Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Οι λίστες των αρχόντων

Photo: Victor Beltran/Flickr
Θα σας θυμίσω μια παλιά και πονεμένη ιστορία. Οι περισσότεροι θα την έχουν ξανακούσει, αλλά τη βρίσκω άκρως διδακτική και επίκαιρη. Ξέρετε πώς βρέθηκαν οι περισσότεροι δήμοι της χώρας με υπεράριθμο προσωπικό και με μόνιμο πρόβλημα στην καθαριότητα;
Πρώτα, οι δημοτικοί άρχοντες ανακάλυψαν ότι η καθαριότητα είναι ένα θέμα που “πουλά” προεκλογικά. Μετά ανακάλυψαν τον τρόπο να το αξιοποιούν και μετεκλογικά...

Το μόνο που είχαν να κάνουν οι “δήμαρχοι - άρχοντες”, ήταν να αφήνουν τους δρόμους βρώμικους και να μετατρέψουν την υπόθεση της καθαριότητας σε αιώνιο πρόβλημα.
Με αυτό τον τρόπο προετοίμαζαν τους δημότες να εισπράξουν θετικά κάθε προσπάθεια του
δημάρχου να ξεβρωμίσει την πόλη.

Στην συνέχεια, ο δήμαρχος - άρχοντας άρχιζε να προσλαμβάνει προσωπικό για τις υπηρεσίες καθαριότητας. Και όταν εξαντλήθηκαν οι δυνατότητες για προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων με τις “αδιάβλητες” διαδικασίες του εκάστοτε δημάρχου, μπήκε σε εφαρμογή το κόλπο με τους συμβασιούχους.

Το κόλπο ήταν απλό – κάτι σαν “ψεκάστε, σκουπίστε...”
Βήμα πρώτο: προσλαμβάνεις όποιον σου γουστάρει (και στην πορεία, όσους σου γουστάρει) ως υπάλληλο καθαριότητας για να κάνει την σκληρή δουλειά στο απορριματοφόρο.

Βήμα δεύτερο: μερικές εβδομάδες, ή μερικούς μήνες αργότερα, ο προσληφθείς στην καθαριότητα “θυμάται” ότι κατέχει ένα πτυχίο ανώτατης σχολής – ή κάποιο πρόβλημα υγείας, που είναι σε θέση να πιστοποιήσει.

Βήμα τρίτο: ο δήμος “υποχρεούται” (επικαλούμενος κάποιες υπο-παραγράφους σε εγκυκλίους) να μεταθέσει σε διοικητικό πόστο τους υπαλλήλους καθαριότητας με τα παραπάνω χαρακτηριστικά.  Άρχοντας ο δήμαρχος και happy end!
Μπαίνουμε τώρα μαζί στην κάψουλα του χρόνου και προσγειωνόμαστε προχθές, Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012. Παρακολουθώ την πρωινή εκπομπή των Αναγνωστάκη – Χασαπόπουλου, με τον πρώτο καφέ στο χέρι: «Να μας πουν: γιατί μας μονιμοποίησαν, αφού ήθελαν να μας διώξουν;” ρωτούσε μία δημοτική υπάλληλος σε ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση.

«Δεν φταίνε οι υπάλληλοι. Να δούμε εμείς, οι δήμαρχοι, το θέμα της μείωσης του αριθμού των υπαλλήλων. Αλλά όχι να μας επιβάλουν οριζόντια εφαρμογή της διαθεσιμότητας από δήμους – είτε είναι ελλειμματικοί, είτε πλεονασματικοί σε προσωπικό», είπαν δύο δήμαρχοι λίγο αργότερα.

«Λάθος οι παραπανίσιες παροχές, λάθος το εφάπαξ των 60 μισθών, λάθος και...το καλοριφέρ, αφού κυκλοφορούσαν οι υπάλληλοι της Βουλής με κοντομάνικα», παραδεχόταν με εξομολογητική διάθεση ο Πρόεδρος της Βουλής, λίγο αργότερα. «Δεν φταίνε οι υπάλληλοι όμως», ήταν η κατακλείδα (και) του Μεϊμαράκη. “Φταίνε αυτοί που τους έδωσαν τα προνόμια, όλα τα προηγούμενα χρόνια”, συμπεραίνει ο Πρόεδρος της Βουλής..
Και ξαφνικά διαπιστώνω, ότι μπορεί να υστερούμε σε πολλά – μας λείπουν χρήματα, διαφάνεια και η εφαρμογή του νόμου έχει γίνει πολύ σχετική έννοια – αλλά σε “αλληλεγγύη”, δόξα τω Θεώ, διαθέτουμε άφθονο πλεόνασμα.

Συμφωνώ, λοιπόν, με τους άρχοντες – δημάρχους και με τον Πρόεδρο της Βουλής. Δεν φταίνε οι υπάλληλοι. Φταίνει οι δήμαρχοι – άρχοντες, οι υπουργοί – άρχοντες και οι πρόεδροι ή αντιπρόεδροι της Βουλής - άρχοντες. Ποιοί είναι εκείνοι που φόρτωσαν (για παράδειγμα) 11.500 χιλιάδες υπαλλήλους στο Δήμο Αθηναίων; Ο Καμίνης έκανε 2.500 απολύσεις, μέχρι τώρα. Απομένουν και πάλι 9.000!  
Να μας πουν, λοιπόν, ποιοί ακριβώς φταίνε. Μαζί με τις λίστες των υποψηφίων για διαθεσιμότητα, να μας παραδώσουν και από μία ακόμη λίστα έκαστος: εκείνων που διόρισαν όσους σήμερα χαρακτηρίζονται ως “υπεράριθμοι”. Να μας δώσουν τα ονοματάκια τους και τα ονόματα όσων διόρισε, ή μετακίνησε από υπηρεσία σε υπηρεσία, ο καθένας ξεχωριστά.

Τις λίστες με τους δήμαρχους–άρχοντες και τους υπουργούς–άρχοντες.
ένα άρθρο των πρωταγωνιστών
protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...