Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Μπαρόζο: Θα κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ


Μπαρόζο: Θα κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ

«Θα κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο.

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις της Επιτροπής για τη βελτίωση λειτουργίας της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, μαζί με τους επιτρόπους Οικονομίας, Όλι Ρεν και Εσωτερικής Αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, ο Ζ.Μπαρόζο αναφέρθηκε στις σημαντικές αποφάσεις του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, λέγοντας ότι αποδεικνύουν την αποφασιστικότητα της ευρωζώνης για τη στήριξη της Ελλάδας και επανέλαβε ότι «το ευρώ δεν είναι αναστρέψιμο».


Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup για το ελληνικό χρέος, «υψίστης σημασίας».

Επισήμανε ότι η απόφαση του Eurogroup περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σε 124% του ΑΕΠ το 2020, καθώς και ξεκάθαρη δέσμευση για περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους στο 110% του ΑΕΠ το 2022.

«Η ευρωζώνη απέδειξε ότι κάνει οτιδήποτε χρειαστεί για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα και τη μη αναστρεψιμότητα του ευρώ», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας.

Απαντώντας σε όσους κατηγορούσαν, έως τώρα, την ευρωζώνη ότι την ξεπερνούν τα γεγονότα, ο Όλι Ρεν δήλωσε: «Αυτοί που έχουν ξεπεραστεί τώρα από τα γεγονότα είναι εκείνοι που ακόμα προβλέπουν ή στοιχηματίζουν στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ».

Κομισιόν: Υπόσχεται χαμηλή ελληνική συμμετοχή στη συγχρηματοδότηση έργων


Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συμβάλει ώστε να συνεχίσει να ισχύει το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής της Ελλάδας στα συγχρηματοδοτούμενα έργα και κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο, εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων, Όλι Ρεν.

Με βάση τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, αυτό θα «έχει σημαντικό αντίκτυπο 4-5 δισ. ευρώ, 2,5% περίπου του ΑΕΠ, κατά τη διάρκεια της περιόδου 2014 - 2020».

Απαντώντας σε ερώτηση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αννυς Ποδηματά, ο Φινλανδός επίτροπος τόνισε με νόημα τη σαφή δέσμευση που ανέλαβαν τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης «να μειώσουν το βάρος του χρέους της Ελλάδας σε δύο φάσεις».

Η πρώτη φάση αφορά στις «πολύ συγκεκριμένες υποχρεώσεις που ανελήφθησαν για τη μείωση του βάρους του χρέους στο 124% το 2020» και σε δεύτερη φάση «να εξετάσουν κι άλλα μέτρα και βοήθεια όπως χαμηλότερη συγχρηματοδότηση των διαρθρωτικών ταμείων ή περαιτέρω μείωση επιτοκίων για την επίτευξη κι άλλης αξιόπιστης μείωσης του λόγου του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ».

«Είμαι σίγουρος ότι αυτό θα έχει θετικότατο αντίκτυπο στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης της ελληνικής οικονομίας» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής λέγοντας ότι «πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να συμβάλει στο να συνεχιστεί το χαμηλό ποσοστό της συγχρηματοδότησης και στο πλαίσιο του επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου».

Στην παρέμβασή της, στο πλαίσιο κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Οικονομικών και Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Αννυ Ποδηματά, ευχαρίστησε τον επίτροπο Όλι Ρεν «για την ισχυρή και πολύ εποικοδομητική παρέμβαση του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, απευθύνοντας έκκληση λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του Εurogroup προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν εποικοδομητικό πνεύμα και να υπερβούν την καταστροφική λογική των κόκκινων γραμμών».

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ σημείωσε το θετικό χαρακτήρα της απόφασης του Εurogroup επισημαίνοντας ότι «για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως το να εξελιχθεί επιτυχώς το εγχείρημα της επαναγοράς χρέους».

Τόνισε, ωστόσο, ότι «ο πιο ασφαλής τρόπος για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους είναι η ανάκαμψη και οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης» και σε αυτό το πλαίσιο ρώτησε «τι μπορεί και τι πρέπει να γίνει ώστε χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα και υποφέρουν από μεγάλη ύφεση όπως η Ελλάδα, να μπορέσουν να υλοποιήσουν μία δημοσιονομική προσαρμογή φιλική προς την ανάπτυξη».
TO BHMA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...