Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Παρακάμπτοντας το Σύνταγμα


Photo: Gabi~/Flickr

Η τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου δίνει τη σκυτάλη από το Χειμώνα στην Άνοιξη. Σημειολογικά, η επιλογή του Βρετανικού Συμβουλίου για τη διοργάνωση συνεδρίου με θέμα την εκπαίδευση και την καινοτομία στον 21ο αιώνα, την Πέμπτη, γίνεται ακόμη πιο επιτυχημένη, από τη στιγμή που εκεί μίλησε ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης. Ο υπουργός Eσωτερικών προανήγγειλε την είσοδο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη νέα εποχή, σηματοδοτώντας την «άνοιξη» των δημοκρατικών θεσμών και των
συνταγματικών διαδικασιών. Η ιδέα του για μικτό Πανεπιστήμιο δεν είναι μόνο πρωτοποριακή μόνο όσον αφορά τη δομή και τη λειτουργία των ιδρυμάτων, αλλά ανοίγει νέους δρόμους στη λειτουργία του κράτους.


«Ο χρόνος που απαιτείται για μια νέα αναθεωρητική προσπάθεια δεν επιτρέπει στην Ελλάδα να καλύψει

το χαμένο έδαφος στο διεθνή ανταγωνισμό στον τομέα της εκπαίδευσης και της έρευνας», τόνισε ο υπουργός και αποκάλυψε πως για να «μπορέσει η Ελλάδα να προλάβει τις εξελίξεις δεν αρκεί, πλέον, να αλλάξει το εμπόδιο του Συντάγματος, αλλά πρέπει έξυπνα να το προσπεράσει». Πρέπει έξυπνα να ξεπεραστεί το εμπόδιο του Συντάγματος, λοιπόν. Είπε κι άλλα, δείχνοντας πώς αντιλαμβάνεται το ζήτημα των ΑΕΙ ως στοιχείο του προϋπολογισμού και ευκαιρία για την εξεύρεση πόρων από την έλευση φοιτητών από το εξωτερικό. Μπορείτε να δείτε όλη την ομιλία του εδώ. Λογικά, πρέπει να είμαστε οι μοναδικοί άνθρωποι στον πλανήτη που μπορούμε να πάρουμε μαθήματα παράκαμψης του Συντάγματος - από τα ίδια τα στελέχη της κυβέρνησης.
Κάτι που θα μπορούσε να αποτελεί μέρος ιδιωτικής συνομιλίας ανθρώπων, έτοιμων να παρανομήσουν, εκφωνείται από υπουργούς, πίσω από το βήμα. Η «έξυπνη υπέρβαση με πολλά πλεονεκτήματα», υποθέτω πως είναι ο εύσχημος τρόπος να πεις τη λέξη "κομπίνα". Έργα και λόγια παρόμοια με αυτά της περυσινής Άνοιξης, όταν ο κ. Γ. Μπαμπινιώτης νομοθετούσε σε τομείς στους οποίους, την ίδια ώρα, δραστηριοποιούνταν επιχειρηματικά.
protagon.g

r

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...