Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Eurogroup προς Στουρνάρα: «Κλείστε τις εκκρεμότητες»


Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, με τον Γερμανό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να προλαβαίνει τις όποιες ανακοινώσεις δηλώνοντας ότι δεν είναι πιθανό να έχουν στα χέρια τους την έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα «πριν από τις 11 ή τις 12 Νοεμβρίου», οπότε είναι προγραμματισμένο και το επόμενο Eurogroup. Ακολούθησε ανακοίνωση του Eurogroup, η οποία καλεί τις ελληνικές αρχές «να λύσουν τα εναπομείναντα ζητήματα ώστε να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα».Σε ένα αρχικό προσχέδιο της δήλωσης του Eurogroup, μετά την τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης στην οποία συμμετείχε και ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, αναφερόταν ότι το σώμα είναι έτοιμο να καλέσει συνάντηση για τις 8 Νοεμβρίου για να συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα και να εγκριθεί η δόση των 31, 5 δισ. ευρώ, αρκεί να υπάρχει «η έκθεση (της τρόικας) που να αποδεικνύει ότι η χώρα μας ακολουθεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει».

Αργότερα ωστόσο, στο επίσημο ανακοινωθεν, που αποδίδεται στον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, δεν υπάρχει καμμία αναφορά στην 8η Νοεμβρίου.

«Το Eurogroup ενημερώθηκε για την πρόοδο που έγινε προκειμένου να υπάρξει μια πλήρης συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την τρόικα, σχετικά με το πρόγραμμα που περιλαμβάνει μια σειρά από φιλόδοξα μέτρα στους τομείς της φοροδιαφυγής, των μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και της σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Καλέσαμε τις ελληνικές αρχές να λύσουν τα εκκρεμή ζητήματα ώστε να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Το Εurogroup αναμένει να συζητήσει το ζήτημα του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής στο επόμενο καθορισμένο μίτινγκ της 12ης Νοεμβρίου, δεδομένου ότι θα υπάρχουν σχετικά στοιχεία, ώστε να επιδιώξει ένα τελικό συμπέρασμα για το πρόγραμμα» ανέφερε το ανακοινωθεν.

Αυτό, όπως σημειώνει ο «Guardian», έρχεται σε αντιδιαστολή με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, που την Τρίτη τόνισε ότι «οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα έχουν ολοκληρωθεί».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πάντως, σε δηλώσεις του αναγνώρισε τη «σημαντική πρόοδο» που έχει σημειώσει η Ελλάδα, προσθέτοντας ωστόσο, ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία. Ο ίδιος για το θέμα της Κύπρου είπε ότι συζητήσεις είναι πιθανότερο να ξεκινήσουν το 2013.

Η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup έγινε το μεσημέρι υπό το βάρος των ανακοινώσεων για την ανεργία στην Ευρωζώνη που τον Σεπτέμβριο έφθασε στο 11,6%. Σύμφωνα με τη Eurostat στη ζώνη των 17 χωρών του ευρώ υπάρχουν περισσότεροι από 18,4 εκατ. άνεργοι. Πρώτες στην ανεργία είναι η Ισπανία και η Ελλάδα, με πενταπλάσια ποσοστά ανέργων από την Αυστρία!

«Τρεις διαφορετικές απόψεις»

«Ακόμη είμαστε αντιμέτωποι με τρεις διαφορετικές απόψεις για το τι θα πρέπει να γίνει με την Ελλάδα», ανέφεραν κύκλοι των Βρυξελλών, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Οι διαφωνίες αυτές φαίνεται ότι είναι ο σημαντικότερος λόγος για την καθυστέρηση που σημειώνεται στην κατάρτιση της οριστικής έκθεσης της τρόικας.

Αναπάντητο παραμένει επίσης το ερώτημα της διασφάλισης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Αυτή είναι προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα βοήθειας.

Οι ειδικοί της τρόικας συμφωνούν πάντως ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερα χρήματα και περισσότερο χρόνο προκειμένου να σταθεί στα πόδια της. Το πώς θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι ένα ερώτημα που παραμένει αναπάντητο ακόμη.

Κομισιόν: Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία με την Αθήνα

Η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία μεταξύ των διεθνών πιστωτών και της ελληνικής κυβέρνησης για το πρόγραμμα της χώρας.

«Συνεχώς μειώνονται τα ανοιχτά θέματα με την Ελλάδα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ρεν, Σίμον Ο΄Κόνορ, λίγο πριν από την προγραμματισμένη έναρξη της τηλεδιάσκεψης, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν είναι αισιόδοξη ότι θα επιτευχθεί σύντομα συμφωνία.

Όπως όλα δείχνουν, η χρονική περίοδος επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων του Μνημονίου θα παραταθεί κατά δύο χρόνια έως το 2016, καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναγνωρίζουν τις επιπτώσεις της βαθύτερης από την αναμενόμενη ύφεση.

Προς διετή επιμήκυνση


Ενδεικτικές απ' αυτή την άποψη ήταν οι δηλώσεις που έκανε ο συντονιστής των υπουργών Οικονομικών (Euro Working Group) Τόμας Βάιζερ, μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο.

Ο κ. Βάιζερ αναγνώρισε ότι θα είναι «πολύ, πολύ δύσκολο» για την Ελλάδα να πετύχει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό (4,5% του ΑΕΠ), δεδομένης της βαθιάς ύφεσης.

«Δεν έχουμε λάβει κάποια απόφαση ακόμα (σ.σ. για να δώσουμε στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο), αλλά ίσως δοθεί μια παράταση ενός ή δύο ετών», δήλωσε.

Ο κ. Βάιζερ είπε ακόμα στο γερμανικό ραδιόφωνο ότι συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τονίζοντας ότι δεν έγινε συζήτηση για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

«Σε καμία από τις συζητήσεις ή τις διαπραγματεύσεις δεν αναφέρθηκε η λέξη "κούρεμα". Οι διαπραγματεύσεις (σ.σ. για το οικονομικό πρόγραμμα) δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί», πρόσθεσε.
TA NEA online 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου