Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Ρεν: «Πρέπει να ξεκαθαρίσει η αβεβαιότητα για την Ελλάδα»

«Πρέπει να βρούμε τους τρόπους και τα μέσα με τα οποία θα αποκαταστήσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους και θα διασφαλίσουμε την απαραίτητη χρηματοδότηση» δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομία Ολι Ρεν. «Η Ελλάδα έχει δείξει σοβαρότητα στις μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να ξεκαθαρίσει η αβεβαιότητα για τη χώρα» σημείωσε ο κ. Ρεν. «Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και πιστεύω ότι μόλις ρυθμιστούν κάποιες εναπομείνασες εκκρεμότητες θα λάβει την επόμενη δόση των δανείων», δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, με την Ελλάδα να αναμένει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης στις 5 Δεκεμβρίου.


«Eίναι απαραίτητο να καταφέρουμε να αποφασίσουμε σε ένα σύνολο αξιόπιστων μέτρων για τη μείωση του βάρους του χρέους για την Ελλάδα» σημείωσε ο Ολι Ρεν, προσθέτοντας: «Την ίδια στιγμή, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να λάβουμε περαιτέρω αποφάσεις με βάση τις μελλοντικές εξελίξεις και οι οποίες ασφαλώς θα εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του ελληνικού προγράμματος τα επόμενα χρόνια».

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι αναμένει - μέσα από αμοιβαίες υποχωρήσεις - να επιτευχθεί μια συμφωνία επί του θέματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, για το οποίο, ως γνωστόν, υπάρχει διάσταση απόψεων της Ευρώπης με το ΔΝΤ, αναφορικά με τις χρηματοδοτικές ανάγκες.

Ερωτηθείς, τέλος, αν η Ελλάδα θα λάβει διετή παράταση, ως το 2022, για τη μείωση του χρέους της στο 120% του ΑΕΠ, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι είναι ένα από τα θέματα που θα τεθούν προς συζήτηση στο Eurogroup, το οποίο, όπως εκτίμησε, είναι πολύ πιθανόν να καταλήξει σε σημαντικές αποφάσεις.

Πάντως, το συμφωνηθέν μεταξύ των μελών της ευρωζώνης χρονοδιάγραμμα, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, αναφέρει ότι εφόσον σήμερα αποφασίσει θετικά το Eurogroup, θα ακολουθήσει επικύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια, ώς τις 30 Νοεμβρίου, και στη συνέχεια θα συνέλθει εκ νέου το Eurogroup στις 3 Δεκεμβρίου για την τελική απόφαση.

Η Ελλάδα και η Κομισιόν θα υπογράψουν το Μνημόνιο στις 4 Δεκεμβρίου και η Ελλάδα θα εισπράξει τα χρήματα στις 5 Δεκεμβρίου.

«Μικτή λύση» αναζητά η Αυστρία

Για την ανάγκη επίτευξης «μικτής λύσης» για την Ελλάδα - καθώς δεν υπάρχει μια ενιαία απάντηση - έκανε λόγο η υπουργός οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, προσερχόμενη στη συνεδρίαση του Eurogroup. Η κυρία Φέκτερ είπε ότι η ευρωζώνη θα εξετάσει κατά πόσον η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις προαπαιατούμενες δράσεις και τόνισε ότι η Αυστρία τάσσεται κατά της χορήγησης «φρέσκου χρήματος στην Ελλάδα», το οποίο θα ήταν «ιδιαίτερα  δύσκολο» να εξηγηθεί στους αυστριακούς φορολογούμενους.
Τέλος, σημείωσε ότι η Αυστρία υποστηρίζει τη λύση της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού για την Ελλάδα, ζήτημα στο οποίο όμως κάποια κράτη μέλη έχουν αντιρρήσεις, όπως είπε.

Σόιμπλε: «Θα προσπαθήσουμε να βρούμε σήμερα λύση για την Ελλάδα»


«Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια», ώστε να βρεθεί λύση για την Ελλάδα κατά την αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup, δήλωσε τη Δευτέρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο όπου συζητείται ο προϋπολογισμός του 2013.

Ο κ. Σόιμπλε ανέδειξε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη να προστατευθεί η γερμανική οικονομία και επισήμανε ότι η Γερμανία εισέρχεται σε δύσκολη φάση, καθώς εξασθενεί τόσο η ευρωπαϊκή όσο και η παγκόσμια οικονομία. 
TA NEA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...