Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Το χρέος φέρνει τον Τσίπρα κοντά στον Ομπάμα


Το χρέος φέρνει τον Τσίπρα κοντά στον Ομπάμα

Απέναντι στην κυβέρνηση την οποία κατηγορούν για υποταγή στο άρμα της γερμανικής Δεξιάς ο κ. Αλ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ αντλούν πλέον μέρος της επιχειρηματολογίας τους από μια εκ πρώτης όψεως παράδοξη δεξαμενή, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Σε μια περίοδο κατά την οποία η αντιπαράθεση μεταξύ Ουάσιγκτον και Βερολίνου για τη διευθέτηση του ελληνικού και του ευρωπαϊκού χρέους κλιμακώνεται, η αριστερή αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα σπεύδει να απαντήσει στην τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά επικαλούμενη τη λογική και υιοθετώντας ακόμη και τη φρασεολογία του ΔΝΤ και της αμερικανικής κυβέρνησης υπό τον επανεκλεγέντα πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.
Η αναζήτηση για το τι κρύβεται πίσω από την... ατλαντική επιλογή του κ. Αλ. Τσίπρα αποκαλύπτει
προς το παρόν μερικές αναμενόμενες παραδοχές: «Καταλαβαίνουν ότι το χρέος μας δεν είναι βιώσιμο και μοιραία προτείνουν τη λύση της μερικής διαγραφής» λένε στο στενό και στο ευρύτερο περιβάλλον του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Συμπληρώνουν δε ότι «από την πλευρά μας, εντέχνως, οφείλουμε να φέρουμε την κυβέρνηση αντιμέτωπη με την ανυπαρξία της σε αυτή την αντιπαράθεση και την απροθυμία της να την αξιοποιήσει».

«Γέφυρες», λόμπι και γεωπολιτική
Γεγονός είναι ότι ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ επιδεικνύουν ενδιαφέρον για τη δημιουργία «γεφυρών» με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Σε ιδιωτικές συζητήσεις με τα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ και σε ανύποπτο χρόνο προξενούσε έκπληξη τους προηγούμενους μήνες και αμέσως μετά τις εκλογές ο τρόπος με τον οποίο διατυπωνόταν το επιχείρημα: «Οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να αφήσουν την Ελλάδα να καταρρεύσει και αυτό σχετίζεται και με το γεωπολιτικό παιχνίδι και με τα τόσα ανοιχτά μέτωπα στην ευρύτερη περιοχή μας». Εκτοτε η γεωπολιτική παράμετρος αποτελεί μια σταθερή αναφορά στις ομιλίες του κ. Τσίπρα, με τελευταία εκείνη της προηγούμενης Κυριακής για τον προϋπολογισμό του 2013.
Πέραν αυτού, πρόσωπα με αναφορά απευθείας στον κ. Τσίπρα, όπως ο καθηγητής κ. Γ. Σταθάκης, διατηρούν διαύλους επικοινωνίας με τις ΗΠΑ και με ινστιτούτα με σαφή πολιτικό χαρακτήρα όπως το Brookings. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, εκκρεμεί μια επίσκεψη του κ. Σταθάκη στις ΗΠΑ, η οποία θα πραγματοποιηθεί το προσεχές διάστημα και αφότου υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία.
Κατ' αντιστοιχία, γεγονός είναι επίσης ότι και η αμερικανική πλευρά επιδεικνύει ενδιαφέρον για επαφές με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι είναι η αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτό έγινε αισθητό και κατά την πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπείας του Ελληνικού Κοινοβουλίου στις ΗΠΑ με αφορμή τις αμερικανικές εκλογές. Τον ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησε σε αυτό το ταξίδι ο κ. Γ. Βαρεμένος, ο οποίος, σύμφωνα με πηγές που παρίσταντο σε συναντήσεις και συζητήσεις, επιχείρησε με κάθε ευκαιρία να παρουσιάσει τις θέσεις του κόμματός του. Ενα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία των επαφών αυτών πάντως ήταν ότι οι εκπρόσωποι των λόμπι που συναντήθηκαν με την ελληνική αντιπροσωπεία δεν επέδειξαν σε καμία στιγμή ανησυχία για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που απασχολούσε τους περισσοτέρους σε ό,τι αφορά την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα ήταν η παρουσία και η δράση της Χρυσής Αυγής...

Δυνατότητες «μετάλλαξης»
Ελληνες συνομιλητές αμερικανικών πολιτικών κέντρων στις ΗΠΑ τονίζουν ότι το αμερικανικό ενδιαφέρον για τον ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει μια αξιοσημείωτη μεταστροφή τους τελευταίους μήνες. Οπως λένε, αφότου κόπασε η ανησυχία της νομισματικής αποσταθεροποίησης του δολαρίου κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ θέλουν πλέον να διαπιστώσουν κατά πόσον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια αρτηριοσκληρωτική αριστερή δύναμη ή παρουσιάζει δυνατότητες πολιτικής μετάλλαξης - κάτι που συμπίπτει και με τις φιλοδοξίες του κ. Τσίπρα για τη μετάβαση του ΣΥΡΙΖΑ σε κάτι νέο.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι πολλοί στις ΗΠΑ είναι πρόθυμοι να αναζητήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ και στον κ. Τσίπρα παραλληλισμούς και αντιστοιχίες με την περίοδο κατά την οποία ο Ανδρέας Παπανδρέου εγκατέλειψε τον άκριτο αντιαμερικανισμό.

