Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

«Δεν υπάρχει περίπτωση για τρίτο μνημόνιο», είπε ο Ευ. Βενιζέλος από τη Νέα Υόρκη

Με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη ο Ευ. Βενιζέλος. σε δηλώσεις του απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει και τρίτο μνημόνιο για την Ελλάδα

Με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος σε δηλώσεις που έκανε κάλεσε την Τουρκία «να αναλάβει τις δικές της πρωτοβουλίες υπέρβασης αυτού του ιστορικού αδιεξόδου που υπάρχει στο Κυπριακό, που είναι πάντα ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής». Επίσης, αναφερόμενος στα ελληνικά θέματα, ο κ. Βενιζέλος απέκλεισε και πάλι κάθε ενδεχόμενο να υπάρξει και τρίτο δάνειο για την Ελλάδα, δήλωση η οποία έρχεται σε αντίθεση με την άποψη που εκφράζει η Γερμανία, η οποία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού πρώτο ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα.

Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο των εργασιών της 69ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Από την πλευρά του, ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε ότι η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου «ενδυναμώνει και τις προσπάθειες προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους, που δεν είναι άλλοι από την ειρηνική επίλυση το συντομότερο του κυπριακού προβλήματος».
Ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε ότι ενημέρωσε τον κ. Βενιζέλο «για τις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού, αλλά και για τις συναντήσεις που είχα χθες, ιδιαίτερα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι. Το αντίστοιχο έπραξε βεβαίως και ο κ. Βενιζέλος για τις μέχρι στιγμής συναντήσεις, αλλά και αυτές που θα έχουμε, προκειμένου να είμαστε, όπως πάντοτε, συντονισμένοι με κοινές τις θέσεις και επιδιώξεις. Οφείλω να ευχαριστώ θερμά γιατί η συνεργασία ενδυναμώνει και τις προσπάθειες προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους που δεν είναι άλλοι από την ειρηνική επίλυση το συντομότερο του κυπριακού προβλήματος».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Όπως είπε ο Κύπριος πρόεδρος, ανταλλάξαμε πληροφορίες και απόψεις και είμαστε απολύτως συντονισμένοι σε αυτή την κρίσιμη εβδομάδα της Γενικής Συνέλευσης, γιατί και η κυπριακή αντιπροσωπεία υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και η ελληνική αντιπροσωπεία θα έχουμε σειρά συναντήσεων κρίσιμων για το εθνικό μας θέμα που είναι πάντα πρώτο στην ημερήσια διάταξη. Είχα την ευκαιρία χθες να συζητήσω με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, για το Κυπριακό. Θα έχω μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας με τον νέο ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Άιντε και φυσικά χρήσιμες είναι και μια σειρά από άλλες συναντήσεις, μια από τις οποίες θα είναι η καθιερωμένη συνάντηση που θα έχω με τον νέο Τούρκο ομόλογό μου. Όπως είπε και ο κ. Πρόεδρος, στόχος μας είναι μια λύση ειρηνική, βιώσιμη στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, του ευρωπαϊκού κεκτημένου του κοινού ανακοινωθέντος του Φεβρουαρίου 2014».
Καταλήγοντας, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι «η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τις πρωτοβουλίες, τις ιδέες του για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και επαναλαμβάνουμε σε όλες τις συναντήσεις μας πως το κλειδί των εξελίξεων βρίσκεται στη στάση της Τουρκίας, η οποία πρέπει να αναλάβει τις δικές της πρωτοβουλίες υπέρβασης αυτού του ιστορικού αδιεξόδου που υπάρχει στο Κυπριακό, που είναι πάντα ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής».

«Δεν υπάρχει περίπτωση για τρίτο δάνειο και τρίτο μνημόνιο»
Απαντώντας σε ερώτηση που δέχθηκε, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση για τρίτο δάνειο, τρίτο μνημόνιο. «Δεν υπάρχει θέμα τρίτου δανείου, τρίτου μνημονίου. Εμείς θέλουμε να φύγουμε από τις έννοιες αυτές και από την έννοια της τρόικας» τόνισε. Σε άλλη ερώτηση σχετικά με δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων για «ενδεχόμενη διακοπή» της δανειακής σύμβασης με το ΔΝΤ και «αν μπορεί η Ελλάδα να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό», ο κ. Βενιζέλος τόνισε: «Θέλω να θυμίσω ότι το ζήτημα της σχέσης με το ΔΝΤ, μετά τη λήξη του ευρωπαϊκού μέρους του προγράμματος στήριξης, το έχει ήδη θέσει η Ιρλανδία και ότι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Άλλωστε, το ΔΝΤ βρίσκεται μες την καρδιά της Ευρωζώνης όχι ως δανειστής, επειδή διαθέτει κεφάλαια, αλλά επειδή διαθέτει τεχνογνωσία. Αυτή όμως έχει μεταφερθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα άλλα ευρωπαϊκά όργανα και έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία εμείς να ακολουθούμε τις διαδικασίες και να χρησιμοποιούμε τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, να επανέλθουμε στην ευρωπαϊκή ικανότητα».
«Δεν θέλω να απαντήσω με τεχνικές λεπτομέρειες, μπορώ να πω όμως ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει επανέλθει ήδη στις αγορές με πάρα πολύ καλούς όρους, δηλαδή με επιτόκια δανεισμού καλύτερα από τα επιτόκια δανεισμού του ΔΝΤ», πρόσθεσε.
http://www.eklogika.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...