Χωρίς να υπάρξει συμφωνία έληξαν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις
Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν
κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, με αποτέλεσμα τα εθνικά συμφέροντα να
επικρατήσουν για άλλη μια φορά έναντι των ευρωπαϊκών. Η εξέλιξη αυτή ήταν πάντως
λίγο έως πολύ αναμενόμενη,
καθώς από το μεσημέρι οι ηγέτες της Γερμανίας και της Βρετανίας δήλωναν ότι τα
περιθώρια συμφωνίας είναι ελάχιστα. Συγκρατημένα αισιόδοξος για συμφωνία εντός
του 2013, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις πρώτες δηλώσεις
του μετά το ναυάγιο της Συνόδου.
χαρακτήρα.
«Κάποιοι ήθελαν μικρότερες περικοπές, άλλοι μεγαλύτερες», επισήμανε και εκφράστηκε αισιόδοξος ότι «μπορούμε να προχωρήσουμε [αλλά] πρέπει να είναι ισορροπημένο και καλά προετοιμασμένο, γιατί αγγίζουμε θέματα θέσεων εργασίας, αγγίζουμε ευαίσθητα ζητήματα».
Το κόστος χωρίς κοινοτικό προϋπολογισμό θα ήταν βαρύ για την ΕΕ, σημείωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες κατέρρευσαν λόγω «σημαντικών διαφορών στο συνολικό μέγεθος του προϋπολογισμού», ενώ τόνισε οτι «για πρώτη φορά στην ΕΕ, συζητούμε πραγματικές περικοπές στον προϋπολογισμό».
Μελετήσαμε τις προτάσεις που κατέθεσε ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι, δεν είναι όμως κάτι δραματικό το ότι δεν καταλήξαμε σε αποτέλεσμα, επισήμανε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ. «Σε αυτό τον γύρο των συνομιλιών δεν θα καταλήξουμε εκεί που θέλουμε – αυτό είναι μια ομόφωνη απόφαση», πρόσθεσε.
Πάντα έλεγα, συνέχισε η καγκελάριος, «ότι δεν θα ήταν δραματικό αν σήμερα κάναμε μόνο το πρώτο βήμα, θα δούμε τις επόμενες ώρες. Νομίζω ότι οι θέσεις είναι ακόμη μακριά η μία από την άλλη και αν χρειαστούμε δεύτερο γύρο θα χρειαστούμε χρόνο για να το κάνουμε».
Χρόνο για διαπραγματεύσεις και οριστική συμφωνία σε ένα δεύτερο συμβούλιο (που ήδη έχει προσδιοριστεί για τις αρχές του 2013) βλέπει ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, που εξέφρασε την επιθυμία του να καταλήξει η ΕΕ σε ένα προϋπολογισμό συνοχής με σωστή κατανομή των κονδυλίων. Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει «προϋπολογισμός συνοχής» με έμφαση στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, ένα από τα κορυφαία ζητήματα που έχει θέσει η χώρα του.
Για τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, ως τώρα «δεν έχει γίνει αρκετή πρόοδος, είναι πρόβλημα το ότι δεν έχει γίνει πρόοδος στον περιορισμό προτάσεων για επιπλέον δαπάνες». Ο Ντ.Κάμερον υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν την ώρα που οι εθνικές κυβερνήσεις περιορίζουν τις δαπάνες στις χώρες τους να αυξάνονται οι δαπάνες της ΕΕ. Οι Βρυξέλλες είναι σαν να ζουν σε παράλληλο σύμπαν, τόνισε, εξηγώντας ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν δεν ικανοποίησε ούτε τη χώρα του αλλά ούτε και σημαντικές χώρες της Ένωσης, μεταξύ τους και τη Γερμανία.
Η Ισπανία, εκτίμησε ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, «βγαίνει από τη Σύνοδο σε καλύτερη θέση απ’ ότι ήλθε. Φεύγω σχετικά ικανοποιημένος. Δεν είναι έκπληξη ότι δεν καταλήξαμε σε συμφωνία. Πάντα θα χρειαζόμαστε να άλλον ένα γύρο για να ικανοποιήσουμε τα συμφέροντα 27 χωρών».
Παρά τις εκτιμήσεις, η Σύνοδος δεν θα συνεχιστεί το Σάββατο, αλλά το όλο ζήτημα του κοινοτικού προϋπολογισμού θα τεθεί επί τάπητος σε νέα Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών, στις αρχές του 2013.
Η σύνοδος ξεκίνησε από χθες σε κλίμα διένεξης μεταξύ των χωρών εκείνων που επιθυμούσαν να γίνουν μεγάλες περικοπές στις δαπάνες του κοινοτικού προϋπολογισμού και σε εκείνες που ζητούσαν αντίθετα να αυξηθούν τα κονδύλια, επικαλούμενη τη δεινή οικονομική κατάσταση πολλών χωρών-μελών και την ανάγκη να ενισχυθεί η ανάπτυξη.
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου