Σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός συμφώνησαν Χαμάς και Ισραήλ έπειτα από οκτώ
ημέρες εχθροπραξιών που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 160 ανθρώπους. Σε
κοινή συνέντευξη Τύπου με την επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Χίλαρι
Κλίντον στο Κάιρο, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Καμέλ Αμρ ανακοίνωσε
πως η εκεχειρία τίθεται σε ισχύ από τις 21:00 το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα
και ώρα Ελλάδος).
Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον ευχαρίστησε τον Αιγύπτιο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι - με τον οποίο είχε νωρίτερα κατ' ιδίαν συνάντηση - για το διαμεσολαβητικό ρόλο που διαδραμάτισε στις δύσκολες διαπραγματεύσεις για διπλωματική διέξοδο από την κρίση.
Η συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς επιτεύχθηκε με αιγυπτιακές εγγυήσεις και προβλέπει την αποχή από πράξεις βίας, αλλά και σχετική διευκόλυνση της μετακίνησης των Παλαιστινίων. Σύμφωνα με τη βρετανική Guardian η συμφωνία που συνήφθη στο Κάιρο απαιτεί από το Ισραήλ να θέσει τέλος στις «εισβολές και τις δολοφονίες», αλλά δεν καλύπτει πιο μακροπρόθεσμα ανθρωπιστικά, οικονομικά και πολιτικά προβλήματα. Οι Παλαιστίνιοι ήλπιζαν πως θα ακολουθούσε την εκεχειρία η άρση ή η χαλάρωση του αποκλεισμού που έχει επιβάλει την τελευταία πενταετία του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Πηγές από το Ισραήλ ανέφεραν νωρίτερα ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου συμφώνησε σε εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο δεν πρόκειται να άρει τον αποκλεισμό του παλαιστινιακού θύλακα - όπως απαιτούσε η Χαμάς για να συναινέσει σε κατάπαυση του πυρός.
Πάντως, η ανακοίνωση της εκεχειρίας έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς στη Λωρίδα της Γάζας. Το CNN μετέδωσε πλάνα με αυτοκίνητα να βγαίνουν κατά δεκάδες στους δρόμους του θύλακα μετά από μία και πλέον εβδομάδα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ομπάμα είχε πριν την ανακοίνωση της συμφωνίας τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον οποίο προέτρεψε να δεχθεί την αιγυπτιακή μεσολάβηση.
Από το γραφείο του Νετανιάχου ανακοινώθηκε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε στον Αμερικανό πρόεδρο «έτοιμος να δώσει μια ευκαιρία στην εκεχειρία», εντούτοις προειδοποίησε πως ενδέχεται να χρειαστεί πιο σκληρή δράση εάν η εκεχειρία αποτύχει.
Ανακοίνωση εκδόθηκε και από το Λευκό Οίκο, η οποία αναφέρει ότι ο Μπαράκ Ομπάμα επικρότησε την απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, επανέλαβε την αμερικανική δέσμευση στην ασφάλεια του Ισραήλ και δεσμεύτηκε να αναζητήσει κονδύλια για ένα κοινό πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας.
«Τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» και από τις δύο πλευρές για τη διατήρηση της εκεχειρίας, παρά τις προκλήσεις που υπάρχουν ζήτησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν από την Ιορδανία.
Το τελευταίο εγχείρημα του Ισραήλ «ήταν –δόξα τω θεώ– αποτυχημένο· είναι μία τακτική ήττα, ένα ακόμη βήμα στο δρόμο και για άλλες ήττες», τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάαλ, που βρίσκεται στο Κάιρο.
Δεν αποκλείει νέα επέμβαση ο Νετανιάχου
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την έναρξη της εκεχειρίας, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, Αβ.Λίμπερμαν και Εχ.Μπαράκ αντίστοιχα, υπαινίχθηκε πως εάν δεν καρποφορήσει η εκεχειρία που συνομολογήθηκε το Ισραήλ θα εξετάσει το ενδεχόμενο μίας «ακόμη πιο σκληρής στρατιωτικής δράσης» κατά των παλαιστινιακών εδαφών.
«Γνωρίζω καλά πως υπάρχουν πολίτες που αναμένουν μία ακόμη σκληρότερη στρατιωτική δράση, και ίσως να χρειασθεί να το πράξουμε», τόνισε.
Η συμφωνία για εκεχειρία έρχεται έπειτα από οκτώ ημέρες εχθροπραξιών που έχουν κοστίσει τη ζωή 155 Παλαιστινίων και πέντε Ισραηλινών.
Νωρίτερα σήμερα, η βομβιστική επίθεση σε λεωφορείο στο κέντρο του Τελ Αβίβ απείλησε να εκτροχιάσει τις διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας. Από την έκρηξη, τραυματίστηκαν 21 άνθρωποι, ένας εκ των οποίων σοβαρά. Νέες αιματηρές ισραηλινές επιδρομές έγιναν και στη Γάζα, που μετρά συνολικά 155 νεκρούς - ανάμεσά τους 34 παιδιά.
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου