Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

ΓΣΕΕ: Υπόμνημα στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τις παρεμβάσεις στα εργασιακά!

Αντισυνταγματικές χαρακτηρίζει η ΓΣΕΕ, σε υπόμνημα που έστειλε στο Συμβούλιο της Ευρώπης, τις νομοθετικές παρεμβάσεις κυβέρνησης-τρόικας στα εργασιακά του ιδιωτικού και ευρύτερου δημόσιου τομέα

Αντισυνταγματικές χαρακτηρίζει η ΓΣΕΕ τις νομοθετικές παρεμβάσεις κυβέρνησης-τρόικας στα εργασιακά του ιδιωτικού και ευρύτερου δημόσιου τομέα που έγιναν από το 2010 έως σήμερα. Μάλιστα, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας, απέστειλε σχετικό υπόμνημα στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο, στο οποίο αναφέρεται ότι οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει, εκτός του ότι είναι αντισυνταγματικές, «παραβιάζουν σειρά άρθρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη».
Στο υπόμνημα γίνεται αναφορά στο σύνολο των βίαιων ανατροπών σε βάρος των εργαζομένων και, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, τεκμηριώνεται νομικά η παραβίαση από την Ελλάδα των υποχρεώσεών της
που απορρέουν από τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.
«Όλα αυτά εν αναμονή της έκδοσης της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της αίτησης που έχει καταθέσει η ΓΣΕΕ για την ακύρωση των διατάξεων του Ν.4046/2012 και της 6ης ΠΥΣ. Μια κρίσιμη απόφαση που καθυστερεί αναιτιολόγητα και με την οποία η Συνομοσπονδία διεκδικεί τη δικαστική δικαίωση του κόσμου της μισθωτής εργασίας» προσθέτει η Συνομοσπονδία.
Η ΓΣΕΕ κάνει λόγο για σειρά νομοθετημάτων την τριετία 2009-2012 με τα οποία επιβλήθηκαν στους εργαζόμενους οριζόντια μόνιμα μέτρα λιτότητας, τα οποία «μείωσαν και υποβάθμισαν σημαντικά το επίπεδο μισθών και συντάξεων, παραβιάζοντας σε πολλές περιπτώσεις και αυτά ακόμη τα ακραία όρια αξιοπρεπούς διαβίωσης».
Παράλληλα, καταγγέλλει «ευθεία υπονόμευση» του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και της δυνατότητας παραγωγής συλλογικών ρυθμίσεων, που υποστηριζόταν επί μια εικοσαετία από τον επικουρικό μηχανισμό της διαιτησίας του Οργανισμού Μεσολάβησης Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).
Εκτός από το νομοθετικό πεδίο, σημειώνει η ΓΣΕΕ, «η πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα, ολοκληρώνεται με τη κατεδάφιση, στην πράξη, όλου του προστατευτικού πλέγματος κανόνων και δικαιωμάτων, που δέχθηκαν τη χαριστική βολή από την επικράτηση ακραίας ευελιξίας και την εκτίναξη της ανεργίας σε δυσθεώρητα ύψη».
«Την εικόνα καταστροφής συμπληρώνει η υποβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικά μέσα για την επιτέλεση του ελεγκτικού του έργου, σε μια εποχή που είναι αναγκαία και επιβεβλημένη η ουσιαστική και αποτελεσματική ενίσχυσή του» επισημαίνει ακόμη η Συνομοσπονδία.
 http://www.eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου