Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Σε κανονικούς ρυθμούς επιστρέφει η ζωή στη Γάζα


Σε κανονικούς ρυθμούς επιστρέφει σήμερα η ζωή στην Λωρίδα της Γάζας, λίγες ώρες μετά την επίτευξη συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους.

Τα καταστήματα, ουρές σχηματίστηκαν στις τράπεζες, ενώ οι Παλαιστίνιοι επιχειρούσαν να αποκαταστήσουν τις ζημιές που υπέστησαν τα κτίρια από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

«Η κατάσταση είναι πολύ καλή σήμερα, επιστρέψαμε στις δουλειές μας κανονικά. Υπάρχουν αρκετοί πελάτες, ο κόσμος βγαίνει για πρώτη φορά μετά από οκτώ ημέρες πολέμου και κάνει τα ψώνια του», δήλωσε ένας 40χρονος λαχανοπώλης στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Ο 38χρονος Ασράφ Ντίαα είπε στο Associated Press: «Σήμερα η μέρα είναι διαφορετική, ο πρωινός
καφές έχει διαφορετική γεύση και πιστεύω ότι κάνουμε μια νέα αρχή».
Μέχρι στιγμής, η εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ το βράδυ της Τετάρτης έχει ως επί το πλείστον γίνει σεβαστή, με λίγες μόνο ρουκέτες να πέφτουν σε ανοικτές περιοχές στο νότιο Ισραήλ, και φαίνεται να απομακρύνει τον άμεσο κίνδυνο χερσαίας επέμβασης στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι δύο πλευρές παραμένουν επιφυλακτικές.
Ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς Χαλέντ Μεσάαλ δήλωσε: «Εάν το Ισραήλ συμμορφωθεί (με την συμφωνία), θα συμμορφωθούμε κι εμείς, εάν όχι, τα χέρια μας είναι στην σκανδάλη».

Από την πλευρά του Ισραήλ, ο Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως συμφώνησε να «εξαντλήσει αυτήν την ευκαιρία για παρατεταμένη εκεχειρία», αλλά σημείωσε πως εάν χρειαστεί είναι έτοιμος για πιο «σκληρή προσέγγιση».
Ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ δήλωσε ότι η εκεχειρία δεν είναι μια επίσημη συμφωνία, αλλά ένα άτυπο πακέτο σημείων κατανόησης μεταξύ των δύο πλευρών.
«Μπορεί να κρατήσει εννέα ημέρες ή εννέα εβδομάδες, ή περισσότερο, αλλά εάν δεν κρατήσει, ξέρουμε τι θα κάνουμε και φυσικά, θα σκεφτούμε την πιθανότητα να ξεκινήσουμε ξανά τη δραστηριότητά μας εάν υπάρξουν πυρά ή προκλήσεις» είπε, μιλώντας στο ισραηλινό ραδιόφωνο.
TA NEA online 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψηφιακό το κομματικό κράτος

Το «σαρανταενατακατό» είναι ένα από τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μια μεγάλη παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία. Το σχεδόν 41% ...