Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Tζούλιαν Ασάνζ: Απομονωμένος, όχι ηττημένος

Τζούλιαν Ασάνζ: Απομονωμένος, όχι ηττημένος


«Cypherpunks [κάτι σαν Οι Πανκ της Κρυπτογράφησης]. Η Ελευθερία και το Μέλλον του Ιντερνετ», είναι ο τίτλος του βιβλίου που μόλις κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ, από κοινού με τρεις συναγωνιστές του. Στη Γαλλία, απέκτησε έναν πιο αναλυτικό τίτλο: «Απειλή για τις ελευθερίες μας. Πώς μας κατασκοπεύει το Ιντερνετ. Πώς να αντισταθούμε». Ο Ασάνζ πολλαπλασιάζει τις συνεντεύξεις, θέλει να προωθήσει το βιβλίο. Δεν του απαγορεύονται άλλωστε οι επισκέψεις, δέχεται τακτικά φίλους και συνεργάτες του, ενίοτε ακόμα και διασημότητες όπως η Lady Gaga. Γυμνάζεται, εργάζεται, ονειρεύεται να εκλεγεί τον Σεπτέμβριο στη Γερουσία της Αυστραλίας, και στο μεταξύ απορρίπτει κάθε κριτική.

ΚΥΒΕΡΝΟΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ. «Ο Τζο Μπάιντεν και ο Μπαράκ Ομπάμα είναι κυβερνοτρομοκράτες, όχι εγώ. Αυτοί διέταξαν ηλεκτρονικές επιθέσεις εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν χάρη στον ιό Stutnex», απάντησε στον δημοσιογράφο του περιοδικού «L'Express» που του υπενθύμισε ότι ο αμερικανός αντιπρόεδρος τον συνέκρινε με κυβερνοτρομοκράτη. «Η γυναίκα αυτή αποφάσισε να εκδικηθεί επειδή επικρίναμε τον τίτλο ενός ντοκιμαντέρ της, όλο αυτό είναι λίγο τρελό» σχολίασε, όταν του επεσήμαναν πως μια πρώην συνεργάτις του στο Wikileaks τον συνέκρινε με τον ιδρυτή της Σαϊεντολογίας.

Το νέο βιβλίο του Ασάνζ είναι μια αναθεωρημένη και εμπλουτισμένη μεταγραφή ενός τοκ σόου που οργάνωσε  τον Μάρτιο του 2012, στη διάρκεια της σύντομης καριέρας του ως παρουσιαστής του αγγλόφωνου ιδιοκτησίας Κρεμλίνου τηλεοπτικού σταθμού Russia Today. Είχε προσκαλέσει τότε στο Λονδίνο τρεις ακτιβιστές του ελεύθερου Ιντερνετ, τον αμερικανό Τζέικομπ Απελμπαουμ, τον γερμανό Αντι Μίλερ - Μάγκουν και τον γάλλο Ζερεμί Ζιμερμάν. Ολοι μαζί βγάζουν μια βαθιά «κραυγή συναγερμού» απέναντι σε μια νέα μορφή τυραννίας: «Το Ιντερνετ, το καλύτερο από τα εργαλεία χειραφέτησής μας, έχει γίνει ο πιο επικίνδυνος βοηθός του απολυταρχισμού». Περιγράφουν αναλυτικά τα συστήματα μαζικής παρακολούθησης που χρησιμοποιούν τα μεγάλα κράτη προκειμένου να κατασκοπεύουν τους πολίτες τους υποβοηθούμενα από μισθωμένες ιδιωτικές εταιρείες. Αλλά οι λαοί του κόσμου, επισημαίνουν, διαθέτουν ένα όπλο αντεπίθεσης. Για μια φορά, οι νόμοι της φύσης είναι με το μέρος των καταπιεσμένων: «Το σύμπαν πιστεύει στην κρυπτογράφηση. Είναι πιο εύκολο να κρυπτογραφήσεις την πληροφορία από το να την αποκρυπτογραφήσεις… Η κρυπτογράφηση είναι η πιο εξελιγμένη μορφή ειρηνικής πολιτικής ανυπακοής».

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ. Φτάνουμε, έτσι, στο μεγάλο σχέδιο, στον λόγο ύπαρξης του Wikileaks: την αξιοποίηση του Ιντερνετ ώστε να εξαναγκαστούν κράτη και επιχειρήσεις στην απόλυτη διαφάνεια μέσω της αποκάλυψης των μυστικών τους, επιτρέποντας παράλληλα στους πολίτες να προστατεύουν την ιδιωτική ζωή τους. Γιατί αυτή η ασυμμετρία; «Η πληροφορία είναι ένα ζωτικό συστατικό της εξουσίας των ισχυρών επί των αδυνάτων», συνοψίζει ο Ασάνζ τη σκέψη του μιλώντας στη «Monde». «Αν θέλουμε να εγκαθιδρύσουμε μεγαλύτερη ισότητα ανάμεσα στους ανθρώπους, πρέπει να μεταβιβάσουμε τις πληροφορίες που κρατούν οι ισχυροί προς την υπόλοιπη κοινωνία και να περιορίσουμε τις μεταβιβάσεις πληροφοριών των αδυνάτων προς τους ισχυρούς». «Ο Ασάνζ απομονωμένος, αλλά όχι ηττημένος» - ήταν ο τίτλος του ρεπορτάζ.


Ελέγχουν το Ιντερνετ
Με άλλοθι τη μάχη κατά του εμπορίου ναρκωτικών, την παιδική πορνογραφία ή την παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων, οι πολιτικάντηδες στήνουν ένα νομοθετικό οπλοστάσιο που επιτρέπει μια μαζική παρακολούθηση στο Ιντερνετ. Στην πραγματικότητα, θέλουν μόνο να διατηρήσουν τον έλεγχό τους και να περιορίσουν την ελευθερία.
TA NEA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά μ...