Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Είναι το πολίτευμά μας δημοκρατία;


Για να λειτουργήσει ένα πολίτευμα θα πρέπει να συντρέχουν κάποιες προϋποθέσεις. Στη δικτατορία π.χ. πρέπει κάποιος να έχει τη δύναμη, τα όπλα, τον στρατό για να μπορεί να επιβληθεί στον λαό. Στην αναρχία, πάλι, χρειάζεται όλοι μα όλοι οι πολίτες να βάζουν στην άκρη το προσωπικό συμφέρον και να δρουν με μοναδικό γνώμονα το κοινό καλό.

Έτσι και στη Δημοκρατία υπάρχουν, κατά τη γνώμη μου, δύο βασικές προϋποθέσεις για να λειτουργήσει. Πρώτη προϋπόθεση: τρόπος ώστε οι θέσεις όλων των πολιτευόμενων, να φτάνουν στους πολίτες. Σήμερα οι πολιτικές απόψεις μεταδίδονται κυρίως από τα ΜΜΕ. Τα ΜΜΕ όμως είναι είτε ιδιωτικές, είτε δημόσιες επιχειρήσεις. Τα δημόσια ΜΜΕ κατά κοινή ομολογία ελέγχονται από την εκάστοτε κυβέρνηση και άρα δεν
μπορούν με αντικειμενικότητα να αντεπεξέλθουν στο έργο τους. Από την άλλη, τα ιδιωτικά ΜΜΕ ελέγχονται από τους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι, και αυτό είναι το λογικό, κοιτούν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους, να κάνουν τις συμμαχίες τους, να μεγαλώσουν τα κέρδη τους και επ’ ουδενί η αντικειμενική ενημέρωση δεν είναι πρωταρχικός τους σκοπός.
Δεύτερη προϋπόθεση για να μπορεί να λειτουργήσει το δημοκρατικό πολίτευμα είναι πολίτες με παιδεία που να ασχολούνται με τα κοινά. Πολίτες με παιδεία ώστε να έχουν αναπτυγμένη την κριτική τους ικανότητα. Να μπορούν να δουν πιο είναι το σωστό και πιο το λάθος. Να μπορούν να καταλάβουν ότι μέσα από το κοινό καλό ευνοούνται όλοι, για αυτό και πρέπει να μπαίνει πάνω από το προσωπικό συμφέρον. Πολίτες που να καταλαβαίνουν ότι το να συμμετέχουν στα κοινά είναι υποχρέωση και όχι αγγαρεία. Υποχρέωση που επηρεάζει σημαντικά τις ζωές όλων.
Οπότε, για να λειτουργήσει σήμερα η Δημοκρατία, θα έπρεπε τα σχολεία να προσφέρουν σε όλους τέτοια εκπαίδευση, ώστε να βγάζουν πολίτες που να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις ενός πολιτεύματος όπως η Δημοκρατία. Αναρωτιέμαι αν κάποιος προσέφερε μια θέση εργασίας με αντάλλαγμα την ψήφο, τι ποσοστό θα αρνιόταν. Αναρωτιέμαι πόσοι από εμάς διάβασαν το προεκλογικό πρόγραμμα τουλάχιστον των πέντε επικρατέστερων κομμάτων; Άρα είμαι σίγουρος ότι το πολίτευμά μας δεν είναι Δημοκρατία. Μπορούμε να το πούμε συμφεροντοκρατία, κλεπτοκρατία, μπασταρδοκρατία ή όπως αλλιώς θέλετε, αλλά σίγουρα όχι Δημοκρατία.
Βέβαια, για αυτό δεν φταίνε μόνο οι άλλοι. Φταίμε κυρίως εμείς που δεν μπαίνουμε στον κόπο να πάμε να ψηφίσουμε στις εκλογές, που δεν ενημερωνόμαστε περισσότερο, που δεν αγωνιζόμαστε για το κοινό καλό περισσότερο από το προσωπικό, που δεν μαχόμαστε για ένα καλύτερο αύριο.
protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...