε σχέση με τα ποσά που είχαν κληθεί να καταβάλουν κατά την πρώτη εκκαθάριση.- Οσοι έχουν διατηρητέα κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί μνημεία ή έργα τέχνης, καθώς στην έκπτωση που δικαιούνται οι ιδιοκτήτες τους θα συμπεριληφθεί και η αξία του οικοπέδου.- Οσοι
έχουν ακίνητα στην Κεφαλλονιά, καθώς λόγω των ζημιών από τον σεισμό το νησί απαλλάσσεται από τον φόρο.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους ο ΕΝΦΙΑ είναι άδικος, υπερφορολογεί τους πολίτες και έχει εξελιχθεί πλέον σε μόνιμο και τακτικό εφιάλτη για πάνω από 6.000.000 οικογένειες:

1) Ο φόρος επιβάλλεται σχεδόν σε όλα τα ακίνητα. Ο ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται χωρίς κανένα αφορολόγητο όριο σε όλα τα κτίσματα, στα εντός σχεδίου οικόπεδα και στις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης (αγροί, αγροτεμάχια, βοσκότοποι κ.λπ.).2) Ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να πληρωθεί ακόμη και αν τα ακίνητα δεν ανήκουν πια στον φορολογούμενο, μόνο και μόνο επειδή υπήρχαν στην κατοχή του την 1/1/2014! Σπίτια τα οποία είναι υποθηκευμένα στις τράπεζες και βαρύνονται με μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια αλλά και, γενικότερα, ακίνητα που έχουν πλέον κατασχεθεί ή και εκποιηθεί με πλειστηριασμούς λόγω χρεών προς το Δημόσιο ή τα πιστωτικά ιδρύματα, επιβαρύνονται κανονικά με ΕΝΦΙΑ μόνο και μόνο επειδή ο φορολογούμενος τα είχε στην κατοχή του την 1/1/2014!

Σύμφωνα με τον νόμο 4223/2013, ο ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται στα ακίνητα που κατείχε κάθε φυσικό πρόσωπο (κατά πλήρη κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία) την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, αρχής γενομένης από το 2014. Αν λοιπόν ένας φορολογούμενος είχε την 1/1/2014 στην κατοχή του ένα σπίτι και ένα μαγαζί, αλλά έπειτα από έναν μήνα, λόγω της υπερχρέωσής του από προηγούμενα μνημονιακά χαράτσια, έχασε τα ακίνητα αυτά λόγω κατάσχεσης από την Εφορία, δεν παύει να είναι υπόχρεος καταβολής του ΕΝΦΙΑ και για τα ακίνητα αυτά!

3) Ο φόρος υπολογίζεται με βάση τις εξωπραγματικές αντικειμενικές αξίες, οι οποίες είναι κατά 66% υψηλότερες (1 τρισ., σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών) από τις εμπορικές, που υπολογίζονται σε 600 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον ν. 4223/2013, ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων διακρίνεται σε κύριο και συμπληρωματικό. Για τον υπολογισμό του κύριου ΕΝΦΙΑ στις περιπτώσεις κτισμάτων, λαμβάνεται υπόψη η τιμή ζώνης (αντικειμενική τιμή) ανά τ.μ. στην περιοχή όπου βρίσκεται το κτίσμα και ανάλογα με το ύψος της τιμής αυτής καθορίζεται ο βασικός συντελεστής του φόρου βάσει συγκεκριμένης κλίμακας. Κάτι αντίστοιχο εφαρμόζεται και στις περιπτώσεις των οικοπέδων και των αγροτεμαχίων.

Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται σε όσους κατέχουν κτίσματα και εντός σχεδίων οικόπεδα με συνολική αντικειμενική αξία μεγαλύτερη των 300.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, οι αντικειμενικές τιμές που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του κύριου και του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ είναι αυτή τη στιγμή πολύ υψηλότερες από τις πραγματικές τιμές των ακινήτων. Αυτό έχει ως συνέπεια ο νέος φόρος να υπολογίζεται επί μη πραγματικών και υπέρμετρα υψηλών τιμών ακινήτων, με συνέπεια οι φορολογούμενοι να υποχρεώνονται να καταβάλλουν ποσά φόρων που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική αξία των ακινήτων περιουσιακών στοιχείων τους και να υπερφορολογούνται άδικα.


Εκπτώσεις σε ελάχιστους αλλά και με πολλές ταυτόχρονες προϋποθέσεις

4) Εχουν καθιερωθεί πολύ αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση εκπτώσεων ή απαλλαγών προς οικονομικά αδύναμους πολίτες. Οι διατάξεις του νόμου για τον ΕΝΦΙΑ προβλέπουν ότι σε περιπτώσεις διαπιστωμένης οικονομικής αδυναμίας πληρωμής του νέου φόρου θα χορηγείται έκπτωση 50% επί του συνολικού φόρου. Ωστόσο, για τη χορήγηση της έκπτωσης θα πρέπει να πληρούνται ταυτόχρονα οι εξής προϋποθέσεις:

α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους να μην έχει υπερβεί τα 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος. Αυτό σημαίνει ότι για να απαλλαγεί από το 50% του ΕΝΦΙΑ μια οικογένεια με δύο γονείς και ένα παιδί, το συνολικό ετήσιο φορολογητέο εισόδημά της δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 11.000 ευρώ, ενώ για να γλιτώσει από το 50% του ΕΝΦΙΑ μια οικογένεια με δύο γονείς και δύο παιδιά, το συνολικό ετήσιο φορολογητέο εισόδημά της δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 12.000 ευρώ.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχουν ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του να μην υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα. Συνεπώς, αν μια οικογένεια άνεργων γονέων με δύο παιδιά και ετήσιο εισόδημα 5.000 ευρώ κατέχει ένα διαμέρισμα 80 τ.μ. και ένα σπίτι στο χωριό 75 τ.μ. δεν θα δικαιούται έκπτωσης 50% από τον ΕΝΦΙΑ και θα καλείται να τον πληρώσει ολόκληρο!

γ) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένεια να μην υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ, αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ, αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά, και τα 200.000 ευρώ, αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα. Αν ένας άνεργος ή ένας ανάπηρος σε ποσοστό 67% άγαμος φορολογούμενος κατέχει μία κατοικία 90 τ.μ. με αντικειμενική αξία 90.000 ευρώ, θα πρέπει να πληρώσει κανονικά ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ!
http://www.dimokratianews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...