Επίθεση από το ΚΚΕ
Κατόπιν αυτών, δεν θα έπρεπε να προξενεί έκπληξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται πλέον σφοδρή κριτική εξ αριστερών κατηγορούμενος για... φιλοαμερικανικές θέσεις και ροπή στον καπιταλισμό. Σε μακροσκελές σχόλιο του «Ριζοσπάστη» υπό τον τίτλο «Κάν' το όπως ο Ομπάμα» αναφερόταν προ ημερών μεταξύ των άλλων: «Η πολιτική ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτική ανάπτυξης των επιχειρηματικών ομίλων. Σαν κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να δημιουργήσει "επενδυτικό κλίμα", δηλαδή συνθήκες κερδοφορίας. Θα κάνει δημόσιες επενδύσεις υπέρ των ιδιωτών επενδυτών. Γι' αυτό και θέλει "κούρεμα του χρέους" και "αποπληρωμή" όταν θα υπάρξει ανάκαμψη για να υπάρχει χρήμα στα κρατικά ταμεία για επενδύσεις. Αποδέχεται τις αναδιαρθρώσεις, δηλαδή τις αντεργατικές αλλαγές - δηλαδή, φτηνούς εργάτες - για να γίνουν καπιταλιστικές επενδύσεις. (...) Γι' αυτό μιλάει για "καθεστώς ασφάλειας στους επενδυτές". Για ποια λοιπόν φιλολαϊκή λύση κάνει λόγο; Είναι απάτη!»...


Η συνέντευξη στο CNN
«Λέω ό,τι προσπαθεί να εφαρμόσει ο αμερικανός πρόεδρος»

Ενα κατ' εξοχήν χαρακτηριστικό παράδειγμα του αμερικανικού ενδιαφέροντος για τον ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα λίγες ημέρες αφότου επανεξελέγη ο Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ και ενώ η Ελληνική Βουλή είχε ήδη ψηφίσει το Μνημόνιο ΙΙΙ και τον προϋπολογισμό: έχοντας ήδη τονίσει επανειλημμένως και από το βήμα της Βουλής ότι «ακόμη και οι πιστωτές μας καταλαβαίνουν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει», ο κ. Αλ. Τσίπρας έδωσε μια συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, όπου μιλώντας ελληνικά με την παρέμβαση διερμηνέα παρουσίασε τη θέση του για τη μη βιωσιμότητα του χρέους.
Δεδομένου ότι η θέση αυτή πλέον ταυτίζεται με την αμερικανική άποψη και εξηγώντας την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ αιφνιδίασε πολλούς στο αμερικανικό και στο ελληνικό ακροατήριο λέγοντας: «Λέω κάτι παρόμοιο με αυτό που προσπαθεί να εφαρμόσει στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Ομπάμα».
Προχωρώντας δε μερικά βήματα περαιτέρω ο κ. Τσίπρας ανέλυσε τη θέση του κόμματός του για το χρέος επικαλούμενος ακόμη και τη λογική των πιστωτών, ήτοι του ΔΝΤ και εμμέσως της αμερικανικής κυβέρνησης: «Η αλήθεια είναι ότι μια λύση σαν αυτή που εμείς προτείνουμε θα είναι επωφελής τόσο γι' αυτούς που χρωστάνε όσο όμως και για τους πιστωτές. Γιατί έτσι θα υπάρξει δυνατότητα να πάρουν τουλάχιστον ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων τους... Αν έχεις κάποιον χρεοκοπημένο, η λύση δεν είναι να του δώσεις περισσότερα δάνεια που δεν θα μπορέσει ποτέ να επιστρέψει. Η λύση είναι να τον βοηθήσεις να εργαστεί, να παράξει, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να αρχίσει να αποπληρώνει» υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Υπό τις παρούσες συνθήκες η τακτική που έχει επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι από μια άποψη ξεκάθαρη: στη δεδομένη απόφασή του να αντιταχθεί στην πολιτική που η γερμανική κυβέρνηση διά της ΕΕ επιβάλλει στην Ελλάδα και εκκινώντας από την παραδοχή ότι ο κ. Σαμαράς συμπορεύεται με την κυβέρνηση της κυρίας Ανγκελα Μέρκελ, ως αξιωματική αντιπολίτευση θα συνταχθεί με την «αντι-γερμανική» λογική. Οπως σημειώνει άλλωστε στη σχετική αρθρογραφία της η κυρία Ρένα Δούρου, με αφορμή τη σύγκρουση Ουάσιγκτον και Βερολίνου για την αντιμετώπιση της κρίσης της ΟΝΕ, «οποιοδήποτε "ατύχημα" στην Ευρώπη υπονομεύει κάθε προσπάθεια ανάταξης της αμερικανικής οικονομίας. Η επανεκλογή Ομπάμα, παρά τα δημοσίως λεχθέντα, προβληματίζει τη Μέρκελ καθώς την πιέζει να χαλαρώσει τη μέγγενη της λιτότητας».
Πέραν τούτων, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ θα διακρίνει πάντως κάποιος σε αυτή τη συγκυρία, ακόμη και σε στελέχη που δεν βρίσκονται στη γραμμή Τσίπρα, μια διάθεση να αξιοποιήσουν την αμερικανική άποψη στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. «Το ΔΝΤ δεν είναι φιλόπτωχο ταμείο, θέλει πάση θυσία να εξασφαλίσει ότι θα πάρει πίσω τα λεφτά του και βλέπει ότι κινδυνεύει να μην τα πάρει» λένε.
TO BHMA online 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψηφιακό το κομματικό κράτος

Το «σαρανταενατακατό» είναι ένα από τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μια μεγάλη παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία. Το σχεδόν 41% ...