Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Οι τράπεζες στο μικροσκόπιο του Eurogroup



Την πρόταση περί επιβολής ζημιών στις τοποθετήσεις τραπεζών σε άλλες τράπεζες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα θα εξετάσουν στο αυριανό Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, καθώς προετοιμάζουν σχέδιο νόμου σε επίπεδο Ε.Ε. που προβλέπει επίσης την επιβολή ζημιών σε όσους διατηρούν μεγάλες αποταμιεύσεις σε προβληματικές τράπεζες.

Μια τέτοια ιδέα, εάν τελικά υιοθετηθεί από τους υπουργούς, θα θέσει εν αμφιβόλω ακόμα περισσότερο την εμπιστοσύνη προς τα πιστωτικά ιδρύματα. Ήδη, οι αγορές αντιμετωπίζουν νευρικά τους σχεδιασμούς να επιβάλλονται ζημιές σε μετόχους, ομολογιούχους και αποταμιευτές όταν μια τράπεζα αντιμετωπίζει προβλήματα.


Οι υπουργοί Οικονομικών, οι οποίοι συνεδριάζουν στο Δουβλίνο αύριο, θα συζητήσουν σχετικά με αυτό το νομοθέτημα που θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ από το 2015, και θα διέπει την λεγόμενη διαδικασία είσπραξης επισφαλών απαιτήσεων και εκκαθάρισης τραπεζών. Οι συνομιλίες αυτές ακολουθούν την πρόσφατη απόφαση να επιβληθούν μεγάλες ζημίες στους κατόχους ανασφάλιστων καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ στην Κύπρο στο πλαίσιο της σύναψης μιας δανειακής σύμβασης με τους διεθνείς πιστωτές.
Πάντως, σύμφωνα με τον ιστοχώρο real.gr, κύκλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κοινοτικοί αξιωματούχοι που σχετίζονται με την προετοιμασία του eurogroup «διαψεύδουν κατηγορηματικά τρομολαγνικά σενάρια που διακινήθηκαν σε μέσα ενημέρωσης σχετικά με την θρυλούμενη κοινοτική οδηγία "νόμο που θα συζητηθεί την Παρασκευή στο Εurogroup" για κούρεμα καταθέσεων», κάνοντας λόγο για παρανόηση των προσπαθειών που γίνονται «για εισαγωγή κοινών και εκ των προτέρων γνωστών κανόνων για την τακτική αναδιάρθρωση και εξυγίανση των προβληματικών τραπεζών στην Ευρωζώνη στο πλαίσιο της λεγόμενης τραπεζικής ένωσης».
City press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: «Αγριεύει» η σύγκρουση των υποψηφίων – Τα «όπλα» τους πριν από το debate

Κάθε μέρα και πιο έντονη είναι η πολιτική σύγκρουση στο ΠΑΣΟΚ με τους υποψηφίους πρόεδρους του Κινήματος να «ακονίζουν» τα μαχαίρια τους πρι...